Иван Бакалов за "говорещия врат от джипката" и услужливите медии

24.09.2020 /16:59 | Автор : Иван Бакалов | Източник: e-vestnik.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Премиерът Борисов в обичайния си ракурс в джипката

В момента държавата се управлява от врат, който говори на кормилото на джипка. И тази лудост се дължи на контролираните медии. Борисов се качва на джипката, качва се на хеликоптер, снима се сам – неговата пиарка, наричана „Севда ти-ви” – раздава кадрите на медиите и ги пуска във Фейсбук. И всички телевизии ги разпространяват в новините, да облъчат народа със словото на говорещия врат… Това коментира в e-vestnik.bg авторът Иван Бакалов.

И тази дива пропаганда върви по медиите съвсем безкритично, продължава в статията си в e-vestnik.bg Иван Бакалов. Вчера например, докато се возеше с хеликоптер с гости от Саудитска Арабия, Борисов наговори куп лъжи, които могат да предизвикат международни проблеми на България. Вместо медиите да покажат, че това са фалшиви новини, изречени от министър-председателя, те го пускат безкритично да лъже. По газопровода „Южен поток” или „Турски поток”, който само Борисов си нарича „Балкански поток”, щял да върви газ и от арабските страни, американски, всичко ще влиза в хъб „Балкан” и т. н.

Този газопровод отива в Сърбия и се строи с цел да пренася транзитно газ от Русия през Турция за Унгария, Австрия и Италия. Капацитетът на газопровода е зает с преноса на този газ.

Българският премиер говори небивалици

„Разсеяхме една лъжа”, каза той вчера от хеликоптера – фирмата, която строи газопровода не била руска, а саудитска. И няма кой да му възрази, че това въобще не е било лъжа и не е въпросът кой го строи. И сега по газопровода работи руска фирма, подизпълнител на саудитската. Какъв е проблемът? Ще строи, който има опит и знае как.

Заедно с тази „въздушна инспекция” на руския газопровод, наречен „Балкански”, който американците в никой случай не искат да бъде завършен, се случи нещо за замазване на очите. Обслужващият прокурор Гешев обяви, че двама руски дипломати шпионирали българската армия от 2016 насам. И Външно министерство веднага ги изгони. Никой ли в телевизиите не забеляза връзката, че това се прави за парлама? Барем едно въпросче да зададе. Да не би прокурорът да е на подчинение на правителството?

Самите медии задълбочават кризата като се държат безкритично към премиера и просто ретранслират неговата пропаганда. Това не намалява политическата криза, а я усилва.

Борисов на посещение в Родопите пита старци доволни ли са от 50-те лева надбавки върху пенсията. Снимка: кадър, изваден от продукцията на „Севда ти ви“ и разпространяван във Фейсбук.

Не трите големи телевизии, само една Би Ти Ви, ако приемем, че е по-слабо под контрол от властта, може да реши политическата криза и да свали правителството за месец. Достатъчно е на всяка разнасяна от правителството лъжа и неадекватни решения да кани коментатори, които да разобличават действията му и лъжите на премиера Борисов. Достатъчно е репортери да питат право в целта на публични прояви на министри и премиер. Или водещи като Цветанка Ризова да не замазват положението, а да здават неудобни въпроси.

И в новините да се намали услужливо пусканата продукция на „Севда ти ви”. Впрочем, въпросната Севдалина Арнаудова, приближената на премиера с къща за 1 млн. лева, за която никоя телевизия не я попита, вече не е на работа към министерския съвет, а към партията ГЕРБ. Което не пречи на телевизиите да пускат партийна пропаганда.

Обществото е като приспано от сегашните обслужващи телевизии

Няма значение дали на протестите са 30-40 хил. или 3-4 хил. души. Те продължавата вече повече от два месеца, причините за това са корупционни разкрития, които остават без отговор и прокуратурата се опитва да ги замаже. И медиите се правят, че все едно ги е нямало. Кризата се усилва от действията на неадекватното правителство, което се опитва да се закрепи, като вкара обществото в дебат за нова конституция, писана ня колано от комедийни фигури като Данаил Кирилов. И медиите се хвърлят да разпитват юристи за нова конституция, сякаш това е най-важното.

Въпросният комедиен министър Кирилов беше един от множеството сменени като носни кърпи министри, в опитите Борисов да се крепи на повърхността.

Правителствата на Борисов от 2009 г. насам са възможни поради коалиции. Дори в първия му мандат той нямаше достатъчно депутати в парламента да направи правителство и беше подкрепен от „Атака” и партията на Костов, без да влизат официално в коалиция. Във втория си мандат ГЕРБ имаше само 85 депутати. И в момента дори с коалиционните партньори правителството на Борисов не може да събере 121 депутати за мнозинство. Управлява с купени депутати оттук-оттам, в стила на цялото си клиентелистко управление.

В целия този фарс медиите се държат като прислужници. Чакат да видят какво ще стане и какво ще кажат от правителството.

 

Сподели в
 

Разследване на „Уолстрийт Джърнъл” посочи уволнената от IT компания в Кипър Олга Галкина като източник на излезлия през 2016 г. компромат за „руска връзка” на магната републиканец, който тогава беше кандидат, а после стана президент на САЩ.

31.10.2020/17:36

В Закона за радиото и телевизията(ЗРТ) ще бъдат добавени нови текстове, чиято цел ще е да дадат дефиниция и да обхванат дейността на интернет платформите за видео споделяне. Това предвиждат промени в медийния закон, внесени от Министерския съвет.

31.10.2020/10:47

„Хапчета за смях 3“ е заглавието на новата хумористична книга на димитровоградския писател и журналист Илко Чамов. В нея са включени близо 50 кратки разкази и анекдоти .

30.10.2020/16:59

След като получи подкрепа от екипа на БНР, генералният директор на общественото радио Андон Балтаков оттегли оставката си, депозирана в Съвета за електронни медии.

30.10.2020/16:29

Министърът на културана Боил Банов коментира пред bTV внесените промени в Закона за радиото и телевизията(ЗРТ), които според него не са правени на тъмно.

30.10.2020/13:30

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Стойността на един писател се измерва с качествата на книгите, които е създал. Но и с думите, които споделя и отправя към всички в дни на големи изпитания, когато намира истинските опори в „миналото незабравимо и пресвещените старини“.

30.10.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Какво по-хубаво може да има от това в предверието на един от най-възрожденските и духовни български празници да си припомним за наши съвременници, които също оставят светла диря в българската култура идуховност. Които са посветили целия си живот на великите имена от нашата история и литература. Които са дали немалко и за българската журналистика. Такива са Петко Тотев и Петрана Колева, за които си припомнихме в клуб „Журналист“ на СБЖ по време на вечерта, посветена на тяхното дело и излязлата книга за тях „Цветословия. Думи за Петко Тотев и Петрана Колева“.

29.10.2020 /15:52 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Той написва най-популярната си книга - „Приключенията на Лукчо”, когато е едва на 31 години и работи в детското приложение „Пионер” на вестника на ИКП „Унита”. Успехът ѝ е феноменален най-вече в тогавашния СССР и в соцстраните, включително и в България. Така тръгва и световната му слава. Навръх 100-годишнината от рождението на Родари на 23 октомври дори „Гугъл” излезе със специален дизайн на „главата” си в негова чест.

23.10.2020 /19:08 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Книгата „Главните прокурори. От Татарчев до Гешев” е майсторски журналистически разказ на един дългогодишен съдебен репортер за институцията Главен прокурор в България, написан въз основа на многобройни факти и събития, с много емоции и изповедност, пише в рецензията си проф. Маргарита Пешева

22.10.2020 /15:36 | Автор: Проф. Маргарита Пешева | Източник: newmedia21.eu

 Спомени и архиви

Гостуваща изложба на Народна библиотека „Иван Вазов”, Пловдив, се открива утре в Хасково. Домакин е Регионалната библиотека „Христо Смирненски“, а поводът - Денят на будителите.

29.10.2020 /12:41 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Във Военния клуб на Плевен бе представена нова книга по повод 143 години от боевете за освобождението на село Горни Дъбник, които са били важа част от битката за Плевен по време на Руско-турската освободителна война.

24.10.2020 /12:05 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ще бъде проведен избор за попълване на съставите на Управителния съвет, Контролния съвет и Етичната комисия на СБЖ при спазване на противоепидемиологичните мерки.

29.10.2020 /13:21

Всички решения и финансови отчети на УС на СБЖ са публикувани и са достъпни за всекиго, а разпространяваните недобронамерени писма са манипулативни, заблуждаващи и целят злепоставяне работата на колективния ръководен орган на СБЖ – Управителния съвет, отбелязва в свое изявление председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова.

27.10.2020 /17:03

Европейската федерация на журналистите и Международната федерация на журналистите се присъединиха към Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) и 22 други организации от целия свят в общо обръщение до правителството на САЩ по повод негови планове за промяна в издаването на американски визи от категория I. Тази промяна удря по чуждестранните журналисти, посочва се в изявлението.

27.10.2020 /16:44

 Мнения

За да получим нормално общество и управление, са ни необходими и нормални - критични! - медии, както и законови гаранции за труда на журналистите, за да не бъдат те смазвани от олигарси и правителства. Това бе един от акцентите в дискусията на конференцията „Свобода на медиите в България”, включила онлайн участници от Брюксел и София.

16.10.2020 /19:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 39 гости

Бързи връзки