Начало
 
 

Величко Хинов - за 150-годишното списание „Читалище”

02.11.2020 /18:59 | Автор : Величко Хинов | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


По повод юбилея на най-дългогодишното ни периодично издание, което току-що получи и специалната награда на СБЖ, ето какво пише за него писателят, публицистът, критикът и секретар на Клуба „Писатели-журналисти“ Величко Хинов:

Списание „Читалище“ е онова единствено по рода си периодично издание, не само с най-дълга история в българския печат, но и най-родолюбивия защитник на българщината през десетилетията на превратности исторически и духовни.

А да си пазител и радетел на духовната народна свяст, каква по-висока длъжност би могло да има!

Но списанието има и друга много голяма роля в културния, литературен и творчески живот на обществото ни в по-ново време. То приобщи под родолюбивата си стряха поколения млади и зрели творци на сцената и перото. На страниците му се изявяваха начеващи поети, получили самочувствие автори, готови да полетят на крилете на вдъхновението и любовта към Отечеството.

На неговите страници са отбелязани не малко успешни прощапулници. Там срещнах за пръв път имената на Дамян П. Дамянов, Усин Керим, Пеньо Пенев, Слав Хр. Караславов, Андрей Германов, Салис Таджер… Едно бъдещо, ново литературно поколение, белязало раждането си тъкмо в списание „Читалище“, с които се сприятелихме завинаги.

Появявала се е и моята фамилия, за читалищни събития и успехи в околийския тогава град Луковит, създал самодейна оперета, гастролирала в Плевенска област, симфоничен оркестър, детска музикална школа, (между първите в страната), представителен градски хор, наред с 3 ученически хора, вокални групи, драматичен театър, самодейност, достойна за града на Златна Панега и читалище „Съзнание“, родено със свободата на България и наченки преди нея още. И бе чувалоизвестната по цял свят обработка на Петко Стайнов на народната песен „Луковитски моми“, която почти винаги влизаше в репертоара на читалищни и ученически хорове в цялата страна и извън нея.

Не бих могъл да изредя наградите и отличията на читалищните състави в национални прегледи и надпявания.

Да представяш читалищен хоров състав на сцената на концертната зала „България“, или в „Народния театър“, огрян от светлината на най-високата, представителна рампа, е събитие по-високо от отличието, защото остава в сърцето на самодееца за цял живот. Споменът, който никога не се забравя, снимката, която се гледа с радост от наследниците на нашето родолюбиво читалищно дело, свидетелства, че и ний сме дали нещо на съвременниците си, и пример за бъдещите поколения.

И понеже Ти, списание „Читалище“, радетел на най-родолюбивото културно-просветно дело, свидетелстваш за стореното от будните читалищни дейци – благодарност и поклон до земи!

С уважение и признателност за всичко сторено от теб – родолюбиво списание „Читалище“, твой съмишленик, приел от теб частица от светлия ти духовен, човеколюбив идеал, оставам завинаги твой радетел.

Сподели в
 

Наградата на НС на БСП за политическа журналистика и публицистика „Георги Кирков - Майстора“ е учредена през 2006 г. и се връчва ежегодно в чест на празника на БСП 2 август.

18.07.2021/10:08

С усмихната и заредена с много позитивизъм премиера в Унгарския културен институт известната журналистка, поетеса и писателка Гергина Дворецка пусна в „открито море” към читателите новата си книга - сборника с разкази „Островът Уикенд”.

16.07.2021/18:02

Известната журналистка апелира във Фейсбук към всички потенциални дарители да подкрепят усилията ѝ за превръщане на къщата на голямата поетеса в с. Езерово музей, къща за гости и средище за литературни четения и поетично-музикални вечери.

02.07.2021/14:38

С шеги, закачки, сиренца, глътки ледена бира и китайски поздрав от... Лондон премина представянето в „Перото” на новата книга на известната журналистка

02.07.2021/14:05

Премиерният филм на София Бугор, който представя вълнуващ портрет на известния поет, бард и журналист Ивайло Диманов, ще бъде показан на 2 юли от 18.30 ч. в Клуб „Журналист” на СБЖ

01.07.2021/17:14

 Представяме ви

На 21 юли се навършиха 122 г. от рождението на големия американски писател, шлифовал словото си като дългогодишен военен репортер, Ърнест Хемингуей. По този повод webcafe.bg припомня пъстра броеница от негови сентенции.

22.07.2021 /11:25 | Източник: webcafe.bg

Отдавна в списъка на добрите ми намерения беше включено интервю с известния и обичан от много българи писател и поет Лозан Такев. Е, вече намерението е факт и вие четете какво е отговорил членът на УС на СБЖ на моите питанки за сайта на Съюза.

19.07.2021 /11:41 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Луиза Тахмисян разказва за големия журналист, оглавявал варненския в. „Народно дело”

19.07.2021 /09:16 | Автор: Луиза Тахмисян | Източник: СБЖ

Да си призная рядко гледам прогнозата за времето по телевизиите, но пък се е случвало някои от момичетата или момчетата на времето да ми спрат погледа и вниманието. Такъв беше ЕмилЧолаков, Симеон Матеев от България он Ер,Станислава Цалова… Но една вечер преди няколко години на 3 март в новините по БНТ съобщиха,че колежката им Ева Кикерезова, която казва времето, се снимала с президента Радев. Е, това ме впечатли и реших да видя кое е това момиче.

16.07.2021 /10:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Наградите в новоучредения от Европейския парламент конкурс за изключително журналистическо постижение на името на убитата известна разследваща журналистка от Малта Дафне Каруана Галиция ще се определят от международно жури, съставено от представители на медиите и гражданското общество в 27-те страни от ЕС. Предложеният от СБЖ български участник е Анна Заркова, главен секретар на СБЖ.

07.07.2021 /12:03

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

 Мнения

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки