Начало
 
 

Мамата на маската, мама е виновната...

05.11.2020 /13:01 | Автор : Валентин Колев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Валентин Колев

Тръпна пред телевизионния екран на обществената медия БНТ да науча излезли ли са резултатите от някой ключов американски щат и на кого от претендентите за Белия дом ще се увеличат гласовете в електоралната комисия.

Репортерът от мястото на събитията ме успокоява, че още се броят гласувалите по пощата, и докато показва картина от мястото на събитието, започва да бълва трудно произносима игра на думи, включващи мамата, предстоящите заплахи  за сексуалното ѝ състояние и всичко отново отзад-напред.

Оглеждам се за малки деца и дами около мен и за щастие в този момент такива няма. Защото обикновено се интересуват от новини. Този път са в друга стая, изборите в САЩ не ги вълнуват, интересува ги дистанционното обучение на началните класове, въведено и за тях от няколко дни. 

Бахмаамудее... и така нататък ръси репортерът зад кадър, а аз се сещам за тъпата кърджалийска п...оетеса от премиерския говорен фолклор. Същата стилистика на липсващите 7 години от възпитанието на всяка персона, бъдеща нон грата!

То не беше с 200 километра ще я ..., то не беше „акъл се набива на умен човек, Томиславе, на прост човек ..р се набива. Той не може да поеме акъл, мое да поеме един к..!“ И ако премиерът се „извинява“ за непремерените си ругатни с целувка по прясно ондулираната прическа на ПКП в пряк ефир, то репортерът Марков писа следното:

„Колкото и да се стараеш, да отделяш време и да се подготвяш, колкото и да си наясно с правилата за поведение в ефир, в определени моменти, когато си 24 часа на крак, не си спал от денонощия и очилата ти се изпотяват от собствения ти дъх, казваш неща, които не бива. Поднасям извинение на зрителите на БНТ за недопустимия език в ефир. Благодаря на колегите за подкрепата и разбирането. БНТ е институция и ние всички ежедневно работим с високи стандарти за професионализъм и етика. Автор: Александър Марков“. 

Е, драги, такава ни е професията   

Но когато липсват основите на доброто възпитание, такива са резултатите! Поне ще знаем да не те избираме за премиер, защото ще повториш настоящия. И той все е на крак (в джипката), стои сам като куче, псува по телефона подчинени и понеже не носи очила, които да изпотява с дъха си, изпотява примрелите от гнева му чиновници от хранилката.

В дългогодишната си практика съм чувал редакционни истории, оставали между стените, но не и в обществото. Помня, когато късно вечер „връзвахме“ броевете на вестника и на готовата страница отивах с важна поправка, как реагираха метранпажите – подобна еротична скоропоговорка по отношение на дежурния екип, на международното положение или на кооператорите от АПК, на младежите от металургичния комбинат и на творци от Клуба на МХТИ, подкрепили по-късно решенията на партията за изпълнение на петилетката за 3 години... Нямаше нищо общо с добилите популярност по това време „по дяволите“, „гръм и мълнии“ или джедайската попържня „Нека майка ти бъде с мен!“. 

Чудя се как да гледам пак тази медия, която работи всекидневно с високи стандарти за професионализъм и етика, когато пак в новините преди дни предложи репортаж от линейка пред столична болница. Хем се поставям в лицето на болния в кабината, хем в лицето на младия медик, хем в лицето на дежурната лекарка.

Ужасът на епидемиологичното ни всекидневие! Министърът иска оставка на шефа на болницата. Кметицата не му я приема, не достигат лекари. И всичко това щеше да остане само като епизод от деня, ако продуцентът бе поискал от репортерите и другата гледна точка. Там медиците от болницата също са 24 часа на крак, не спали от денонощия, с изпотени и набръчкани от маски и очила лица. Само дето не ругаят в ефир, а спасяват животи. 

Отношение по неприятния случай ще вземе, надявам се, генералният директор на БНТ. Колко и доколко е възпитан, ще разберем по реакцията му. Дали ще му покаже среден пръст, както го направи в ефир преди година и нещо в публицистично предаване? Безнаказано! Или ще предложи на подчинения си да запази тази предпазна маска в рамка на стената на нюзрума като предупреждение и обеца на ухото към всички, които се явяват да кажат нещо важно или маловажно в ефир?

Нека не забравяме никога – обикновено в такива случаи мама е виновната!


 

Сподели в
 

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021/14:18

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021/10:05

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021/17:00

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021/12:56

Преди тридесет години, в края на февруари 1991 година, някой дръзко реши, че нужда от български младежки печат няма! Всекидневникът „Младеж“ и вестник „Пулс“ бяха хладнокръвно убити!

21.02.2021/09:45

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 21 юли се навършиха 122 г. от рождението на големия американски писател, шлифовал словото си като дългогодишен военен репортер, Ърнест Хемингуей. По този повод webcafe.bg припомня пъстра броеница от негови сентенции.

22.07.2021 /11:25 | Източник: webcafe.bg

Отдавна в списъка на добрите ми намерения беше включено интервю с известния и обичан от много българи писател и поет Лозан Такев. Е, вече намерението е факт и вие четете какво е отговорил членът на УС на СБЖ на моите питанки за сайта на Съюза.

19.07.2021 /11:41 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Луиза Тахмисян разказва за големия журналист, оглавявал варненския в. „Народно дело”

19.07.2021 /09:16 | Автор: Луиза Тахмисян | Източник: СБЖ

Да си призная рядко гледам прогнозата за времето по телевизиите, но пък се е случвало някои от момичетата или момчетата на времето да ми спрат погледа и вниманието. Такъв беше ЕмилЧолаков, Симеон Матеев от България он Ер,Станислава Цалова… Но една вечер преди няколко години на 3 март в новините по БНТ съобщиха,че колежката им Ева Кикерезова, която казва времето, се снимала с президента Радев. Е, това ме впечатли и реших да видя кое е това момиче.

16.07.2021 /10:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Наградите в новоучредения от Европейския парламент конкурс за изключително журналистическо постижение на името на убитата известна разследваща журналистка от Малта Дафне Каруана Галиция ще се определят от международно жури, съставено от представители на медиите и гражданското общество в 27-те страни от ЕС.

07.07.2021 /12:03

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

 Мнения

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 41 гости

Бързи връзки