Начало
 
 

Мария Цънцарова 5 години се бори да я забележат като журналистка

27.10.2020 /15:25 | Източник: hotarena.net Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Мария Цънцарова

Hotarena.net предлага творчески портрет на водещата от bTV, която тази година се превърна в любимка на зрителите .

Историята на младата тв водеща Мария Цънцарова е живо доказателство, че всичко е възможно, стига да имаш ясна цел, пише hotarena.net

Именно следвайки тази идея, тя попада в телевизията още като студентка и успява да се превърне в медийна сензация, въпреки че в продължение на цели 5 години й повтарят едно и също обезкуражаващо изречение: „Не си подготвена!”.

Това обаче не само, че не я отчайва, но й дава сили да се бори още по-решително за място в професията, която избира още в 4-ти клас – журналистиката.

По онова време за познатите на малката Мария е трудно да приемат сериозно нейния интерес към медиите. Момичето е родено и израснало в малкия подбалкански град Карлово, където излизат 2 вестника и има само един кабелен тв канал. Родителите й нямат нищо общо с медийния бизнес – баща й е инженер, а майка й – агроном.

Въпреки това те подкрепят мечтата на детето си, насърчавайки го да се запише в клуб „Млад журналист”. Там Мария прави първите си стъпки като репортер, а на 16-годишна възраст успява да вземе и първото си голямо интервю – от тв водещия Драгомир Драганов-Чая.

Това интервю вероятно е прибрано някъде в архивите на Цънцарова като нейното първо голямо постижение в професията, постигнато още преди да завърши гимназия. След дипломирането идва време за избор на специалност във висше учебно заведение, който за Мария е направен от години – „Журналистика” в СУ „Св. Климент Охридски”.

Кандидат-студентският й изпит е на 15 юли 2005 г. – ден, който водещата сигурно никога няма да забрави, защото това е първият път, в който камерите на националните телевизии се насочват към лицето й. По случайност момичето е разпределено да държи изпита в залата, в която се тегли и изпитната тема по литература.

В онези години изпитът е събитие от първостепенно значение за държавата и репортери от всички национални медии са се струпали, за да го отразят. Един от членовете на комисията пита дали има желаещ да изтегли темата. Вижда се една-единствена вдигната ръка. Оказва се на дребно момиче, което с усмивка и бърза крачка се отправя към кутията с темите и вади лист, на който пише: „История и избор в романа „Тютюн” на Димитър Димов”.

Докато квесторите изписват заглавието на черната дъска, журналистите обграждат момичето и го питат как се казва, откъде е и какво иска да учи. Кандидатствам „Журналистика”, отговаря момичето.

Година по-късно то попада в Нова телевизия като стажант-репортер – на стаж, който е задължителен за всеки студент във Факултета по журналистика. Но вместо да остане само месец, да вземе бележка от шефа на новините и да се отдаде на лятна ваканция, както правят повечето й колеги от курса, Мария решава да използва шанса си.

Тя започва да работи усилено и остава в телевизията с години. Иска да отразява политическия живот на страната, но й казват, че не е подготвена. Налага се сама да измисля темите, по които работи. Започва да следи всички мейли в редакционната поща и когато види сигнал за нередност, да прави репортаж по него.

Не просто отразява проблема, а търси причините за възникването му. Така постепенно започва да се оформя като разследващ журналист. Но независимо колко усилия полага, продължава да се сблъсква с изречението: „Не си подготвена!” всеки път, когато иска да работи върху нещо по-сериозно, което засяга цялото ни общество.

Така минават 5 години. Накрая я забелязват шефовете на новините в Би Ти Ви. Бъдещата звезда вече обмисля да се премести в кабеларка, само и само да й дадат шанс да работи по темите, които я вълнуват. И тогава идва предложението от Би Ти Ви – мястото, за което Мария от дете мечтае. Там тя получава шанс да се развихри и бързо печели славата на един от най-добрите разследващи журналисти в страната.

Не се страхува да се вре между шамарите 

Защото мисли, че като е дребна и слаба, никой няма да й посегне. Но е попадала и в сложни ситуации, от които се е измъквала само благодарение на защитата от своите колеги. Най-накрая успява да осъществи и мечтата си да отразява политическите теми в страната.

Това лято се стигна и до отличаването й с награда за телевизионна журналистика „Свети Влас”. Преди да обяви името й, самият Мистър Панорама Иван Гарелов нарече младата си колежка „явление” в професията. Това стана малко след трите седмици, в които тя прие да замести колегата си Антон Хекимян като водещ на сутрешния блок „Тази сутрин”.

В тези 3 седмици публиката буквално се влюби в Мария Цънцарова. Огромна част от зрителите дори не успяха да приемат титулярния водещ, когато зае обратно мястото си след лятната си отпуска. Те искаха да гледат неговата колежка. Мария обаче отдавна е намерила своето място в друго предаване – седмичното „120 минути” и рубриката си „На 180 градуса”.

Този тип работа й дава възможност да се развихри като професионалист и в същото време да бъде с двете си малки деца. „Ако беше на екран всеки ден, кой щеше да гледа синовете й?”, коментират колеги на Мария в Би Ти Ви. Тя и съпругът й се грижат сами за момчетата, тъй като и бабите, и дядовците им живеят в Карлово.

За да работи спокойно това лято, майката изпратила децата при роднините си в града, но веднага след отпадането на ангажимента побързала да ги прибере обратно при себе си. Следва месец и половина отпуска, в които всички се питат „Кога ще се върне Цънцарова?”.

Завръщането й бе на 11 октомври – този път – за постоянно и без паузи. Плановете й засега са да работи в „120 минути” поне докато децата поотраснат. Но кой знае? Някой ден може да се върне в „Тази сутрин”.

Свързани:   Мария Цънцарова споделя за тънкостите на интервюто

Водещата от btv Мария Цънцарова нашумя това лято с интересните си и по журналистически настъпателни интервюта, с които спечели широки адмирации сред аудиторията. В. "Всичко за семейството" публикува портретно интервю с нея, цитирано и на сайта на btv.
Дата: 01.09.2020


 

Сподели в
 

Програма „Хоризонт“ на БНР спазва своята обществена мисия. Това е основното заключение в приетия с 5 гласа „за“ от СЕМ доклад от дирекция „Мониторинг и анализи“ относно спазването на законовото изискване за плурализъм на гледните точки в програмата.

27.11.2020/15:25

Бившият собственик на спрялата телевизия Би Ай Ти коментира изследването на Международния център по журналистика и Колумбийския университет на тема „Журналистиката и пандемията“.

26.11.2020/14:05

Детският радиохор спечели първа награда в международния конкурс "Ян Сибелиус фест" (Финландия), съобщиха от БНР. Събитието е било организирано дистанционно.

25.11.2020/20:10

Европейската комисия съобщи, че е открила наказателни процедури срещу 23 държави от ЕС и Великобритания за това, че не са приели новите правила за аудиовизуалните медии, включително обичайните телевизии, доставчиците на съдържание по заявка и онлайн платформите за споделяне на видео.

23.11.2020/15:19

Изтече едномесечният срок за обществено обсъждане на предложения от Министерството на културата проект за промени в Закона за радиото и телевизията.(ЗРТ).

19.11.2020/13:22

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

В памет на големия български публицист и символ на непримиримата гражданска съвест, станал жертва на "белия терор" през 1925-та именно заради честното си и остро журналистическо перо, публикуваме откъс от книгата на Велислава Дърева „Атентатът`25. Денят, в който се отвориха портите Адови”

20.11.2020 /12:06 | Автор: Велислава Дърева | Източник: СБЖ

Навършиха се 100 години от смъртта на автора на „10 дни, които разтърсиха света” - легендарната хроника на обрата от 1917-та. А преди това журналистът от САЩ издава „Войната в Източна Европа” - резултат от обиколката му из балканските и източноевропейските страни през 1915-та. В София се среща с Йосиф Хербст, който му синтезира македонския стимулант на политическите решения у нас. Рид открива и откъде иде „подкупничеството” из нашите земи.

19.11.2020 /19:35 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Георги Атанасов няма нужда от никакво специално представяне – най-добре го представя дългогодишната му и изключително ползотворна журналистическа дейност, непрекъснатите му срещи чрез радио, телевизии, вестници с многохилядните почитатели на журналистическия му талант, които търсят мнението му по актуалните проблеми, които ги вълнуват. Верния и задълбочен анализ, силното българско слово…

16.11.2020 /11:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През десетилетията, в които бе хроникьор на ужасите на войната, големият британски журналист никога не се свенеше да търси отговорност от властимащите. Той си отиде на 30 октомври т.г. на 74-годишна възраст.

11.11.2020 /20:10 | Автор: Белен Фернандес | Източник: baricada.org/middleeasteye.net

 Спомени и архиви

Тази година сп. „Златорог“ отбелязва своя 100-годишен юбилей. По този повод на книжния пазар се появи специално издание на списанието, публикувано от издателството на НБУ.

29.11.2020 /14:57 | Автор: Елка Трайкова, Михаил Неделчев | Източник: Култура

Със Стойчо Банчев бяхме колеги във в.”Народна младеж”. Беше недъгав: като дете го прегазила каруца и гръдният му кош беше деформиран. Но струваше колкото 10 „нормални”.

24.11.2020 /12:00 | Автор: Константин Иванов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Талантът и моралът на големия български публицист, „безследно изчезнал” заради острото си перо и гражданската си съвест при „белия терор” през 1925-та, вдъхновяват и мотивират и днес Съюза на българските журналисти. Девизът „Никому в угода, на никого напук” е девиз и на СБЖ.

20.11.2020 /11:29

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова гостува в предаването „Делници” на телевизия „Евроком” и отговори на въпроси на водещия Николай Колев по актуални теми от дейността и позициите на СБЖ.

18.11.2020 /21:35

По повод лансирания от правителството Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява следното становище:

17.11.2020 /17:27

 Мнения

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) приличат и са адекватни на политиката и практиката на управляващата коалиция у нас. Все едно здравният министър да проверява качеството на пътищата от джипката на премиера, а министърът на културата да дава указания за здравеопазването и промени в правилата за предпазване от коронавируса...

15.11.2020 /07:05 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

С предложените поправки ЗРТ заприличва отново на многократно кърпен и с петна асфалт от медийната мрежа.

14.11.2020 /11:08 | Автор: Проф. д-р Петко Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки