Начало
 
 

Хендрик Зитих: Журналистиката е занаят за демокрация

02.12.2020 /12:00 | Източник: offnews.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Хендрик Зитих

В анкетата „Медиите и гражданите: какво зависи от нас?“ Фондация „Медийна демокрация“ се обърна към интелектуалци да споделят кратко мнение за проблемите в медийната среда и пътя за промяна.

Offnews.bg публикува коментара на Хендрик Зитих – ръководител на Медийната програма за Югоизточна Европа на Фондация „Конрад Аденауер”, с дългогодишен опит като журналист в германските обществени телевизии rbb, MDR, ARD Aktuell TV News и др.

Какво не одобрявате в българските медии?  

Най-напред трябва да се каже, въпреки всички критики: в България също има много добри медии и журналисти. Имам предвид медии, които отговарят на традиционните критерии за качествена журналистика: независимост, безпристрастност, задълбочени проучвания и надеждна информация.

Познавам журналисти, които владеят занаята си – а журналистиката е занаят за демокрация – много добре. Въпреки това многобройните критики към медийната ситуация и особено прословутото 111-о място в класацията на „Репортери без граници“, на което България за съжаление стои от 3 години, не могат да бъдат отхвърлени.

Това е огромна щета за имиджа на вашата красива страна и за мен е неразбираемо, че изглежда никой от отговорните за създаването на подходящи рамкови условия не се ангажира да ги подобри.

Какво ме притеснява? Чувам постоянно за деленето на проправителствени и критикуващи властта медии. Това подтиква към ограничено, стереотипно мислене, а то е отрова за независимата журналистика. А и смятам, че това разделение е неправилно.

По-скоро виждам качествени медии, които осветляват критично различните гледни точки, и медии, които съзнателно предоставят едностранчива информация, защото може би принадлежат на собственици, които се ръководят по-малко от журналистическата етика и повече от своите политически и/или икономически зависимости.

Освен това понякога оставам с впечатлението, че в политическите кръгове няма съзнание за приемане на конструктивната критика. На принципа: „Който ме критикува, ми е враг“. Това също оказва влияние върху неправилното разделение на медиите, което споменах. Но светът не е устроен така елементарно.

Какво трябва да се промени?   

Проблемите са многобройни: монополи на медийния пазар, недостатъчно финансиране поради малко или съзнателно тенденциозно разпределени пари от реклама, дефицити в практическото обучение на журналисти, умишлено задържане или пък лансиране на дадени информации от обществен интерес, вербална и понякога дори физическа агресия срещу журналисти и злоупотреба с жалби срещу разследващи журналисти, за да бъдат сплашени.

Всичко това е известно от години и за съжаление досега нищо не се е променило. 

Защо? Липсва обществено съзнание за качествената журналистика. Няма атмосфера, която да насърчава и укрепва независимата журналистика.

Затова само мога настойчиво да призова обществено заинтересованите групи в България да подкрепят възприемането на различни гледни точки, провеждането на конструктивни дискусии и вземането на решения. Демокрацията е съревнование на идеи.

Задачата на медиите е независимо да съпътстват тези процеси, да информират, да интерпретират, а и да дават собствени импулси. Това означава също, че трябва да е възможно журналистът да задава критични въпроси и, например, демократично избраният политик да им отговаря обективно, без веднага да се обиди.

Нека повторя: демокрацията не може да функционира без независими журналисти. Ако този стълб липсва в системата, то тя се срива цялата. Впрочем това включва и независими и достатъчно добре финансирани обществени медии, които поради характера на задачата им смятам за жизненоважни в една демокрация.  

Какво зависи от нас като граждани?   

Гражданското общество е обединение от хора, които целят заедно да постигнат подобрение на обществените неуредици. Не защото някой ги е наел или пък им плаща, а по своя инициатива и като отговорни граждани на едно демократично общество.

Конкретно за медийния сектор това означа, че са нужни читатели, зрители и слушатели, които оценяват качествената журналистика, които открито се застъпват за нейната необходимост и също така са готови да плащат за нея. Качествената журналистика е скъпа! Казано накратко: гражданите имат нужда от журналистика и журналистиката се нуждае от граждани. 

Бих се радвал също така на повече солидарност сред журналистите – независимо от конкурентната надпревара. Добрата журналистика също се нуждае от силно лоби.

Ето защо бих искал да насърча един неформален алианс за качествена журналистика, на широка обществена база, подкрепен както от журналисти и собственици на медии, така и от политици, академичната общност, творци и предприемачи, които са убедени в значимостта на независимите медии.

Ние от Медийната програма за Югоизточна Европа на Фондация „Конрад Аденауер“ сме готови да съдействаме с нашия опит и различни възможности за допълнителни квалификации. 

Свързани:   Хендрик Зитих: Трябва ви Алианс за качествена журналистика в България

Хендрик Зитих, ръководител на бюрото на регионалната Медийна програма за Югоизточна Европа на германската фондация "Конрад Аденауер", описва пред "Дневник" от какво лоби се нуждае добрата и независима журналистика.
Дата: 23.10.2020

Ст. Иванов: В медиите е нужно активно несъгласие, изобличение и критика  

Кампанията на Фондация „Медийна демокрация“ е част от инициативата „От нас зависи“ на Гражданско обединение „Равни БГ“.
Дата: 30.11.2020


 

Сподели в
 

Всички опозиционни партии и журналистически асоциации в Гърция се възмутиха от законопроект на управляващата Нова демокрация, който предвижда журналистите да могат да стоят само на „определено място“ по време на демонстрации.

23.01.2021/12:16

В подготовката на емблематичната рубрика „България - дела и документи” са участвали историци, публицисти, писатели, журналисти. Първо тя звучи на вълните на програма „Хоризонт“, а по-късно и по програма „Христо Ботев“.

22.01.2021/12:00

Разследващият журналист Стоян Тончев – автор в "Биволъ" и издател на Liberta.bg, e подложен на системен тормоз от прокуратурата и полицията в България заради журналистическата си дейност, пише fakti.bg

21.01.2021/12:04

"Репортери без граници" (RSF) предлагат способи, които да възпрепятстват своеволните решения на технологичните гиганти дали да бъдат блокирани или закривани акаунтите в социалните медии.

19.01.2021/12:00

Едно популярно предаване на БНР подготви репортаж за друго, излъчващо се от 36 години

18.01.2021/12:00

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Доминиращата медия днес са социалните мрежи, а онази класическа медия, която не се приспособи към тази нова екосистема, изчезва. Но приспособяването не означава оприличаване, защото мрежите са и територия на манипулацията. Класическите медии трябва да отговорят, засилвайки своите качества и наблягайки върху проверената истина, сочи известният френско-испански журналист

13.01.2021 /20:10 | Автор: Маурисио Висент | Източник: baricada.org

В края на миналата година още едно заглавие допълни списъка на изданията, посветени на годините на прехода. Известната преводачка и журналистка Ина Филипова е автор на книгата „Нажежените площади“, чийто издател е „Слънце“ на Надежда Кабакчиева.

12.01.2021 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Известният ерудит и колумнист на в. "Сега" Димитри Иванов е роден на 31 декември 1931 г., но свидетелството му за раждане е от 1 януари 1932 г., тъй като в новогодишната нощ не е имало кой да го впише в регистъра.

01.01.2021 /18:44 | Източник: dimitriivanov.com

Навършват се 125 години от рождението на легендарната вдъхновителка на републиканците в Испанската гражданска война Долорес Ибарури, която бе и изявена журналистка, оглавявала вестник "Мундо обреро". Какъв бе пламенният ѝ и драматичен живот?

10.12.2020 /19:06 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Тази седмица излезе неговият 1 389-и брой. Редакцията на изданието благодари на своите верни читатели

10.01.2021 /12:17 | Източник: Старият мост

На 1 януари 1924 г. във Варна излиза от печат и достига до своите читатели първият брой на списание „Морски сговор“, съобщават от Военноморския музей във Варна.

02.01.2021 /16:16 | Източник: moreto.net

 Акценти и позиции

Един от двамата кандидати за генерален директор на БТА Кирил Вълчев посети по своя инициатива Съюза на българските журналисти и разговоря с председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова, подчертавайки уважението си към Съюза и стремежа към взаимно сътрудничество

19.01.2021 /13:53

В писмо до генералния директор Андон Балтаков и до членовете на УС на БНР е изразено очакване за прецизиране и синхронизиране с Колективния трудов договор на предлаганите проектоправила за оценка на трудовото представяне на служителите в Българското национално радио.

13.01.2021 /09:02

Да внимаваме за подмяната. Тя вече изкарва и Делян Пеевски борец за медийна прозрачност

12.01.2021 /16:02

 Мнения

Защо бе борбата Законът за БТА до бъде променен преди да бъде избран новият ѝ генерален директор

14.01.2021 /20:15 | Автор: Начо Халачев | Източник: СБЖ

Добре, че е националната телевизия да ни върне и в онова „непоносимо” и „престъпно време”. Как навреме ни дойдоха около Новата 2021 година старите ленти... Една песен възкреси спомени. Щастливи пред камерите, пееха Митко Цонев, Величко Скорчев, Живка Гичева с колегите си новинари...

06.01.2021 /14:13 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки