Начало
 
 

Миа Сантова има богата творческа биография

01.12.2020 /12:00 | Източник: slava.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Неуморната Миа Сантова

Повече от 2 години след като напусна Нова телевизия, едно от най-разпознаваемите лица на телевизията се върна наскоро на работа там.

Това е Миа Сантова – емблематичната партньорка на Ники Дойнов в новинарското студио. Тя стана кореспондент на медията във Виена, уточнява slava.bg:

Допреди по-малко от месец Миа Сантова дори и не помисляше за друга работа освен задълженията по отглеждането на 5-годишната си дъщеря и подреждането на уютен дом във Виена.

Журналистката се премести там заедно със семейството си миналата зима, разчитайки на доходите на мъжа си Светослав, който е архитект и има собствен бизнес. Тя бе категорична, че вече няма да ходи на работа.

Но, както често става, човек предполага, а Бог разполага. По-малко от година след преместването в австрийската столица и окончателното решение да се оттегли от телевизията, животът припомни на Миа тръпката от работата с новини.

Терористичният акт във Виена в началото на ноември накара хората в телевизиите бързо да се сетят за бившата си колежка и да започнат да й звънят с молба за кореспонденции от мястото на събитието. Първоначално новинарката гледала на това като на обикновена услуга, която прави за приятели. Но постепенно се замислила, че май работата не й е омръзнала чак толкова, колкото първоначално смятала.

Малко след атентата тя разказа в интервю пред „Уикенд“, че вероятно ще се налага да се включва и занапред с кореспонденции в новините и актуалните предавания. Но не правеше никакви планове да се завръща на работа за постоянно. Миналия вторник обаче от Нова тв официално съобщиха, че бившата водеща на новините става кореспондент на медията във Виена.

Започва работа в Нова през 1995 г.  

Никой не помни телевизията да е имала кореспондент във Виена досега. Телевизиите в България по принцип рядко си позволяват постоянни кореспонденти в която и да е страна в чужбина, тъй като това излиза прекалено скъпо. Но случаят с Миа е друг. Няма да се налага да й плащат квартирата, както обикновено се прави, тъй като тя така или иначе има жилище в австрийската столица.

В същото време най-вероятно ще могат да разчитат на нея за отразяване и на събития от други региони в Централна Европа, което ще бъде силен коз в ръцете на новинарския екип. Конкурентите от Би Ти Ви имат кореспондент само в Париж – Десислава Минчева, която от време на време се включва и от Брюксел. Сега Нова ще ги превъзхожда с журналист във Виена.

Миа Сантова започва работа в Нова през 1995 г., когато все още е студентка. Бързо става една от големите звезди на телевизията. В нюзрума и студиата на Нова минава основната част от професионалния й път.

Известна е с афинитета си към международните теми. За кратко е главен редактор и на дамско списание, но бързо се отказва, за да прави собствено предаване във вече несъществуващата ТВ7.

През 2017 г. тя се връща в Нова като водеща на следобедната емисия новини. Но само година по-късно напуска. Междувременно успява да се омъжи и ражда дъщеря.

Въпреки че повече от 2 години не е на екран, Миа сподели пред „Уикенд“, че не е спирала да следи новините, а включванията й от Виена показаха, че не е изгубила професионалните си рефлекси. Ето защо връщането на работа в телевизията едва ли ще й бъде трудно. 

Свързани:   Миа Сантова става кореспондент на Нова тв във Виена

Журналистката Миа Сантова става кореспондент на Нова телевизия във Виена, където животът я отвежда, съобщиха от медията.
Дата: 24.11.2020


 

Сподели в
 

Всички опозиционни партии и журналистически асоциации в Гърция се възмутиха от законопроект на управляващата Нова демокрация, който предвижда журналистите да могат да стоят само на „определено място“ по време на демонстрации.

23.01.2021/12:16

В подготовката на емблематичната рубрика „България - дела и документи” са участвали историци, публицисти, писатели, журналисти. Първо тя звучи на вълните на програма „Хоризонт“, а по-късно и по програма „Христо Ботев“.

22.01.2021/12:00

Разследващият журналист Стоян Тончев – автор в "Биволъ" и издател на Liberta.bg, e подложен на системен тормоз от прокуратурата и полицията в България заради журналистическата си дейност, пише fakti.bg

21.01.2021/12:04

"Репортери без граници" (RSF) предлагат способи, които да възпрепятстват своеволните решения на технологичните гиганти дали да бъдат блокирани или закривани акаунтите в социалните медии.

19.01.2021/12:00

Едно популярно предаване на БНР подготви репортаж за друго, излъчващо се от 36 години

18.01.2021/12:00

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Доминиращата медия днес са социалните мрежи, а онази класическа медия, която не се приспособи към тази нова екосистема, изчезва. Но приспособяването не означава оприличаване, защото мрежите са и територия на манипулацията. Класическите медии трябва да отговорят, засилвайки своите качества и наблягайки върху проверената истина, сочи известният френско-испански журналист

13.01.2021 /20:10 | Автор: Маурисио Висент | Източник: baricada.org

В края на миналата година още едно заглавие допълни списъка на изданията, посветени на годините на прехода. Известната преводачка и журналистка Ина Филипова е автор на книгата „Нажежените площади“, чийто издател е „Слънце“ на Надежда Кабакчиева.

12.01.2021 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Известният ерудит и колумнист на в. "Сега" Димитри Иванов е роден на 31 декември 1931 г., но свидетелството му за раждане е от 1 януари 1932 г., тъй като в новогодишната нощ не е имало кой да го впише в регистъра.

01.01.2021 /18:44 | Източник: dimitriivanov.com

Навършват се 125 години от рождението на легендарната вдъхновителка на републиканците в Испанската гражданска война Долорес Ибарури, която бе и изявена журналистка, оглавявала вестник "Мундо обреро". Какъв бе пламенният ѝ и драматичен живот?

10.12.2020 /19:06 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Тази седмица излезе неговият 1 389-и брой. Редакцията на изданието благодари на своите верни читатели

10.01.2021 /12:17 | Източник: Старият мост

На 1 януари 1924 г. във Варна излиза от печат и достига до своите читатели първият брой на списание „Морски сговор“, съобщават от Военноморския музей във Варна.

02.01.2021 /16:16 | Източник: moreto.net

 Акценти и позиции

Един от двамата кандидати за генерален директор на БТА Кирил Вълчев посети по своя инициатива Съюза на българските журналисти и разговоря с председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова, подчертавайки уважението си към Съюза и стремежа към взаимно сътрудничество

19.01.2021 /13:53

В писмо до генералния директор Андон Балтаков и до членовете на УС на БНР е изразено очакване за прецизиране и синхронизиране с Колективния трудов договор на предлаганите проектоправила за оценка на трудовото представяне на служителите в Българското национално радио.

13.01.2021 /09:02

Да внимаваме за подмяната. Тя вече изкарва и Делян Пеевски борец за медийна прозрачност

12.01.2021 /16:02

 Мнения

Защо бе борбата Законът за БТА до бъде променен преди да бъде избран новият ѝ генерален директор

14.01.2021 /20:15 | Автор: Начо Халачев | Източник: СБЖ

Добре, че е националната телевизия да ни върне и в онова „непоносимо” и „престъпно време”. Как навреме ни дойдоха около Новата 2021 година старите ленти... Една песен възкреси спомени. Щастливи пред камерите, пееха Митко Цонев, Величко Скорчев, Живка Гичева с колегите си новинари...

06.01.2021 /14:13 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки