Излезе нов брой на списание „Южно утро”

21.09.2020 /12:03 | Автор : Златка Михайлова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В Хасково излезе третият брой на списанието за общество, култура и литература „Южно утро”. Изданието на Гражданското сдружение „Родопско утро” дава трибуна на млади и утвърдени поети и писатели от Източните Родопи.

Финансова подкрепа за отпечатването оказаха общинските администрации в Хасково,  Димитровград,  Минерални бани,  Момчилград и  Джебел.

На страниците  могат да се прочетат интервюта с кметовете на Хасково  и Момчилград Станислав Дечев и  Илкнур Кязим, с директора на Регионалната библиотека „Никола Вапцаров”  в Кърджали Елисавета Кехайова. .

В раздел „Поезия” са включени творби на Стойка Мариновска, Величка Тилева, Весела Недкова, Кръстина Тодорова, Мариана Ангелова, Николай Дялков, Хубен Стефанов, Тодорка Николова и др.

Представена е белетристика на Мина Карагьозова и Ясен Калайджиев. Рубриката „Духовни хоризонти” е събрала творби на шестима студенти и на ученици с литературни заложби  от  Хасково, Димитровград, Свиленград, Кърджали и  Момчилград. Божидара Ангелова, Маргарита Павлова, Дора Белевска и Петър Ванчев са посветили своите редове на децата.

Със специални статии са отбелязани 170 години от рождението на Иван Вазов и 90 години от рождението на Пеньо Пенев. Почетен е и Никола Гигов , оставил  задълбочени изследвания за тракийския певец. Орфей.

Свързани:  Списание „Южно утро“ търси млади таланти

С писма до всички училища в областите Хасково и Кърджали сп. „Южно утро“ кани ученици да се включат в списването на новия брой.
Дата: 13.01.2020


 

Сподели в
 

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) са огромна крачка напред за медийното законодателство и за БНТ, заяви генералният директор на обществената телевизия Емил Кошлуков в конферентен разговор с министъра на културата Боил Банов.

29.10.2020/17:53

Подписката, с която над 1700 интелектуалци поискаха оставката на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков, е станала причина да бъдат подменени одобрените от работната група промени в медийния закон. Това стана ясно от думите на министъра на културата Боил Банов по време на конферентен разговор с директора на БНР Андон Балтаков, пише offnews.bg

29.10.2020/11:29

Главното мюфтийство остро осъди последния брой на списанието „Шарли ебдо", на чиято корица е нарисуван президента на Турция Реджеп Ердоган. В декларацията, публикувана на сайта на мюфтийството, се казва, че „Шарли ебдо" е сатанинско списание.

29.10.2020/10:48

Министърът на културата Боил Банов ще се срещне днес с генералния директор на Българската национална телевизия (БНТ) Емил Кошлуков и с представители на Съвета за електронни медии(СЕМ). Срещата е продиктувана от разрастващия се скандал около поправките в Закона за радио и телевизия(ЗРТ), внесени от ведомството на Банов, станали повод за депозираната оставка на шефа на Българското национално радио(БНР) Андон Балтаков.

29.10.2020/10:34

Още една международна организация изрази възмущение от опитите да бъде сплашен репортерът на „Сега" Мартин Георгиев. Както е известно, той бе викан на разпит в полицията два пъти за последните два месеца. Международният институт за пресата обяви днес, че "тези неоправдани с нищо разпити са опит за сплашване срещу младия журналист, който отразява последните антиправителствени протести".

29.10.2020/10:20

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Какво по-хубаво може да има от това в предверието на един от най-възрожденските и духовни български празници да си припомним за наши съвременници, които също оставят светла диря в българската култура идуховност. Които са посветили целия си живот на великите имена от нашата история и литература. Които са дали немалко и за българската журналистика. Такива са Петко Тотев и Петрана Колева, за които си припомнихме в клуб „Журналист“ на СБЖ по време на вечерта, посветена на тяхното дело и излязлата книга за тях „Цветословия. Думи за Петко Тотев и Петрана Колева“.

29.10.2020 /15:52 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Той написва най-популярната си книга - „Приключенията на Лукчо”, когато е едва на 31 години и работи в детското приложение „Пионер” на вестника на ИКП „Унита”. Успехът ѝ е феноменален най-вече в тогавашния СССР и в соцстраните, включително и в България. Така тръгва и световната му слава. Навръх 100-годишнината от рождението на Родари на 23 октомври дори „Гугъл” излезе със специален дизайн на „главата” си в негова чест.

23.10.2020 /19:08 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Книгата „Главните прокурори. От Татарчев до Гешев” е майсторски журналистически разказ на един дългогодишен съдебен репортер за институцията Главен прокурор в България, написан въз основа на многобройни факти и събития, с много емоции и изповедност, пише в рецензията си проф. Маргарита Пешева

22.10.2020 /15:36 | Автор: Проф. Маргарита Пешева | Източник: newmedia21.eu

Проф. Лилия Райчева е уважаван журналист и университетски преподавател. Разговорите с нея зареждат не само с информация, но и обогатяват, защото е ерудиран и интересен събеседник. Тя е преподавател във ФЖМК в СУ „Св. Климент Охридски” и в много наши и чужди авторитетни университети.

21.10.2020 /18:57 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Гостуваща изложба на Народна библиотека „Иван Вазов”, Пловдив, се открива утре в Хасково. Домакин е Регионалната библиотека „Христо Смирненски“, а поводът - Денят на будителите.

29.10.2020 /12:41 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Във Военния клуб на Плевен бе представена нова книга по повод 143 години от боевете за освобождението на село Горни Дъбник, които са били важа част от битката за Плевен по време на Руско-турската освободителна война.

24.10.2020 /12:05 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ще бъде проведен избор за попълване на съставите на Управителния съвет, Контролния съвет и Етичната комисия на СБЖ при спазване на противоепидемиологичните мерки.

29.10.2020 /13:21

Всички решения и финансови отчети на УС на СБЖ са публикувани и са достъпни за всекиго, а разпространяваните недобронамерени писма са манипулативни, заблуждаващи и целят злепоставяне работата на колективния ръководен орган на СБЖ – Управителния съвет, отбелязва в свое изявление председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова.

27.10.2020 /17:03

Европейската федерация на журналистите и Международната федерация на журналистите се присъединиха към Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) и 22 други организации от целия свят в общо обръщение до правителството на САЩ по повод негови планове за промяна в издаването на американски визи от категория I. Тази промяна удря по чуждестранните журналисти, посочва се в изявлението.

27.10.2020 /16:44

 Мнения

За да получим нормално общество и управление, са ни необходими и нормални - критични! - медии, както и законови гаранции за труда на журналистите, за да не бъдат те смазвани от олигарси и правителства. Това бе един от акцентите в дискусията на конференцията „Свобода на медиите в България”, включила онлайн участници от Брюксел и София.

16.10.2020 /19:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 33 гости

Бързи връзки