Начало
 
 

Люба Кулезич коментира ходовете срещу телевизия Евроком

28.10.2020 /18:53 | Автор : Росен Стойчев | Източник: fakti.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Люба Кулезич

Рeклaмният пaзaр в Бългaрия ce кoнтрoлирa пoлитичecки. Oпрeдeлeни coбcтвeници, кoитo нe ca тoлкoвa cмeли, мoгaт дa ce пoддaдaт.

Тoвa зaяви прeд fakti.bg журнaлиcтката Любa Кулeзич. Кoмeнтaрът идвa cлeд рaзкритиятa, чe държaвни aгeнции издирвaт рeклaмoдaтeли нa тeлeвизия Eврoкoм и ocнoвни нeйни прeдaвaния.

Кaк щe кoмeнтирaтe пocлeднитe инфoрмaции зa пoлитичecки нaтиcк нaд Eврoкoм? Дoвoлни ли cтe oт oбщecтвeнaтa рeaкция?  

Доста медии реагираха. Реагираха и от съюза на издателите, както и ние - журналистите. В момента няма какво ново да се каже. Темата е, че институции се превръщат в бухалки. Те започват да упражняват натиск, не над редакционната политика, а над рекламодатели. Определени собственици, които не са толкова смели, може да се поддадат. В случая не става дума за такива хора. 

Новото в тази история е, че толкова много журналисти и медии, макар и извън казионния списък, скочиха и реагираха. Това е много положителен сигнал.

Съюзът на издателите и съюзът на европейските журналисти реагираха. Ние не вярваме много на тези етикети, тъй като много организации действат чрез тях. Тук има конкретна реакция. Това е положително. Преди имаше други случаи. Спомнете си, когато ликвидираха BIT, по един много брутален и недостатъчно разследван дори начин, никой не реагира.

Тогава обществото все още не се беше раздвижило. Тогава не беше се появило недоволството срещу злоупотребите с власт и превръщането на медиите в слугинаж. Нещата са с положителен знак, от гледна точка на обществената реакция.

Трябва да споменем реакцията на Иван Хаджигенов, Арман Бабикян и Велислав Минеков. Те направиха тема на един от протестите тези дни именно атаката срещу Евроком. Публикуваха много остро изявление срещу тази атака. Хиляди хора подкрепиха тази реакция. Това е положително.

Усещате ли покрай този натиск над рекламодателите отлив на реклами от вашите предавания? Как се справя телевизията?  

Първо трябва да уточня, че за първи път става толкова явно, че върху рекламодателите има институционален натиск. Ние знаехме това по предишни казуси.

Сега бившият собственик на BIT за първи път разкри, че рекламният пазар се контролира от политически сфери. Поради това неговата телевизия не е могла да се докосне до средства от реклама.

Това аз и Сашо Диков го знаехме от нашия опит. Знаехме, че рекламата и съдържанието на определени предавания са толкова свързани, че свалят предаванията, а рекламата е под политически контрол. В случая ние не можем да отговаряме за това, дали има отлив на рекламодатели. Доколкото знам такъв няма, благодарение на надигането на недоволството.

Ние нямаме пряко отношение към рекламата. Нашите предавания са копродукция между нас и телевизията. Ние даваме продукта, а там се излъчва. 

Това се регламентира от договор, като ние нямаме пряко отношение към рекламните постъпления в тези предавания. Всички тези високопоставени институции като ДАНС и НАП, както ние ги издържаме, биха могли да си организират наблюдение над рекламните блокове и да установят доколко те са реални.

Ужасното е, че ДАНС и НАП се задвижват по сигнала на Николай Бареков. Той около година стоя в Евроком, заплащайки за своето политическо предаване. Това е регламентът на Евроком, тъй като той е политик.

Изведнъж, когато собствениците решават да прекратят неговото предаване, защото е некоректен финансово, той подава сигнал до специализираната прокуратура. Ние не сме виждали сигнала, защото специализираната прокуратура въобще не ни дава достъп до този донос. Ние имаме някакви източници и научаваме, че телевизията се атакува за пране за пари, укриване на данъци и черни каси. 

Свързани:   Съюзът на издателите: ДАНС и НАП да не се използват за политически поръчки срещу медии

Съюзът на издателите в България (СИБ) осъди натиска от страна на държавата срещу рекламодателите над телевизия “Евроком“.
Дата: 24.10.2020


 

Сподели в
 

Лондон обяви нови изключения от карантината за "особено значими" пътуващи бизнесмени, представители на сценичните изкуства, журналисти и някои други групи, което означава, че те могат да не се изолират след пристигане на английска територия, предадоха световните агенции.

05.12.2020/09:06

Журналистическата гилдия във Велико Търново изгуби един от доайените си – главния редактор на в. „Борба“ Николай Томов.

04.12.2020/09:05

Във възпоменанието си вестникът припомня професионалния път на известния журналист, свързал съдбата си с левия и кооперативния печат.

03.12.2020/16:51

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши с вето законопроект за отбраната заради параграф, който защитава социалните медии в интернет, които сега не носят отговорност заради съдържание, качено от техните ползватели, предаде АП.

03.12.2020/09:04

На 20 ноември планинската общност отбеляза края на една епоха, като загуби пионера на приключенията и новаторското писане – Ян Морис.

02.12.2020/09:03

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Те са различни по съдба, националност, възраст, професионален път – но ги обединява едно: приели са нелеката участ на българите като своя мисия, отдали са най-добрите си години да им помагат в изстрадани, най-решаващи за бъдещото им времена.

30.11.2020 /16:23 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

В памет на големия български публицист и символ на непримиримата гражданска съвест, станал жертва на "белия терор" през 1925-та именно заради честното си и остро журналистическо перо, публикуваме откъс от книгата на Велислава Дърева „Атентатът`25. Денят, в който се отвориха портите Адови”

20.11.2020 /12:06 | Автор: Велислава Дърева | Източник: СБЖ

Навършиха се 100 години от смъртта на автора на „10 дни, които разтърсиха света” - легендарната хроника на обрата от 1917-та. А преди това журналистът от САЩ издава „Войната в Източна Европа” - резултат от обиколката му из балканските и източноевропейските страни през 1915-та. В София се среща с Йосиф Хербст, който му синтезира македонския стимулант на политическите решения у нас. Рид открива и откъде иде „подкупничеството” из нашите земи.

19.11.2020 /19:35 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Георги Атанасов няма нужда от никакво специално представяне – най-добре го представя дългогодишната му и изключително ползотворна журналистическа дейност, непрекъснатите му срещи чрез радио, телевизии, вестници с многохилядните почитатели на журналистическия му талант, които търсят мнението му по актуалните проблеми, които ги вълнуват. Верния и задълбочен анализ, силното българско слово…

16.11.2020 /11:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 1866 г. Петко Рачов Славейков основава в. "Македония" в Цариград. "Македония" е български вестник, който излиза в османската столица от 3 декември 1866 до 25 юли 1872 г.

04.12.2020 /14:05 | Източник: Банкеръ

На 24 септември 1885 г. с първия брой на в. „Време“ в Силистра стартира издаването на вестници. Така на практика преди 135 години се „роди“ журналистическата преса в Крайдунавска Добруджа, както наричат областта.

03.12.2020 /15:47 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Талантът и моралът на големия български публицист, „безследно изчезнал” заради острото си перо и гражданската си съвест при „белия терор” през 1925-та, вдъхновяват и мотивират и днес Съюза на българските журналисти. Девизът „Никому в угода, на никого напук” е девиз и на СБЖ.

20.11.2020 /11:29

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова гостува в предаването „Делници” на телевизия „Евроком” и отговори на въпроси на водещия Николай Колев по актуални теми от дейността и позициите на СБЖ.

18.11.2020 /21:35

По повод лансирания от правителството Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява следното становище:

17.11.2020 /17:27

 Мнения

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) приличат и са адекватни на политиката и практиката на управляващата коалиция у нас. Все едно здравният министър да проверява качеството на пътищата от джипката на премиера, а министърът на културата да дава указания за здравеопазването и промени в правилата за предпазване от коронавируса...

15.11.2020 /07:05 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

С предложените поправки ЗРТ заприличва отново на многократно кърпен и с петна асфалт от медийната мрежа.

14.11.2020 /11:08 | Автор: Проф. д-р Петко Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки