Начало
 
 

Мамата на маската, мама е виновната...

05.11.2020 /13:01 | Автор : Валентин Колев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Валентин Колев

Тръпна пред телевизионния екран на обществената медия БНТ да науча излезли ли са резултатите от някой ключов американски щат и на кого от претендентите за Белия дом ще се увеличат гласовете в електоралната комисия.

Репортерът от мястото на събитията ме успокоява, че още се броят гласувалите по пощата, и докато показва картина от мястото на събитието, започва да бълва трудно произносима игра на думи, включващи мамата, предстоящите заплахи  за сексуалното ѝ състояние и всичко отново отзад-напред.

Оглеждам се за малки деца и дами около мен и за щастие в този момент такива няма. Защото обикновено се интересуват от новини. Този път са в друга стая, изборите в САЩ не ги вълнуват, интересува ги дистанционното обучение на началните класове, въведено и за тях от няколко дни. 

Бахмаамудее... и така нататък ръси репортерът зад кадър, а аз се сещам за тъпата кърджалийска п...оетеса от премиерския говорен фолклор. Същата стилистика на липсващите 7 години от възпитанието на всяка персона, бъдеща нон грата!

То не беше с 200 километра ще я ..., то не беше „акъл се набива на умен човек, Томиславе, на прост човек ..р се набива. Той не може да поеме акъл, мое да поеме един к..!“ И ако премиерът се „извинява“ за непремерените си ругатни с целувка по прясно ондулираната прическа на ПКП в пряк ефир, то репортерът Марков писа следното:

„Колкото и да се стараеш, да отделяш време и да се подготвяш, колкото и да си наясно с правилата за поведение в ефир, в определени моменти, когато си 24 часа на крак, не си спал от денонощия и очилата ти се изпотяват от собствения ти дъх, казваш неща, които не бива. Поднасям извинение на зрителите на БНТ за недопустимия език в ефир. Благодаря на колегите за подкрепата и разбирането. БНТ е институция и ние всички ежедневно работим с високи стандарти за професионализъм и етика. Автор: Александър Марков“. 

Е, драги, такава ни е професията   

Но когато липсват основите на доброто възпитание, такива са резултатите! Поне ще знаем да не те избираме за премиер, защото ще повториш настоящия. И той все е на крак (в джипката), стои сам като куче, псува по телефона подчинени и понеже не носи очила, които да изпотява с дъха си, изпотява примрелите от гнева му чиновници от хранилката.

В дългогодишната си практика съм чувал редакционни истории, оставали между стените, но не и в обществото. Помня, когато късно вечер „връзвахме“ броевете на вестника и на готовата страница отивах с важна поправка, как реагираха метранпажите – подобна еротична скоропоговорка по отношение на дежурния екип, на международното положение или на кооператорите от АПК, на младежите от металургичния комбинат и на творци от Клуба на МХТИ, подкрепили по-късно решенията на партията за изпълнение на петилетката за 3 години... Нямаше нищо общо с добилите популярност по това време „по дяволите“, „гръм и мълнии“ или джедайската попържня „Нека майка ти бъде с мен!“. 

Чудя се как да гледам пак тази медия, която работи всекидневно с високи стандарти за професионализъм и етика, когато пак в новините преди дни предложи репортаж от линейка пред столична болница. Хем се поставям в лицето на болния в кабината, хем в лицето на младия медик, хем в лицето на дежурната лекарка.

Ужасът на епидемиологичното ни всекидневие! Министърът иска оставка на шефа на болницата. Кметицата не му я приема, не достигат лекари. И всичко това щеше да остане само като епизод от деня, ако продуцентът бе поискал от репортерите и другата гледна точка. Там медиците от болницата също са 24 часа на крак, не спали от денонощия, с изпотени и набръчкани от маски и очила лица. Само дето не ругаят в ефир, а спасяват животи. 

Отношение по неприятния случай ще вземе, надявам се, генералният директор на БНТ. Колко и доколко е възпитан, ще разберем по реакцията му. Дали ще му покаже среден пръст, както го направи в ефир преди година и нещо в публицистично предаване? Безнаказано! Или ще предложи на подчинения си да запази тази предпазна маска в рамка на стената на нюзрума като предупреждение и обеца на ухото към всички, които се явяват да кажат нещо важно или маловажно в ефир?

Нека не забравяме никога – обикновено в такива случаи мама е виновната!


 

Сподели в
 

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021/17:00

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021/12:56

Преди тридесет години, в края на февруари 1991 година, някой дръзко реши, че нужда от български младежки печат няма! Всекидневникът „Младеж“ и вестник „Пулс“ бяха хладнокръвно убити!

21.02.2021/09:45

По повод предаването на БНТ от 15 февруари в рубриката „История БГ“, посветено на пресата в началото на демократичния преход

18.02.2021/15:21

Застигна ни нов удар срещу свободата на мненията и публичното слово

16.02.2021/15:41

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

97-годишен радио водещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

Известната и по света порочна практика SLAPP у нас се прилага вече не само от овластени политически или икономически фактори, но дори и от лица, които сами са осъдени за криминални прояви. Настояваме законодателите час по-скоро да осигурят правна регламентация, която да предпазва журналистите от подобни посегателства.

27.04.2021 /15:48

 Мнения

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки