Почина Христо Шарлопов

02.12.2020 /15:18 | Автор : Иван Василев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


И още едно познато име се появи в черния списък на тревожните ни дни – на 30 ноември на 91 години почина големият журналист и човек Христо Шарлопов. За всички, които го познаваха отблизо и ценяха, това е болезнена загуба на личност, с която животът те е свързвал десетилетия, преживели сте неща, които трудно се изразяват с думи.

Беше стойностна личност, която вървеше спокойно  и уверено по своите „Пътни знаци, които животът сам му е маркирал”. За него журналистиката 70 години беше начин на общуване с хората и техните гайлета и радости.

Помня как преди много десетилетия се появи във вестник „Кооперативно село” с материали, които веднага направиха силно впечатление с компетентността, със свежото си слово и с позиции, които бяха извън рамките на обичайния шаблон. Скоро се наложи като най-добрия кореспондент от родния си Бургаски край. По него време вестникът се правеше от две категории хора – журналисти по призвание и специалисти аграрници. Имаше огромна потребност от личности, които да притежават и двете.  Христо се оказа точно такъв. Като колеги и приятели общувахме непрекъснато. Авторитетна беше неговата компетентност по сложните аграрни въпроси, той непрекъснато поддържаше връзка с много хора от различни краища, идваха да го търсят за помощ и съвет. Отзивчив, мек и деликатен в общуването – не съм го чул никога да повиши глас някому – но винаги категорично отстояваше  своето мнение. Когато  след промените вестникът преживя много трудни моменти, искаха да го закриват и се  борехме срещу решението на ЦК, смениха главния и на негово място извоювахме да дойде Коста Андреев с амбицията да правим модерен съвременен вестник, Христо горещо подкрепи новото му име да бъде моето предложение:”Земя”. И продължи успешно и авторитетно да бъде един от опорите в успешния му път пред така трудните години за медиите.

Шарлопов беше един от най-добрите специалисти и публицисти по проблемите на селското стопанство, имаше определени научни интереси, стана доктор по аграрна икономика. Появиха се книгите му „Дъхът на земята”, „Бащите ни”, „Поморийските лозари” – особено  „Попътни знаци”- истински срещи и неща от живота, поднесени със словото на истински писател. За нея той получи и наградата на СБЖ

Няма да забравя вълнуващата среща в пресклуб „Журналист” при представянето на „Попътни знаци”. Толкова народ дойде, такива искрени похвали. Неговият стар приятел акад. Антон Дончев разказа интересни спомени и подчерта: „Той доказа, че любовта към земята не е умряла, а свети.” Каква по-висока оценка за един живот?

Присъстваше и многобройното му семейство – с такова излъчване на любов и уважение един към друг, особено към Христо – това не се забравя. Помня думите, с които Стефан Шарлопов се обърна към баща си: „Учил си ме, човек  трябва да остави диря след себе си”….А загубата на Стефан стана най-голямата му мъка…

…Тогава снимах цялата вечер  - и снимките имаха едно особено излъчване. Мина време и Христо ми се обади да му ги изпратя по някакъв повод. Съдбата ги събра отново заедно.

Поклон пред паметта му!

Сподели в
 

Подсъдимият за катастрофата, при която загина журналиста Милен Цветков, Кристиан Николов е заразен с коронавирус и това е причина за отлагане на делото, съобщи mediapool.bg, позовавайки се на БТА.

04.03.2021/13:39

На 71-годишна възраст е починала известната журналистка и депутатка в 7-о ВНС, 36-о и 37-о Народно събрание Клара Маринова, съобщават много медии. Тя печели популярност с дългогодишната си кариера в БНТ, била е говорител на БСП, а последно работеше в телевиция On Air.

03.03.2021/22:13

Думите "Боже Господи, какви нищожества стоят начело на българската държава" прозвучаха в ефира на БНТ като глас зад кадър в момента, в който по обществената телевизия бе включено извънредно изявление на председателката на парламента Цвета Караянчева от връх Шипка.

03.03.2021/18:15

"Ютюб ще е изненадата като канал за комуникация особено към младите, а Фейсбук ще прегрее по изборите". Това каза в предаването "Хоризонт до обед" по БНР специалистът по дигитален маркетинг Любомир Чакъров.

03.03.2021/14:05

22 партии, коалиции и инициативни комитети подписаха с Българското национално радио Споразумение за отразяване на предизборната кампания за парламентарните избори на 4 април.

03.03.2021/10:03

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

За това каква е Руско-турската война1877-1878 г. през погледа на военните кореспонденти е писано и разказвано неведнъж. Но въпреки много написаното винаги се намира и нещо ново, малко известно или любопитно, свързано с професията военен кореспондент. В написаното по случай днешния наш празник на свободата ще ви разкажа за две известни персони, които са отразявали Руско-турската война от първия до последния й ден. Единият е известен несамо като майстор на баталното изобразително изкуство, а и като талантлив писател. Василий Верешчагин е отразявал войната несамо на платно, а и като кореспондент. Другият е американският журналист Едеуард Кинг.

02.03.2021 /19:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Дали от мъдрост или пък от нужда нашият народ е измислил куп поговорки, които и до днес ни служат. Сред тях са: „Крушата не пада по-далеч от дървото“ или пък „Кръвта вода не става“. И двете се отнасят най-добре и за Елена Хайтова, която освен фамилията, е наследила от именития си баща и дарбата да реди думите така,че написаното от нея да се помни и търси.

28.02.2021 /11:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

Преди известно време случайно попаднах на един репортаж в телевизията майка за журналиста от Велико Търново Ангел Ганцаров. Оказа се, че той е интересна птица в най-добрия смисъл на тази дума. Защото години наред колекционира вестници и в сбирката си е натрупал над 7 хиляди броя, сред които има и уникални издания на българската и световната журналистика. И не само това прави Ганцаров притегателен образ за нас, неговите колеги. Той е автор и на излязлата през миналата година книга и „Великотърновската журналистика 1878 – 2020 г.”, в която разказва за славните години на вестникарството в царствената българска столица.

20.02.2021 /12:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Хумористичното издание, което празнува 75 години, припомня епизоди от своята история.

23.02.2021 /13:02 | Източник: Стършел

На 28 януари се навършват 125 години от смъртта на Иван Добровски – един от изявените наши дейци, който със своята богата култура, с просветителската и журналистическата си дейност оставя трайна диря във възрожденската ни история, както и в първите години от развитието на младата българска държава.

28.01.2021 /11:05 | Автор: Атанас Коев | Източник: desant.net

 Акценти и позиции

По повод националния празник 3 март и 143-ата годишнина от Освобождението на България и края на Руско-турската освободителна война председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява колегията.

03.03.2021 /00:30

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова честити на колегията идещото пролетно обновление и отправя пожелания за здраве, енергия и промени към добро.

01.03.2021 /09:04

В деня на възпоменанието за Апостола на свободата Васил Левски нека и хората на словото, призвани да са обществената съвест, сверят отново пътя си със заветите му. И да не забравяме думите и на другия ни герой от същата възвисяваща епоха Христо Ботев: „Свободата е мила, истината е свята”

19.02.2021 /15:30

 Мнения

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Преди тридесет години, в края на февруари 1991 година, някой дръзко реши, че нужда от български младежки печат няма! Всекидневникът „Младеж“ и вестник „Пулс“ бяха хладнокръвно убити!

21.02.2021 /09:45 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки