Баксанова и Пинтев обучават бъдещи журналисти

19.11.2020 /16:55 | Източник: 24 часа Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Борис Пинтев и Кристина Баксанова

Репортерите и операторите от bTV Новините продължават онлайн срещите си със студенти, изучаващи медии и комуникация.

Главният редактор „Международни новини“ Кристина Баксанова и дългогодишният оператор Борис Пинтев влязоха в ролята на лектори във втората виртуална дискусия от серията „Новините отвътре“ – пред бъдещите си колеги от Нов български университет, съобщава "24 часа"

Какво е нужно на репортера и оператора, за да работят ефективно в епицентъра на най-драматичните събития, да стигнат до истината и да предадат най-пълната и обективна картина? Защо са важни човешките истории в контекста на международните новини?

И защо е необходимо новинарските екипи да следят важните събития извън пределите на страната? Това са само част от въпросите, които намериха своите отговори по време на лекцията, посветена на света през 2020 и отразяването на международни новини на терен. 

Преди дни своя опит споделиха и Десислава Ризова и операторът Иван Филчев, които разказаха от първа ръка на бъдещите си колеги от УНСС как се правят ТВ новини и каква е рецептата за независима и достоверна журналистика в море от дезинформация и алтернативни факти. 

„2020 г. ни изправи пред едно ново предизвикателство с COVID-19, което наложи доста ограничения особено при отразяването на международни новини, въпреки чe в световен мащаб основната тема е COVID. Но в същото време ни позволи да се сближим в информационния поток.

Много е важно в такава ситуация да дадеш на аудиторията прецизна информация, проверена информация, разнообразна информация, така че да може да се ориентира и да намери пълноценни отговори на много въпросителни, които 2020 г. ни представи“, коментира Кристина Баксанова

Тя е сред най-емблематичните репортери и водещи на bTV Новините още от самото създаване на телевизията през 2000 г. Автор е на редица документални филми за bTV Документитe и bTV Репортерите.

Повече от 10 години Кристина Баксанова отразява събитията и политическите процеси във ФРГ, следи диалога между Берлин, Брюксел и София, защото вярва, че журналистите трябва да правят прозрачни процесите, при които се взимат решения, засягащи обществото. Именно тя показа на зрителите на bTV атентатите в Мюнхен и Ансбах и дипломатическите преговори за бъдещето на ЕС след BREXIT.

В чужбина не е като у дома  

Също така - атентата в Берлин, обществените и политически промени в Европа след мигрантската вълна през 2015 г., както и изборите за Европейски парламент през 2019. Днес Кристина ръководи екипа от международни редактори на bTV Новините. 

Журналистката им е носител и на редица призове за работата през годините. Документалният филм на Кристина Баксанова и Борис Пинтев "Три разказа" бе включен и в прожекциите на специалната програма на кинофестивала в Сараево 2018. Най-ценната награда за нея обаче е, когато неин репортаж е променил статукво, несправедливост или е помогнал на някого.

„Предизвикателствата пред телевизионния екип при отразяване на събития в чужбина винаги са били големи, защото отиваме в непозната среда, а сега, в ситуация на пандемия, нещата вече станаха наистина много по-сложни за нас на терен“, сподели със студентите Борис Пинтев.

Той е част от екипа на bTV Новините от създаването им до днес. Работи като телевизионен оператор повече от 20 години. От над 10 години съчетава работата на терен с преподавателската дейност, като обучава на тънкостите в професията студентите в Нов Български Университет, където води курс „Телевизионен репортаж“, в департамент „Кино, реклама и шоубизнес“.

Борис Пинтев е носител на приза „Оператор на годината“ в BTV три пъти, като колегите му го определят като най-добрия сред операторите в телевизията през 2011, 2016 и 2019 г.

През изминалата година той започна и подготовката на своята докторска дисертация на тема „Творчески и технологични предизвикателства и отговорности на оператора в телевизионния екип“. Оператор е на десетки документални филми и репортажи, носител на няколко награди от наши международни фестивали.


 

Сподели в
 

Папа Франциск прикани журналистите да правят разследвания на място, вместо да седят на компютрите, и предупреди, че социалните мрежи разпространяват непроверена информация, предаде АФП.

24.01.2021/14:27

Търсачката Гугъл (Google) и френската обединение за медиите се споразумяха как американският технологичен гигант да плаща на издателите на новини за онлайн съдържание, предаде АФП.

23.01.2021/14:46

Bloomberg TV Bulgaria бе отличена от Българската фондова борса по време на юбилейната 20-а церемония по награждаването на инвестиционните посредници и банки, постигнали най-високи резултати през изминалата година.

21.01.2021/14:05

Унгарската министърка на правосъдието Юдит Варга обяви, че се обмисля вариант за налагане на санкции срещу социалните медии заради "системни злоупотреби" със свободата на словото.

20.01.2021/14:05

Отначало, гледано отдалеч, това бе митинг или протест. После стана нападение, размирици, метеж, вътрешен тероризъм и дори опит за преврат.

19.01.2021/13:55

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Безпощадният коронавирус не подмина и легендата в журналистиката Лари Кинг, за чиято кончина разбрахме преди дни. Той е от онези личности, за които трудно може да се говори в минало време, защото след себе си остави ярка диря в професията журналист. Като емблематичен телевизионен и радиоводещ той щедро споделяше тайните на успеха си и даваше полезни и практични съвети на младите как да се изградят като успешни журналисти. Може би поради тази причина неговата книга „Как да водим разговор – без значение с кого, кога и къде“ бе обявена за световен бестселър.

25.01.2021 /19:27 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Доминиращата медия днес са социалните мрежи, а онази класическа медия, която не се приспособи към тази нова екосистема, изчезва. Но приспособяването не означава оприличаване, защото мрежите са и територия на манипулацията. Класическите медии трябва да отговорят, засилвайки своите качества и наблягайки върху проверената истина, сочи известният френско-испански журналист

13.01.2021 /20:10 | Автор: Маурисио Висент | Източник: baricada.org

В края на миналата година още едно заглавие допълни списъка на изданията, посветени на годините на прехода. Известната преводачка и журналистка Ина Филипова е автор на книгата „Нажежените площади“, чийто издател е „Слънце“ на Надежда Кабакчиева.

12.01.2021 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Известният ерудит и колумнист на в. "Сега" Димитри Иванов е роден на 31 декември 1931 г., но свидетелството му за раждане е от 1 януари 1932 г., тъй като в новогодишната нощ не е имало кой да го впише в регистъра.

01.01.2021 /18:44 | Източник: dimitriivanov.com

 Спомени и архиви

Тази седмица излезе неговият 1 389-и брой. Редакцията на изданието благодари на своите верни читатели

10.01.2021 /12:17 | Източник: Старият мост

На 1 януари 1924 г. във Варна излиза от печат и достига до своите читатели първият брой на списание „Морски сговор“, съобщават от Военноморския музей във Варна.

02.01.2021 /16:16 | Източник: moreto.net

 Акценти и позиции

Един от двамата кандидати за генерален директор на БТА Кирил Вълчев посети по своя инициатива Съюза на българските журналисти и разговоря с председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова, подчертавайки уважението си към Съюза и стремежа към взаимно сътрудничество

19.01.2021 /13:53

В писмо до генералния директор Андон Балтаков и до членовете на УС на БНР е изразено очакване за прецизиране и синхронизиране с Колективния трудов договор на предлаганите проектоправила за оценка на трудовото представяне на служителите в Българското национално радио.

13.01.2021 /09:02

Да внимаваме за подмяната. Тя вече изкарва и Делян Пеевски борец за медийна прозрачност

12.01.2021 /16:02

 Мнения

Защо бе борбата Законът за БТА до бъде променен преди да бъде избран новият ѝ генерален директор

14.01.2021 /20:15 | Автор: Начо Халачев | Източник: СБЖ

Добре, че е националната телевизия да ни върне и в онова „непоносимо” и „престъпно време”. Как навреме ни дойдоха около Новата 2021 година старите ленти... Една песен възкреси спомени. Щастливи пред камерите, пееха Митко Цонев, Величко Скорчев, Живка Гичева с колегите си новинари...

06.01.2021 /14:13 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки