„Репортери без граници“ осъждат атаките над журналисти в Южен Кавказ

12.11.2020 /13:55 | Източник: actualno.com Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Правозащитната организация „Репортери без граници“ осъди нападението над журналисти в Нагорни Карабах и влошаването на свободата на медиите в Армения и Азербайджан.

Вследствие на бойните действия от края на септември са ранени най-малко 7 журналисти, а на 10 ноември около 40 души атакуваха редакцията на Радио „Свобода“ в Ереван в знак на протест срещу прекратяването на огъня, се казва в изявление на „Репортери без граници“, предаде БГНЕС, цитирана от actualno.com

Нападателите наричаха служителите на медията „предатели“ и заплашиха да разбият компютрите и камерите. Главният продуцент на арменската служба Артак Амбардцумян заяви, че е разпознал сред нападателите един от основните опозиционни лидери, съобщи „Дойче веле“.

Радио „Свобода“ е от малкото медии в региона, която се опитва да предава балансирана информация за войната в Нагорни Карабах и да дава думата и на двете страни, заяви Кристиан Мир от „Репортери без граници“.

Илхам Алиев засили цензурата 

Той призова вината за политическата ситуация да не се прехвърля върху медиите, информиращи за нея. В Нагорни Карабах често биват нападани репортери, които носят съответните отличителни значи, което нарушава грубо международното право, подчерта Мир.

От „Репортери без граници“ отбелязват и неблагоприятната ситуация по отношение свободата на медиите и в двете държави, участващи в конфликта.

В Азербайджан президентът Илхам Алиев засили съществено цензурата в интернет, блокирани бяха социални мрежи и опозиционни сайтове, а чуждестранните независими медии са достъпни единствено чрез VPN. Външното министерство на Азербайджан публикува „черен списък“ с имената на 130 журналисти, влезли в Нагорни Карабах от Армения.

Армения, от своя страна, прие на 8 октомври разпореждане, забраняващо публикуването на критична информация за правителството и чиновниците, се казва още в изявлението. Правозащитната организация напомня, че в глобалната класация за свобода на медиите Армения заема 61-во от 180 места, а Азербайджан – 168-о. 


 

Сподели в
 

Папа Франциск прикани журналистите да правят разследвания на място, вместо да седят на компютрите, и предупреди, че социалните мрежи разпространяват непроверена информация, предаде АФП.

24.01.2021/14:27

Търсачката Гугъл (Google) и френската обединение за медиите се споразумяха как американският технологичен гигант да плаща на издателите на новини за онлайн съдържание, предаде АФП.

23.01.2021/14:46

Bloomberg TV Bulgaria бе отличена от Българската фондова борса по време на юбилейната 20-а церемония по награждаването на инвестиционните посредници и банки, постигнали най-високи резултати през изминалата година.

21.01.2021/14:05

Унгарската министърка на правосъдието Юдит Варга обяви, че се обмисля вариант за налагане на санкции срещу социалните медии заради "системни злоупотреби" със свободата на словото.

20.01.2021/14:05

Отначало, гледано отдалеч, това бе митинг или протест. После стана нападение, размирици, метеж, вътрешен тероризъм и дори опит за преврат.

19.01.2021/13:55

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Безпощадният коронавирус не подмина и легендата в журналистиката Лари Кинг, за чиято кончина разбрахме преди дни. Той е от онези личности, за които трудно може да се говори в минало време, защото след себе си остави ярка диря в професията журналист. Като емблематичен телевизионен и радиоводещ той щедро споделяше тайните на успеха си и даваше полезни и практични съвети на младите как да се изградят като успешни журналисти. Може би поради тази причина неговата книга „Как да водим разговор – без значение с кого, кога и къде“ бе обявена за световен бестселър.

25.01.2021 /19:27 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Доминиращата медия днес са социалните мрежи, а онази класическа медия, която не се приспособи към тази нова екосистема, изчезва. Но приспособяването не означава оприличаване, защото мрежите са и територия на манипулацията. Класическите медии трябва да отговорят, засилвайки своите качества и наблягайки върху проверената истина, сочи известният френско-испански журналист

13.01.2021 /20:10 | Автор: Маурисио Висент | Източник: baricada.org

В края на миналата година още едно заглавие допълни списъка на изданията, посветени на годините на прехода. Известната преводачка и журналистка Ина Филипова е автор на книгата „Нажежените площади“, чийто издател е „Слънце“ на Надежда Кабакчиева.

12.01.2021 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Известният ерудит и колумнист на в. "Сега" Димитри Иванов е роден на 31 декември 1931 г., но свидетелството му за раждане е от 1 януари 1932 г., тъй като в новогодишната нощ не е имало кой да го впише в регистъра.

01.01.2021 /18:44 | Източник: dimitriivanov.com

 Спомени и архиви

Тази седмица излезе неговият 1 389-и брой. Редакцията на изданието благодари на своите верни читатели

10.01.2021 /12:17 | Източник: Старият мост

На 1 януари 1924 г. във Варна излиза от печат и достига до своите читатели първият брой на списание „Морски сговор“, съобщават от Военноморския музей във Варна.

02.01.2021 /16:16 | Източник: moreto.net

 Акценти и позиции

Един от двамата кандидати за генерален директор на БТА Кирил Вълчев посети по своя инициатива Съюза на българските журналисти и разговоря с председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова, подчертавайки уважението си към Съюза и стремежа към взаимно сътрудничество

19.01.2021 /13:53

В писмо до генералния директор Андон Балтаков и до членовете на УС на БНР е изразено очакване за прецизиране и синхронизиране с Колективния трудов договор на предлаганите проектоправила за оценка на трудовото представяне на служителите в Българското национално радио.

13.01.2021 /09:02

Да внимаваме за подмяната. Тя вече изкарва и Делян Пеевски борец за медийна прозрачност

12.01.2021 /16:02

 Мнения

Защо бе борбата Законът за БТА до бъде променен преди да бъде избран новият ѝ генерален директор

14.01.2021 /20:15 | Автор: Начо Халачев | Източник: СБЖ

Добре, че е националната телевизия да ни върне и в онова „непоносимо” и „престъпно време”. Как навреме ни дойдоха около Новата 2021 година старите ленти... Една песен възкреси спомени. Щастливи пред камерите, пееха Митко Цонев, Величко Скорчев, Живка Гичева с колегите си новинари...

06.01.2021 /14:13 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки