Начало
 
 

Мамата на маската, мама е виновната...

05.11.2020 /13:01 | Автор : Валентин Колев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Валентин Колев

Тръпна пред телевизионния екран на обществената медия БНТ да науча излезли ли са резултатите от някой ключов американски щат и на кого от претендентите за Белия дом ще се увеличат гласовете в електоралната комисия.

Репортерът от мястото на събитията ме успокоява, че още се броят гласувалите по пощата, и докато показва картина от мястото на събитието, започва да бълва трудно произносима игра на думи, включващи мамата, предстоящите заплахи  за сексуалното ѝ състояние и всичко отново отзад-напред.

Оглеждам се за малки деца и дами около мен и за щастие в този момент такива няма. Защото обикновено се интересуват от новини. Този път са в друга стая, изборите в САЩ не ги вълнуват, интересува ги дистанционното обучение на началните класове, въведено и за тях от няколко дни. 

Бахмаамудее... и така нататък ръси репортерът зад кадър, а аз се сещам за тъпата кърджалийска п...оетеса от премиерския говорен фолклор. Същата стилистика на липсващите 7 години от възпитанието на всяка персона, бъдеща нон грата!

То не беше с 200 километра ще я ..., то не беше „акъл се набива на умен човек, Томиславе, на прост човек ..р се набива. Той не може да поеме акъл, мое да поеме един к..!“ И ако премиерът се „извинява“ за непремерените си ругатни с целувка по прясно ондулираната прическа на ПКП в пряк ефир, то репортерът Марков писа следното:

„Колкото и да се стараеш, да отделяш време и да се подготвяш, колкото и да си наясно с правилата за поведение в ефир, в определени моменти, когато си 24 часа на крак, не си спал от денонощия и очилата ти се изпотяват от собствения ти дъх, казваш неща, които не бива. Поднасям извинение на зрителите на БНТ за недопустимия език в ефир. Благодаря на колегите за подкрепата и разбирането. БНТ е институция и ние всички ежедневно работим с високи стандарти за професионализъм и етика. Автор: Александър Марков“. 

Е, драги, такава ни е професията   

Но когато липсват основите на доброто възпитание, такива са резултатите! Поне ще знаем да не те избираме за премиер, защото ще повториш настоящия. И той все е на крак (в джипката), стои сам като куче, псува по телефона подчинени и понеже не носи очила, които да изпотява с дъха си, изпотява примрелите от гнева му чиновници от хранилката.

В дългогодишната си практика съм чувал редакционни истории, оставали между стените, но не и в обществото. Помня, когато късно вечер „връзвахме“ броевете на вестника и на готовата страница отивах с важна поправка, как реагираха метранпажите – подобна еротична скоропоговорка по отношение на дежурния екип, на международното положение или на кооператорите от АПК, на младежите от металургичния комбинат и на творци от Клуба на МХТИ, подкрепили по-късно решенията на партията за изпълнение на петилетката за 3 години... Нямаше нищо общо с добилите популярност по това време „по дяволите“, „гръм и мълнии“ или джедайската попържня „Нека майка ти бъде с мен!“. 

Чудя се как да гледам пак тази медия, която работи всекидневно с високи стандарти за професионализъм и етика, когато пак в новините преди дни предложи репортаж от линейка пред столична болница. Хем се поставям в лицето на болния в кабината, хем в лицето на младия медик, хем в лицето на дежурната лекарка.

Ужасът на епидемиологичното ни всекидневие! Министърът иска оставка на шефа на болницата. Кметицата не му я приема, не достигат лекари. И всичко това щеше да остане само като епизод от деня, ако продуцентът бе поискал от репортерите и другата гледна точка. Там медиците от болницата също са 24 часа на крак, не спали от денонощия, с изпотени и набръчкани от маски и очила лица. Само дето не ругаят в ефир, а спасяват животи. 

Отношение по неприятния случай ще вземе, надявам се, генералният директор на БНТ. Колко и доколко е възпитан, ще разберем по реакцията му. Дали ще му покаже среден пръст, както го направи в ефир преди година и нещо в публицистично предаване? Безнаказано! Или ще предложи на подчинения си да запази тази предпазна маска в рамка на стената на нюзрума като предупреждение и обеца на ухото към всички, които се явяват да кажат нещо важно или маловажно в ефир?

Нека не забравяме никога – обикновено в такива случаи мама е виновната!


 

Сподели в
 

Защо бе борбата Законът за БТА до бъде променен преди да бъде избран новият ѝ генерален директор

14.01.2021/20:15

Добре, че е националната телевизия да ни върне и в онова „непоносимо” и „престъпно време”. Как навреме ни дойдоха около Новата 2021 година старите ленти... Една песен възкреси спомени. Щастливи пред камерите, пееха Митко Цонев, Величко Скорчев, Живка Гичева с колегите си новинари...

06.01.2021/14:13

С предложените поправки ЗРТ заприличва отново на многократно кърпен и с петна асфалт от медийната мрежа.

14.11.2020/11:08

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) приличат и са адекватни на политиката и практиката на управляващата коалиция у нас. Все едно здравният министър да проверява качеството на пътищата от джипката на премиера, а министърът на културата да дава указания за здравеопазването и промени в правилата за предпазване от коронавируса...

14.11.2020/07:05

Във война сме, алармира доброволец, заразял журналистиката, за да помага като санитар. А конвулсивната власт назначава Мангъров за пълководец на битката с пандемията. С възпитателна цел ли? И за кого? Какво въобще е това? Още една серия от шоуто да управляваш в България, което вече директно ни убива?

10.11.2020/18:49

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Доминиращата медия днес са социалните мрежи, а онази класическа медия, която не се приспособи към тази нова екосистема, изчезва. Но приспособяването не означава оприличаване, защото мрежите са и територия на манипулацията. Класическите медии трябва да отговорят, засилвайки своите качества и наблягайки върху проверената истина, сочи известният френско-испански журналист

13.01.2021 /20:10 | Автор: Маурисио Висент | Източник: baricada.org

В края на миналата година още едно заглавие допълни списъка на изданията, посветени на годините на прехода. Известната преводачка и журналистка Ина Филипова е автор на книгата „Нажежените площади“, чийто издател е „Слънце“ на Надежда Кабакчиева.

12.01.2021 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Известният ерудит и колумнист на в. "Сега" Димитри Иванов е роден на 31 декември 1931 г., но свидетелството му за раждане е от 1 януари 1932 г., тъй като в новогодишната нощ не е имало кой да го впише в регистъра.

01.01.2021 /18:44 | Източник: dimitriivanov.com

Навършват се 125 години от рождението на легендарната вдъхновителка на републиканците в Испанската гражданска война Долорес Ибарури, която бе и изявена журналистка, оглавявала вестник "Мундо обреро". Какъв бе пламенният ѝ и драматичен живот?

10.12.2020 /19:06 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Тази седмица излезе неговият 1 389-и брой. Редакцията на изданието благодари на своите верни читатели

10.01.2021 /12:17 | Източник: Старият мост

На 1 януари 1924 г. във Варна излиза от печат и достига до своите читатели първият брой на списание „Морски сговор“, съобщават от Военноморския музей във Варна.

02.01.2021 /16:16 | Източник: moreto.net

 Акценти и позиции

Един от двамата кандидати за генерален директор на БТА Кирил Вълчев посети по своя инициатива Съюза на българските журналисти и разговоря с председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова, подчертавайки уважението си към Съюза и стремежа към взаимно сътрудничество

19.01.2021 /13:53

В писмо до генералния директор Андон Балтаков и до членовете на УС на БНР е изразено очакване за прецизиране и синхронизиране с Колективния трудов договор на предлаганите проектоправила за оценка на трудовото представяне на служителите в Българското национално радио.

13.01.2021 /09:02

Да внимаваме за подмяната. Тя вече изкарва и Делян Пеевски борец за медийна прозрачност

12.01.2021 /16:02

 Мнения

Защо бе борбата Законът за БТА до бъде променен преди да бъде избран новият ѝ генерален директор

14.01.2021 /20:15 | Автор: Начо Халачев | Източник: СБЖ

Добре, че е националната телевизия да ни върне и в онова „непоносимо” и „престъпно време”. Как навреме ни дойдоха около Новата 2021 година старите ленти... Една песен възкреси спомени. Щастливи пред камерите, пееха Митко Цонев, Величко Скорчев, Живка Гичева с колегите си новинари...

06.01.2021 /14:13 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки