Начало
 
 

Дружества на СБЖ искат отлагане на Общото събрание на СБЖ заради Covid-19

26.10.2020 /16:12 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В СБЖ пристигат писма от журналистически дружества с мнения "за" и "против" провеждането на продължението на Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ, насрочено за 31 октомври, което трябва да приключи започнатата вече процедура по избор на Управителен съвет, Контролен съвет и Комисия по етика на СБЖ. Тук публикуваме писмата и декларациите на дружествата, които са "против", аргументирайки се с рисковете от пандемията от Covid-19. Писмата вървят по хронологичния ред на пристигането им.

 

ДО Г-ЖА СНЕЖАНА ТОДОРОВА,

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА УС НА СБЖ

ДО ЧЛЕНОВЕТЕ НА УС НА СБЖ

ДО ПРЕДСЕДАТЕЛИТЕ НА

ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИТЕ ДРУЖЕСТВА В СБЖ

ДО ДЕЛЕГАТИТЕ НА ОБЩОТО СЪБРАНИЕ НА СБЖ

 

                        Уважаема г-жо Тодорова, уважаеми колеги,

На свое заседание, състояло се онлайн на 26 октомври 2020 г. председателите на дружествата на СБЖ в БНТ обсъдиха ситуацията в страната във връзка с непрекъснато увеличаващите се случаи на коронавирус, както и мерките, които компетентните органи и държавата налагат с цел ограничаване на епидемията. Ние изразяваме нашето силно безпокойство от зачестилите положителни проби на служители на БНТ, довели до изолация на знакови фигури в обществената медия - Георги Любенов, Ана Ангелова и др., поради което беше отложено за неопределено време насроченото за 23 октомври общо събрание на пълномощниците в БНТ. Трябва да отбележим, че вследствие на епидемията бяха отложени събития със световно значение като кинофестивала в Кан, Олимпиадата в Токио, Европейското първенство по футбол и много други. Освен това всеки ден се регистрира пореден рекорд от новозаразени в световен мащаб.

Уважаеми колеги, ние сме дълбоко убедени, че в този тежък момент най-важното, към което е длъжен да се стреми всеки един от нас, е опазването на своето, както и на близките и колегите си здраве, спазвайки всички необходими мерки, препоръчани от компетентните органи. Затова ние настояваме Общото събрание на СБЖ, насрочено за 31.10.2020 година, както и раздаването на годишните награди на СБЖ на 1 ноември, да бъдат отложени за по-късни дати, когато, искрено се надяваме, ситуацията с Ковид-19 ще се нормализира. Припомняме, че през пролетта, когато епидемиологичната обстановка не беше толкова усложнена, датата на Общото събрание на СБЖ беше променяна неколкократно.

Това е категоричната позиция на Председателския съвет на дружествата на СБЖ в БНТ и настояваме чрез централата тя да стане достояние до всички, до които е адресирана.

 

Координатор на СБЖ в БНТ – Емил Розов

Зам.-координатор на  СБЖ в БНТ – Недялка Арнаудова

11. дружество - Цветaна Лозанова

12. дружество - Емил Розов                              

48. дружество - Адриана Димитрова                     

60. дружество - Диана Висонова

66. дружество – Веселина Пършорова

13. дружество - Денислав Кънчев

75. дружество -  Весела  Петрова               

86. дружество – Антоанета Крумова

104. дружество - Светла Каменова                  

113. дружество - Недялка Арнаудова

 

26 октомври 2020 г.

........................................................................................................................

ДО

УС НА СБЖ

УЛ. „ГРАФ ИГНАТИЕВ” 4

1000  СОФИЯ

 

ДЕКЛАРАЦИЯ

ОТ 58 ДРУЖЕСТВО  ПРИ СБЖ – НОВА ЗАГОРА

 

Уважаеми дами и господа,

1. 58 дружество при СБЖ - Нова Загора иска отлагане на Общото събрание на СБЖ заради Covid-19.

2. Във връзка със съобщението на сайта на СБЖ, цитирам:  „След приключване на процедурата по избор, приканваме желаещите колеги същата вечер, на 31 октомври, от 19.30 ч. да се присъединят към общия протест пред новата сграда на Народното събрание (бившия Партиен дом) под апела, който издига СБЖ: „Не убивайте журналистиката в България!”, 58-мо дружество при СБЖ - Нова Загора, категорично се разграничава от, цитирам, „...общия протест пред новата сграда на Народното събрание (бившия Партиен дом) под апела, който издига СБЖ: „Не убивайте журналистиката в България!”.

3. 58 дружество при СБЖ - Нова Загора напомня на УС на СБЖ за решение от заседанието на УС на СБЖ, състояло се на 8 април 2016 г.: „По точка 3 – Разни УС на СБЖ вапомня на редколегията на сайта на Съюза на българските журналисти, че политически материали нямат място в съдържанието на онлайн платформата на Съюза”.

 

58 дружество при СБЖ  – Нова Загора:

Председател:

Цанко Цанев

Заместник-председател:

Пеньо Дечев

 

Гр. Нова Загора,

29 октомври 2020 г.

.........................................................................................................................

До председателя на СБЖ Снежана Тодорова

до членовете на Управителния съвет на СБЖ

 

Във връзка с насроченото за 31-ви октомври, събота, продължение на Отчетно-изборното събрание на Съюза, изразяваме своето несъгласие с решението на Управителния съвет да бъде организирано и проведено събранието, въпреки въведените нови мерки срещу разпространението на COVID-19.

Предвид усложнената ситуация в цялата страна и растящия всеки ден брой на новозаразените с корона вирусна инфекция, смятаме, че е редно събранието да бъде отложено.

В заповедта на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов изрично е упоменато, че: „Провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма се допуска при участие на не повече от 30 души“. Делегатите на Отчетно-изборното събрание са 117 – цифрата надхвърля почти четири пъти разрешената бройка в министерската заповед.

Предвид това, че Отчетно-изборното събрание беше отложено два пъти тази година, заради пандемията, няма пречка неговото продължение също да бъде отложено. Съюзът има легитимно избран Управителен съвет, който може да продължи да изпълнява функциите си до избирането на новия.

С уважение:

Десислава Георгиева – председател на Дружество на журналистите №33 - Бургас

Наташа Тодинова – председател на Дружество „Печат“ – Бургас, членове на Контролния съвет на СБЖ

29 октомври 2020 г.

............................................................

 

 

 

 

 

Сподели в
 

Онлайн семинар за набиране на журналистически кадри във време на предизвикателства организира ЕФЖ в началото на следващата година.

05.12.2020/09:50

В СБЖ бе получено становището на експертна група, изпратено до министерството на културата във връзка със законопроекта за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията, публикуван на Портала за Обществени консултации на 19 октомври 2020 г. Предлагаме пълния текст на становището.

21.11.2020/15:27

Председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова отбеляза рождения си ден на своето работно място в Съюза, където мнозина от колегията дойдоха да я поздравят. Изпратени и изразени бяха и многобройни приветствия от организации, институции, посолства.

16.11.2020/20:35

Наскоро четирима журналисти от Силистра и Тутракан получиха за своите житейски юбилеи най-голямата награда на СБЖ - почетна значка „Златно перо“.

16.11.2020/11:05

На презентация в Клуб „Журналист” на СБЖ по повод 110-годишнината от установяване на дипломатически отношения между Испания и България Н. Пр. Алехандро Поланко специално отбеляза ролата на СБЖ и на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България за българо-испанското сътрудничество и приятелство.

14.11.2020/08:28

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Те са различни по съдба, националност, възраст, професионален път – но ги обединява едно: приели са нелеката участ на българите като своя мисия, отдали са най-добрите си години да им помагат в изстрадани, най-решаващи за бъдещото им времена.

30.11.2020 /16:23 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

В памет на големия български публицист и символ на непримиримата гражданска съвест, станал жертва на "белия терор" през 1925-та именно заради честното си и остро журналистическо перо, публикуваме откъс от книгата на Велислава Дърева „Атентатът`25. Денят, в който се отвориха портите Адови”

20.11.2020 /12:06 | Автор: Велислава Дърева | Източник: СБЖ

Навършиха се 100 години от смъртта на автора на „10 дни, които разтърсиха света” - легендарната хроника на обрата от 1917-та. А преди това журналистът от САЩ издава „Войната в Източна Европа” - резултат от обиколката му из балканските и източноевропейските страни през 1915-та. В София се среща с Йосиф Хербст, който му синтезира македонския стимулант на политическите решения у нас. Рид открива и откъде иде „подкупничеството” из нашите земи.

19.11.2020 /19:35 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Георги Атанасов няма нужда от никакво специално представяне – най-добре го представя дългогодишната му и изключително ползотворна журналистическа дейност, непрекъснатите му срещи чрез радио, телевизии, вестници с многохилядните почитатели на журналистическия му талант, които търсят мнението му по актуалните проблеми, които ги вълнуват. Верния и задълбочен анализ, силното българско слово…

16.11.2020 /11:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 1866 г. Петко Рачов Славейков основава в. "Македония" в Цариград. "Македония" е български вестник, който излиза в османската столица от 3 декември 1866 до 25 юли 1872 г.

04.12.2020 /14:05 | Източник: Банкеръ

На 24 септември 1885 г. с първия брой на в. „Време“ в Силистра стартира издаването на вестници. Така на практика преди 135 години се „роди“ журналистическата преса в Крайдунавска Добруджа, както наричат областта.

03.12.2020 /15:47 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Талантът и моралът на големия български публицист, „безследно изчезнал” заради острото си перо и гражданската си съвест при „белия терор” през 1925-та, вдъхновяват и мотивират и днес Съюза на българските журналисти. Девизът „Никому в угода, на никого напук” е девиз и на СБЖ.

20.11.2020 /11:29

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова гостува в предаването „Делници” на телевизия „Евроком” и отговори на въпроси на водещия Николай Колев по актуални теми от дейността и позициите на СБЖ.

18.11.2020 /21:35

По повод лансирания от правителството Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява следното становище:

17.11.2020 /17:27

 Мнения

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) приличат и са адекватни на политиката и практиката на управляващата коалиция у нас. Все едно здравният министър да проверява качеството на пътищата от джипката на премиера, а министърът на културата да дава указания за здравеопазването и промени в правилата за предпазване от коронавируса...

15.11.2020 /07:05 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

С предложените поправки ЗРТ заприличва отново на многократно кърпен и с петна асфалт от медийната мрежа.

14.11.2020 /11:08 | Автор: Проф. д-р Петко Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки