БНТ кани кандидати за 6 нови филмови продукции

24.11.2020 /09:10 | Източник: manager.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Борислав Велков

Има задържана огромна творческа енергия, която може да бъде реализирана по различен и иновативен начин, казва Борислав Велков, председател на Обществения съвет на БНТ.

БНТ анонсира наскоро нов подход за финансиране на филмови продукции за следващия сезон. Какво всъщност се променя и какъв е търсеният ефект?  

Обществената ни национална телевизия е във възход през последната година. Доверието към БНТ, чрез което се измерва истинското отношение на аудиторията към обществените медии, е трайно и безспорно, отговаря Велков, цитиран от manager.bg:

Новата програмна схема, която стартира от септември, повиши гледаемостта и разнообрази много съдържанието, което привлече отново по-младата аудитория в най-конкурентните часови пояси. Пак през последната година стартира онлайн апликацията за новини, бяха направени и редица подобрения в сайта и социалните мрежи.

По този начин БНТ все повече се приближава към определението „обществена медийна платформа“, записано като дефиниция в новия Закон за радиото и телевизията, който в момента е публикуван за обществено обсъждане. В ситуация на пандемия БНТ доказа, че изпълнява напълно обществената си мисия в интерес на обществото.

Когато културните центрове, театрите, училищата и музеите бяха затворени или ограничени месеци наред, БНТ беше на първа линия и запълни дефицита от култура и образование на хората.

Най-важното обаче е, че БНТ беше и продължава да бъде гарант за достоверна, безпристрастна и проверена информация, като противодействие срещу фалшивите новини, които са също толкова опасни за здравето ни, колкото и самият вирус.

Предстоящата сесия за филмопроизводство на БНТ е важна част от изпълнението на мисията на обществената телевизия и Закона за радиото и телевизията. Едновременно с това е и ключово управленско решение на ръководството в момент, когато българското филмопроизводство и свързаните с него творчески индустрии се нуждаят от подкрепа повече от всякога.

От предвидените 4.7 млн. лв. за различни филмови формати почти половината са за екранизация на български класически или съвременни литературни произведения на автори като Иван Вазов, Алеко Константинов, Димитър Талев, Елин Пелин, Йордан Йовков, Димитър Димов, Йордан Радичков, Чудомир.

Става дума за 2 обособени позиции – телевизионен сериал, 12 епизода по 54 минути и пълнометражен игрален филм от 85 минути. Дава се безпрецедентен шанс за съвременна екранизация на едни от най-значимите ни литературни произведения.

Голямата цел и предизвикателство според мен е, че ще бъде съхранена националната идентичност и памет, когато светът става все по-глобален и много граници се размиват или се заличават. Как това ще бъде представено на съвременната аудитория зависи изцяло от реализацията и уменията на режисьорите и сценаристите.

Интересен пример в тази посока е сериалът „Шерлок Хоумс“ на BBC по едноименния роман, в който главният герой използва мобилен телефон! Интересно решение, чиято цел е била един класически роман и литературен герой да бъдат представени атрактивно за възприятията на съвременния човек.

Новата ни конкурсна програма за филмопроизводство е и израз на нашия стремеж да следваме глобалните тендеции от последните няколко години, в които с развитието на технологиите и промяната в поведението на аудиториите телевизиите се обърнаха значително към инвестиции във филмопроизводство. Свидетели сме на истински бум на различни платформи в тази сфера, които са притежание на водещите телевизионни компании. 

Колко са отворените позиции и какви средства са предвидени от общия бюджет по всяка от тях?  

Общо позициите за кандидатстване са 6. Те включват: телевизионен семеен сериал, който по задание е 12 епизода, всеки по 54 минути и с финансиране до 1 332 000 лева; телевизионен сериал – 12 епизода по 54 минути; екранизация по класически или съвременни български литературни произведения с финансов ресурс до 1 776 000 лева и пълнометражен игрален филм от 85 минути с финансиране до 280 000 лв., отново по български произведения.

Включени са също позиции за ситком – 40 епизода по 27 минути с общ финансов ресурс до 400 000 лева, един игрален филм – дебют с времетраене 27 минути, на младежка тематика с финансов ресурс до 72 000 лева, документален филм – дебют – с времетраене 27 минути, фокусиран върху национални и регионални исторически процеси и личности, финансов ресурс до 26 400 лева.

Освен голямото финансиране, трябва да отбележим и разнообразието на позициите, адресирани към актуални и възпитателни теми, към семейството, обществените ценности и интереси. 

Как ще гарантирате обективност и прозрачност при избора на кандидатурите, които в крайна сметка ще бъдат одобрени? Как ще разпознаете потенциално ново хитово заглавие от ранга на „Под прикритие“?  

Организацията на този процес е задача на ръководството и продуцентския център на БНТ и съм убеден, че те ще се справят професионално. Има изградени традиции, опит и добри практики, които вече 60 години се шлифоват.

От Обществения съвет нямаме съмнение, че ще бъде защитен интереса на обществото, което чрез своите данъци финансира БНТ и същевременно е заинтересован зрител на крайния телевизионен и филмов продукт.

От представянето на предстоящата сесия и заявените искрени амбиции на ръководството и екипа да бъдат селектирани най-добрите предложения, нямаме основание да смятаме, че няма да бъде открито следващото хитово филмово заглавие на БНТ.

Разкажете малко повече за идеята за предстояща екранизация на произведения по класически и съвременни български автори.   

До края на януари 2021 г. ще се приемат документи за участие в конкурсната сесия и едва след това ще започне същинската работа по селектиране и избор. Мисля, че заради цялата ситуация покрай ограниченията и кризата, породена от коронавируса, има задържана огромна творческа енергия, която може да бъде реализирана по различен и иновативен начин.

През последните месеци наблюдаваме много нови форми и подходи на изразяване в сферата на културата и изкуството, нови и млади автори, които бяха провокирани и открити вследствие на разместването на пластовете и възможностите, които се пораждат от кризата.

За хората в изкуството това е стимулираща провокация, възможност, подем, нова посока. Мисля, че това очакват зрителите от бъдещите екранизации – нови преживявания, емоционални провокации и преоткриване на любими литературни произведения и герои в нова светлина.


 

Сподели в
 

Папа Франциск прикани журналистите да правят разследвания на място, вместо да седят на компютрите, и предупреди, че социалните мрежи разпространяват непроверена информация, предаде АФП.

24.01.2021/14:27

Търсачката Гугъл (Google) и френската обединение за медиите се споразумяха как американският технологичен гигант да плаща на издателите на новини за онлайн съдържание, предаде АФП.

23.01.2021/14:46

Bloomberg TV Bulgaria бе отличена от Българската фондова борса по време на юбилейната 20-а церемония по награждаването на инвестиционните посредници и банки, постигнали най-високи резултати през изминалата година.

21.01.2021/14:05

Унгарската министърка на правосъдието Юдит Варга обяви, че се обмисля вариант за налагане на санкции срещу социалните медии заради "системни злоупотреби" със свободата на словото.

20.01.2021/14:05

Отначало, гледано отдалеч, това бе митинг или протест. После стана нападение, размирици, метеж, вътрешен тероризъм и дори опит за преврат.

19.01.2021/13:55

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Безпощадният коронавирус не подмина и легендата в журналистиката Лари Кинг, за чиято кончина разбрахме преди дни. Той е от онези личности, за които трудно може да се говори в минало време, защото след себе си остави ярка диря в професията журналист. Като емблематичен телевизионен и радиоводещ той щедро споделяше тайните на успеха си и даваше полезни и практични съвети на младите как да се изградят като успешни журналисти. Може би поради тази причина неговата книга „Как да водим разговор – без значение с кого, кога и къде“ бе обявена за световен бестселър.

25.01.2021 /19:27 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Доминиращата медия днес са социалните мрежи, а онази класическа медия, която не се приспособи към тази нова екосистема, изчезва. Но приспособяването не означава оприличаване, защото мрежите са и територия на манипулацията. Класическите медии трябва да отговорят, засилвайки своите качества и наблягайки върху проверената истина, сочи известният френско-испански журналист

13.01.2021 /20:10 | Автор: Маурисио Висент | Източник: baricada.org

В края на миналата година още едно заглавие допълни списъка на изданията, посветени на годините на прехода. Известната преводачка и журналистка Ина Филипова е автор на книгата „Нажежените площади“, чийто издател е „Слънце“ на Надежда Кабакчиева.

12.01.2021 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Известният ерудит и колумнист на в. "Сега" Димитри Иванов е роден на 31 декември 1931 г., но свидетелството му за раждане е от 1 януари 1932 г., тъй като в новогодишната нощ не е имало кой да го впише в регистъра.

01.01.2021 /18:44 | Източник: dimitriivanov.com

 Спомени и архиви

Тази седмица излезе неговият 1 389-и брой. Редакцията на изданието благодари на своите верни читатели

10.01.2021 /12:17 | Източник: Старият мост

На 1 януари 1924 г. във Варна излиза от печат и достига до своите читатели първият брой на списание „Морски сговор“, съобщават от Военноморския музей във Варна.

02.01.2021 /16:16 | Източник: moreto.net

 Акценти и позиции

Един от двамата кандидати за генерален директор на БТА Кирил Вълчев посети по своя инициатива Съюза на българските журналисти и разговоря с председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова, подчертавайки уважението си към Съюза и стремежа към взаимно сътрудничество

19.01.2021 /13:53

В писмо до генералния директор Андон Балтаков и до членовете на УС на БНР е изразено очакване за прецизиране и синхронизиране с Колективния трудов договор на предлаганите проектоправила за оценка на трудовото представяне на служителите в Българското национално радио.

13.01.2021 /09:02

Да внимаваме за подмяната. Тя вече изкарва и Делян Пеевски борец за медийна прозрачност

12.01.2021 /16:02

 Мнения

Защо бе борбата Законът за БТА до бъде променен преди да бъде избран новият ѝ генерален директор

14.01.2021 /20:15 | Автор: Начо Халачев | Източник: СБЖ

Добре, че е националната телевизия да ни върне и в онова „непоносимо” и „престъпно време”. Как навреме ни дойдоха около Новата 2021 година старите ленти... Една песен възкреси спомени. Щастливи пред камерите, пееха Митко Цонев, Величко Скорчев, Живка Гичева с колегите си новинари...

06.01.2021 /14:13 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки