Начало
 
 

Защо телевизиите канят компрометирани личности да поучават?

28.10.2020 /15:25 | Автор : Боян Тончев | Източник: topnovini.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Колко често ви се случва като си пуснете телевизора сутрин, от екрана да надзърне физиономията на човек, когото не помните с нещо особено добро? Поизхабено от скандал или спорна ситуация от близкото минало лице, което авторитетно и експертно анализира в ефир проблемите на държавата и обществото в настоящия момент.

На мен – почти през сутрин, поради естеството на работата ми и лошия навик на паметта ми да запечатва в архива си всеки човек, който по някакъв начин се е компрометирал или е свършил като кучето на нивата работата, за която е бил назначен, пише авторът в topnovini.bg:   

Отдавна ми прави впечатление, че българските телевизии имат навика бързо да забравят кой с какво се изявил в общественото пространство. На тях им стига някой вече да не присъства активно в потока на новините, за да получи безусловна индулгенция, заличаваща цялото му проблемно минало.

Така редовно от синия екран по икономически въпроси ни наставляват хора, провалили се в ръководенето на финансовата политика на страната, за националната сигурност ни съветват личности с досиета в Държавна сигурност, а по въпроси на здравната реформа се изказват бивши министри, докарали системата до крах.

Списъкът с подобен род телевизионни гости е доста дълъг и няма нужда да ги изреждаме сега. Тези хора обикалят години наред студиата на сутрешните блокове и съботно-неделните предавания, говорят обилно в следобедните аналитични рубрики и в петъчните седмични обзори. Те са навсякъде и без никакъв срам сипят морал и акъл с килограми, без значение какво сами са показали като възможности и способност да свършат същото, за което сега критикуват някой друг.

Далеч не твърдя, че някои от тях не са добри експерти в областта си. Някои са университетски преподаватели, други дори работят в международни организации от всякакъв тип. Но тук въпросът по-скоро опира до това, че тези хора не излизат с презумпцията „аз сбърках, поучете се от моите грешки“. Напротив – нито те, нито любезните им домакини-водещи на съответната телевизия изобщо припомнят до каква степен са се провалили те в практиката и на какво основание сега са тук, за да ни поучават с теория.

Нито веднъж не се е случило например в студиото да седне някой финансов министър от провален кабинет и да се чуе анонс – „гостът ни взе участие в тези и тези процеси, които не доведоха до успех, неговото правителство не се справи с фискалната дисциплина в страната, не успя да събере еди-колко си данъци и натрупа еди-колко си дълг, не проведе такива и такива важни реформи“. Или при участието на бивш здравен министър в предаването да се уточни с какъв дефицит е била Здравната каса по негово време, колко ниско е било нивото на лекарските заплати и поради какви причини се е провалила здравната реформа, която той се е опитвал да проведе.

Нищо подобно!   

Съответният човек застава гордо пред камерите, бива обявен като заемал ръководен пост в еди-кой си кабинет (все едно това задължително е само в плюс на неговата експертна кариера) и започва да говори на зрителите с убедеността на човек, който ако в този момент заемаше същата длъжност, щеше да се справя блестящо, а страната ни лудешки да просперира! Само дето ние нямаме никакви основания да смятаме, че това е така, съдейки по единственото логично и разумно нещо, с което разполагаме, а именно – с опита си.  

Подобно е положението и с представителите на социологически агенции. Колко пъти сте чули при гостуването на някой такъв в определено предаване, да се посочи какво е познала и какво не неговата агенция при предишните избори? Все едно това няма никакво значение за зрителите. В същото време обаче има широко разпространена „обществена тайна“ кои социолози работят по поръчка на определени партии и чудесно се знае, че техните проучвания се известяват по-скоро с цел внушение и въздействие, отколкото реално да отразяват моментното положение на нагласите.

Това обаче не се споменава в ефир, нито дори предварително се взима предвид подобни личности да не бъдат привиквани да съобщават „резултатите“ си пред зрителите наравно с коректните агенции, които си вършат работата както трябва, спазвайки всички професионални правила.

В крайна сметка гости по нашите предавания се канят всякакви – уважавани и злепоставени, доказани и компрометирани – без това да се уточнява по какъвто и да било начин за хората пред приемниците.

Защо не е добре всичко това да се случва?    

Телевизиите, особено тези, които имат претенцията за надпартийност, безпристрастност и да бъдат трибуна на свободното слово (доколкото това у нас изобщо е възможно), трябва по-внимателно да подбират личностите, на които ще дадат ефирно време да разпространяват твърдения и внушения. Или най-малкото е добре да го правят с изричното уточняване на важни подробности от обществената биография на човека, който застава пред зрителите. С всичките ѝ плюсове, но и минуси. 

В епохата на твърде лесното разпространение на фалшиви новини и манипулативна информация е добре поне най-големите масови медии да се опитват да бъдат гарант на някаква достоверна информация. И както без съмнение редакторите на новини имат задължението да проверяват източниците си и да се стараят да не допускат в емисията да мине подвеждаща новина, така и тези на сутрешни блокове и други предавания, огласяващи мненията на експерти, трябва хубаво да внимават техният гост да не се превърне в инструмент на идеологически, политически или друг тип обществени внушения. Или поне да бъде ясно указано, че съответният гост е такъв и такъв, а зрителят да бъде предупреден и сам да си прави извод доколко може да се уповава на мнението му като меродавно и да го взима за чиста монета.   

В противен случай отново губи и без това крехкото ни гражданско общество. Защото свободата на словото при демокрацията не е само правото на всеки да говори каквото си иска, а и всеки да го прави точно от позицията, която заема. Ясна за всички и без съмнения за каквито и да било опити за манипулация. Иначе големите и уж сериозни медии се превръщат в разпространител на всевъзможна и безконтролна дезинформация.

Затова всеки, който е сгазил лука в определена ситуация или област, би трябвало автоматично да отпада от списъка с авторитетите по дадена тема. Както и от този с гостите в телевизионните студиа.


 

Сподели в
 

Програма „Хоризонт“ на БНР спазва своята обществена мисия. Това е основното заключение в приетия с 5 гласа „за“ от СЕМ доклад от дирекция „Мониторинг и анализи“ относно спазването на законовото изискване за плурализъм на гледните точки в програмата.

27.11.2020/15:25

Бившият собственик на спрялата телевизия Би Ай Ти коментира изследването на Международния център по журналистика и Колумбийския университет на тема „Журналистиката и пандемията“.

26.11.2020/14:05

Детският радиохор спечели първа награда в международния конкурс "Ян Сибелиус фест" (Финландия), съобщиха от БНР. Събитието е било организирано дистанционно.

25.11.2020/20:10

Европейската комисия съобщи, че е открила наказателни процедури срещу 23 държави от ЕС и Великобритания за това, че не са приели новите правила за аудиовизуалните медии, включително обичайните телевизии, доставчиците на съдържание по заявка и онлайн платформите за споделяне на видео.

23.11.2020/15:19

Изтече едномесечният срок за обществено обсъждане на предложения от Министерството на културата проект за промени в Закона за радиото и телевизията.(ЗРТ).

19.11.2020/13:22

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

В памет на големия български публицист и символ на непримиримата гражданска съвест, станал жертва на "белия терор" през 1925-та именно заради честното си и остро журналистическо перо, публикуваме откъс от книгата на Велислава Дърева „Атентатът`25. Денят, в който се отвориха портите Адови”

20.11.2020 /12:06 | Автор: Велислава Дърева | Източник: СБЖ

Навършиха се 100 години от смъртта на автора на „10 дни, които разтърсиха света” - легендарната хроника на обрата от 1917-та. А преди това журналистът от САЩ издава „Войната в Източна Европа” - резултат от обиколката му из балканските и източноевропейските страни през 1915-та. В София се среща с Йосиф Хербст, който му синтезира македонския стимулант на политическите решения у нас. Рид открива и откъде иде „подкупничеството” из нашите земи.

19.11.2020 /19:35 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Георги Атанасов няма нужда от никакво специално представяне – най-добре го представя дългогодишната му и изключително ползотворна журналистическа дейност, непрекъснатите му срещи чрез радио, телевизии, вестници с многохилядните почитатели на журналистическия му талант, които търсят мнението му по актуалните проблеми, които ги вълнуват. Верния и задълбочен анализ, силното българско слово…

16.11.2020 /11:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През десетилетията, в които бе хроникьор на ужасите на войната, големият британски журналист никога не се свенеше да търси отговорност от властимащите. Той си отиде на 30 октомври т.г. на 74-годишна възраст.

11.11.2020 /20:10 | Автор: Белен Фернандес | Източник: baricada.org/middleeasteye.net

 Спомени и архиви

Тази година сп. „Златорог“ отбелязва своя 100-годишен юбилей. По този повод на книжния пазар се появи специално издание на списанието, публикувано от издателството на НБУ.

29.11.2020 /14:57 | Автор: Елка Трайкова, Михаил Неделчев | Източник: Култура

Със Стойчо Банчев бяхме колеги във в.”Народна младеж”. Беше недъгав: като дете го прегазила каруца и гръдният му кош беше деформиран. Но струваше колкото 10 „нормални”.

24.11.2020 /12:00 | Автор: Константин Иванов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Талантът и моралът на големия български публицист, „безследно изчезнал” заради острото си перо и гражданската си съвест при „белия терор” през 1925-та, вдъхновяват и мотивират и днес Съюза на българските журналисти. Девизът „Никому в угода, на никого напук” е девиз и на СБЖ.

20.11.2020 /11:29

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова гостува в предаването „Делници” на телевизия „Евроком” и отговори на въпроси на водещия Николай Колев по актуални теми от дейността и позициите на СБЖ.

18.11.2020 /21:35

По повод лансирания от правителството Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява следното становище:

17.11.2020 /17:27

 Мнения

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) приличат и са адекватни на политиката и практиката на управляващата коалиция у нас. Все едно здравният министър да проверява качеството на пътищата от джипката на премиера, а министърът на културата да дава указания за здравеопазването и промени в правилата за предпазване от коронавируса...

15.11.2020 /07:05 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

С предложените поправки ЗРТ заприличва отново на многократно кърпен и с петна асфалт от медийната мрежа.

14.11.2020 /11:08 | Автор: Проф. д-р Петко Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки