За разлика от шефа на БНР, Кошлуков смята промените в ЗРТ за голяма стъпка напред

29.10.2020 /17:53 | Източник: offnews.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Емил Кошлуков и Боил Банов по време на видеоконферентния разговор

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) са огромна крачка напред за медийното законодателство и за БНТ, заяви генералният директор на обществената телевизия Емил Кошлуков в конферентен разговор с министъра на културата Боил Банов.

Така Кошлуков зае диаметрално на колегата си от БНР позиция, посочва в публикацията си offnews.bg. Припомняме, че генералният директор на радиото Андон Балтаков възрази остро срещу закона в този му вид и подаде оставка. Според него ЗРТ в новия му вид няма да му даде възможност да изпълни поетите ангажименти като мениджър.

Промените в закона са публикувани за обществено обсъждане до 18 ноември.

В началото на разговора с Кошлуков министър Банов декларира, че отпадналите членове от проекта за промени в ЗРТ касаят мандатността на генералните директори. По думите му те са премахнати от проекта заради подписката на интелектуалци, които преди месеци се обявиха против сходни предложения за промени в ЗРТ, тогава внесени от председателя на Комисията по култура и медии към НС Вежди Рашидов.

"По темата, която повдигнахте, няма какво да ви кажа. Ние не се вълнуваме много от мандати", отговори Кошлуков.

"Освен това, ако си спомням добре, през годините ние се борихме точно за това - обществото да може на свободни избори да избира депутати, които независимо да правят законите. Мисля, че това е само проект. И не смятам, че ние в БНТ или вие в министерството или която и да е група определяме дневния ред. Мисля, че това е парламентът. Така че предстои депутатите да решат за тези членове, които споменахте, те не са ни толкова важни. Смятам, че законът е голяма стъпка напред", добави генералният директор на БНТ. Той подчерта колко различни институции са били представени в работната група и че "много труд беше хвърлен и този труд не е на халос. Този труд го оценяваме високо в БНТ".

Според него най-важната промяна за БНТ е, че вече бюджетът на телевизията няма да се изчислява на "час програма", а по методология за оценка на разходите, "както е по света". Според Кошлуков това дава шанс на БНТ да има адекватен бюджет и да е политически независима, защото в методологията се внася яснота.

Кошлуков също коментира подписката на интелектуалците:

"Може би трябва да благодарим на тези интелектуалци и експерти, които в рамките на три месеца показаха огромно концептуално израстване, и от яростни опоненти на идеята на Вежди Рашидов, днес са яростни привърженици. Харесва ми тази способност на екепертите и интелектуалците бързо да възприемат новото в България и да адаптират гъвкаво своите позиции."

Иронията в думите му бе посрещната със смях от министър Банов.

На финала на разговора Кошлуков призова да се преразгледа въпросът дали е необходимо три програми на БНТ да плащат високите такси за цифрово разпространение чрез мултиплекс, което генерира дългове на телевизията. Според него може да се окаже, че цената на разпространението не отговаря на предоставената услуга в епохата, в която все повече зрители гледат телевизия не ефирно, а през интернет. Затова, по думите на генералния директор, е добре да се обмисли БНТ да разпространява само една програма чрез мултиплекса.

Сподели в
 

Председателят на УС на СБЖ е сред медийните дейци и журналисти, подписали позиция в подкрепа на съхраняването на специалност „Медия икономика” в УНСС, след като се разбра, че новото ръководство на университета е замислило закриването ѝ

04.12.2020/19:00

Главната редакторка на информационния сайт Radian.bg в Шумен Дияна Желязкова наскоро бе избрана за член на Управителния съвет на СБЖ. От своя страна Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) - България, я подбра сред 34 колеги от цялата страна, разказващи истински истории за медиите у нас.

03.12.2020/16:55

В деня на десетата годишнина на студентското онлайн радио „Реакция“ един от неговите автори Михаил Митев, който е и журналист от Радио София, говори пред Българското национално радио (БНР) за началото, за изминалите десет години на промяна на радиосредата и за оцеляването на една студентска медия.

03.12.2020/16:39

Напусналият преди два дни Българската национална телевизия(БНТ) Горан Благоев стартира ново предаване. То ще се изъчва по телевизия „Евроком

03.12.2020/15:14

Българите не искат свобода, ние не я заслужихме и я проиграхме като шестица от тотото от мързел и безхаберие. Това заяви карикатуристът и издател на вестник „Прас-прес" Чавдар Николов в предаването „По острието с Калоян Константинов".

02.12.2020/16:10

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Те са различни по съдба, националност, възраст, професионален път – но ги обединява едно: приели са нелеката участ на българите като своя мисия, отдали са най-добрите си години да им помагат в изстрадани, най-решаващи за бъдещото им времена.

30.11.2020 /16:23 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

В памет на големия български публицист и символ на непримиримата гражданска съвест, станал жертва на "белия терор" през 1925-та именно заради честното си и остро журналистическо перо, публикуваме откъс от книгата на Велислава Дърева „Атентатът`25. Денят, в който се отвориха портите Адови”

20.11.2020 /12:06 | Автор: Велислава Дърева | Източник: СБЖ

Навършиха се 100 години от смъртта на автора на „10 дни, които разтърсиха света” - легендарната хроника на обрата от 1917-та. А преди това журналистът от САЩ издава „Войната в Източна Европа” - резултат от обиколката му из балканските и източноевропейските страни през 1915-та. В София се среща с Йосиф Хербст, който му синтезира македонския стимулант на политическите решения у нас. Рид открива и откъде иде „подкупничеството” из нашите земи.

19.11.2020 /19:35 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Георги Атанасов няма нужда от никакво специално представяне – най-добре го представя дългогодишната му и изключително ползотворна журналистическа дейност, непрекъснатите му срещи чрез радио, телевизии, вестници с многохилядните почитатели на журналистическия му талант, които търсят мнението му по актуалните проблеми, които ги вълнуват. Верния и задълбочен анализ, силното българско слово…

16.11.2020 /11:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 1866 г. Петко Рачов Славейков основава в. "Македония" в Цариград. "Македония" е български вестник, който излиза в османската столица от 3 декември 1866 до 25 юли 1872 г.

04.12.2020 /14:05 | Източник: Банкеръ

На 24 септември 1885 г. с първия брой на в. „Време“ в Силистра стартира издаването на вестници. Така на практика преди 135 години се „роди“ журналистическата преса в Крайдунавска Добруджа, както наричат областта.

03.12.2020 /15:47 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Талантът и моралът на големия български публицист, „безследно изчезнал” заради острото си перо и гражданската си съвест при „белия терор” през 1925-та, вдъхновяват и мотивират и днес Съюза на българските журналисти. Девизът „Никому в угода, на никого напук” е девиз и на СБЖ.

20.11.2020 /11:29

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова гостува в предаването „Делници” на телевизия „Евроком” и отговори на въпроси на водещия Николай Колев по актуални теми от дейността и позициите на СБЖ.

18.11.2020 /21:35

По повод лансирания от правителството Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява следното становище:

17.11.2020 /17:27

 Мнения

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) приличат и са адекватни на политиката и практиката на управляващата коалиция у нас. Все едно здравният министър да проверява качеството на пътищата от джипката на премиера, а министърът на културата да дава указания за здравеопазването и промени в правилата за предпазване от коронавируса...

15.11.2020 /07:05 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

С предложените поправки ЗРТ заприличва отново на многократно кърпен и с петна асфалт от медийната мрежа.

14.11.2020 /11:08 | Автор: Проф. д-р Петко Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки