Начало
 
 

Мюсюлманите и „Другите”

02.11.2020 /10:01 | Автор : Мехмет Юмер | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Мехмет Юмер

Разбирането на Запада за свободата на изразяване е коренно различна от тази в ислямския свят (такъв по принцип не съществува, защото той е силно разединен). В западната цивилизация хората възприемат свободата на изразяване като най-висша ценност. Това е тяхната „светиня”, ако мога така да се изразя, защото е платена много висока цена за нея през вековете.

Именно затова цензурата и ограничаването на свободата на изразяване се асоциират с мрачното Средновековие. Особено за карикатуристите няма теми табу, дори това да са свещени символи. Ето това трябва да е ясно на първо място, преди всичко.

Що се отнася до ислямските общества, тяхната рецепция за Книгата, Пророка и религията не засяга само и единствено тях самите, но и „Другите”, описани в Свещения Коран като „хората на писанието”. Защото според техния прочит ислямът не е локална, а глобална религия и като такава обгръща и останалите религии - юдаизъм и християнство, даже стои над тях.

Тази представа е доминирала в ислямския свят до 19 в., но по-късно, след фактическото превъзходство на Запада, тя утихва. Но не изчезва. В ислямския свят съществува убеждението, че някой ден славното минало пак ще се завърне и ще утвърди господството си. Това убеждение касае не само вярата, но и политиката, и икономиката - т.е. пълноценно превъзходство.

И ето тук е тънкият момент. Защото този идеал предполага, че Другите трябва да живеят под волята на исляма. Ето този теологически възглед днес оформя очакванията на мюсюлманите, които живеят извън т. нар. ислямски свят, тоест на Запад.

Именно такъв беше и мотивът на младежа, който обезглави френския учител Пати - да защити исляма. Но в Свещения Коран е казано: „Заради това предписахме на синовете на Исраил, че който убие човек не за човек или заради покварата му по земята, той сякаш е убил всички хора. А който спаси човек, той сякаш е спасил всички хора. Дойдоха при тях нашите пратеници с ясните знаци. После мнозина от тях подир това престъпваха на земята.+ (Трапезата 5/32).

С други думи, мюсюлманинът не може да извършва терористични актове като обезглавяване на невинни хора в името на самия ислям, а терористът не може да е мюсюлманин.

Но доколко е оправдано очакването в една западна държава, създадена от нейните граждани, притежаваща различна история и религия, със светски закони, изобретени пак от тези общества, да се наложат ограничения на свободата на словото, която те тачат повече от всичко?

Другите" принудиха голяма част от ислямските общества към промяна, което продължава да се случва и в съвремието ни. Всъщност тази промяна до голяма степен беше и желана от самата динамика на развитието на процесите в ислямските общества. Защото членовете на тези общества вярваха, че за да се постигне някакво изравняване със Запада пътят минава през модернизацията и озапдняването.

Реформите на Кемал Ататюрк след създаването на Републиката са типичен пример в това отношение. Не стана лесно. Трябваше да се превъзмогнат редица противоречия между двата цивилизационни модела, тъй като за всяко общество промяната е труден процес.

Но за сметка на това, ислямското богословие не успя да преосмисли този процес на модернизация и в крайна сметка не го прие. С други думи, ислямското богословие не успя да предложи съвременно тълкувание на процесите адекватно на духът на времето. Това доведе до травми в тези общества, тъй като се появиха непреодолими противоречия между традиционализма и модерността.

Внушението беше, че Мюсюлманите не трябва да приличат на Другите". Заради този манталитет и недоброжелателност към Другите" мюсюлманските мигранти на Запад не успяха да се интегрират в западните общества вече почти четвърто поколение!

От друга страна, на мюсюлманите им беше много трудно да обяснят на западния човек собствената им ценностна система, те не можаха да запознаят Запада със своята култура и цивилизационен модел. Така немалка част от мюсюлманите на Запад попаднаха под влиянието на различни дервишки ордени и братства. До голяма степен именно тези са причините за социалните проблеми, които днес се наблюдават в западните общества между мюсюлманите и Другите".

Сподели в
 

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021/10:05

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021/17:00

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021/12:56

Преди тридесет години, в края на февруари 1991 година, някой дръзко реши, че нужда от български младежки печат няма! Всекидневникът „Младеж“ и вестник „Пулс“ бяха хладнокръвно убити!

21.02.2021/09:45

По повод предаването на БНТ от 15 февруари в рубриката „История БГ“, посветено на пресата в началото на демократичния преход

18.02.2021/15:21

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

Известната и по света порочна практика SLAPP у нас се прилага вече не само от овластени политически или икономически фактори, но дори и от лица, които сами са осъдени за криминални прояви. Настояваме законодателите час по-скоро да осигурят правна регламентация, която да предпазва журналистите от подобни посегателства.

27.04.2021 /15:48

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки