Начало
 
 

Напусна ни Лъчезар Еленков. Поклон!

06.09.2020 /14:27 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Дълбок поклон пред паметта на Лъчезар Еленков

Големият поет, писател, публицист, общественик, който до последно ръководеше вестниците „Жарава” и „Моята вяра”, си отиде на 84-годишна възраст след тежко боледуване. СБЖ изразява дълбоки съболезнования на семейството и на близките. Оля Ал-Ахмед му посвети стихотворение, много интелектуалци, творци, общественици, дипломати му отдадоха почит с топли думи. Прощаването с Лъчезар Еленков ще е на 9 септември, сряда, от 13.30 ч. в църквата "Света София" - до мемориала на Незнайния воин. 

Печална за българската култура и литература вест дойде навръх Деня на Съединението - напусна ни големият поет, писател, публицист, общественик Лъчезар Еленков, до последно ръководил вестниците „Жарава” и „Моята вяра”. Той си отиде на 84-годишна възраст след тежко боледуване.

СБЖ изразява дълбоки съболезнования на семейството и на близките. Загубата оставя огромна празнина в духовния живот на България. Послон пред паметта на Лъчезар Еленков!

Той е роден в село Горни Лом, община Чупрене, област Видин на 21 юли 1936 г. Завършва Московския нефтен институт и българска филология в Софийския държавен университет.

Бил е главен редактор на редица списания и вестници, сред които сп. „Дружба”, в. „Славянски вестник”, в. „Български писател”, преименуван по-късно в „Жарава”. Работил е също и в БНР. Автор е на над 40 книги с поезия и публицистика. Негови книги са превеждани и издавани в много страни по света.

Удостоен е с множество награди, между които литературната награда „Гео Милев”, наградите „Михалаки Георгиев” и „Иван Нивянин”, Димитровска награда, орден „Св. Св. Кирил и Методий” -  първа степен. Народен деятел на културата и член на Перуанската академия на поетите.

Бил е секретар (21 октомври 1976 – 2 октомври 1980 г.) и главен секретар (2 октомври 1980 – 28 март 1988 г.) на Съюза на българските писатели, както и дипломат с ранг пълномощен министър на длъжност директор на Българския културно-информационен център в Москва в края на 80-те.

Винаги участва активно в социално-политическия живот, изразява непоколебимо своите леви позиции. Последната му поетична книга, излязла за 110-годишнината от рождението на Никола Вапцаров, носи заглавието „Птицата удариха в сърцето” и подзаглавие „Свободна поема за Никола Вапцаров”.

Заедно със съпругата си - испанистката Тамара Такова, Лъчезар Еленков бе активен участник в асоциациите за приятелство "България-Куба" и "България-Венесуела".

Прощаването с поета ще е на 9 септември, сряда, от 13.30 ч. в църквата "Света София" - до мемориала на Незнайния воин.

.......................................................................

Проф. Ваня Добрева написа на профила си във Фейсбук следното:

"Имах честта да познавам големия ни поет, публицист, общественик и човек Лъчезар Еленков. Както и неговото семейство - Тамара Такова и Йордан Еленков...
 
За разлика от мнозина, които в годините на прехода бързо и удобно преустроиха ценностната си система, Еленков остана верен на идеалите си за справедливо, свободно и солидарно общество. До края бе активен привърженик на БСП, един от най-активните й членове.
 
С особен пиетет се отнасяше към Русия и руската култура. Работеше за възстановяване на културните ни контакти с братската държава и страдаше от късогледството на БСП, от липсата на реална политика за възстановяване на контактите ни.
 
Познаваше в детайли западноевропейската литература. Поддържаше връзки с големи имена в световната култура, чието творчество, заедно с Тамара превеждаха и публикуваха.
 
Особено се вълнуваше от заличаването на истината за антифашистката съпротива у нас. За нарочната забрава на 9 септември. За грубото изопачаване и фалшифициране на историята за модерна и просперираща България през втората половина на ХХ век...
 
Във вестник "Жарава", чийто ръководител и основен двигател бе той, се публикуваха основно свидетелства за онези черни времена на българския фашизъм, заедно с предупреждения за надигащата се вълна на неофашизъм. На страниците на вестника излизаха гениални антифашистки творби на световни писатели...
 
Но, така поне си мисля, неговият кумир си остана Никола Вапцаров. На Вапцаров той посвети последното си крупно поетично дело - "Птицата удариха в сърцето. Свободна поема за Вапцаров". Вестникът, създаден и ръководен от него - "Моята вяра" - Еленков приемаше като синовен дълг на настоящите поколения към делото на световния ни поет.
 
За свой и на БСП дълг считаше връщането на паметника на Вапцаров, дело на големия ни скулптор Николай Шмиргела, в градинката зад Двореца.
 
Еленков е автор и съставител на десетки поетични книги и сборници, за които е удостояван с престижни държавни и международни ордени и награди. Негови са идеята и реализацията за поредицата "Разстреляният Пегас" - сборник с класически творби на убити и разстреляни български поети, които днес са изхвърлени от учебниците на децата ни...
 
Лъчезар Еленков пое пътя към звездите...БСП и лява България загубиха един достоен и верен поет! Най-искрени съболезнования на съпругата му Тамара Такова, на сина му Йордан Еленков и на неговото семейство! Поклон пред паметта му..".

......................................................................................

Дълбоко развълнувана от вестта за кончината на Лъчезар Еленков, който заедно със съпругата си Тамара Такова е бил свързан с топло приятелство със също вече покойната поетеса Ваня Петкова и нейното семейство, дъщеря ѝ - поетесата и журналистката Оля Ал-Ахмед написа и изпрати до сайта на СБЖ следното стихотворение:

 

В памет на Лъчезар Еленков

 

Ти бе верен приятел на една поетеса.

За мнозина бе странна,

за други - контеса...

Ти бе поет единак,

Наскоро поел с последния влак

към планета, пълна с поети,

на Земята с правата отнети...

И ти си същият като тях,

за които талантът бе земният грях!

Ти бе лъч светлина,

в това обедняло изкуство,

с публика, аплодираща новото гнусно!

Но лъчезарният лъч на твоето слово,

ще свети отново и отново!

На слава обречен,

без да позира,

поетът е вечен!

Той не умира!

 

Оля Ал-Ахмед

07.09.2020 г., с. Езерово, Родопите, къщата на Ваня Петковаq написано на нейната пишеща машина

.........................................................................

Фондация „Устойчиво развитие за България” с председател Станка Шопова излезе със следното възпоменание за Лъчезар Еленков:

 

ЛЪЧЕЗАР ЕЛЕНКОВ

Смъртта винаги е ненавреме, винаги прекъсва полет!

Винаги ни лишава от частица от нас самите.

Особено силно усещаме това днес, когато дойде вестта за кончината на поета, общественика, ярката личност, големия ни приятел и съратник.

Благодарим му за това, че така щедро раздаваше своя талант, смело отстояваше гражданската си позиция, патриотизма си, принадлежността си към славянството, към каузата на българ-руското приятелство, към антифашизма и миротворчеството, към грижата за достойното бъдеще на децата и младежта на България.

Поклон пред делото му! Да е светла паметта за него!

........................................................................................

Асоциацията за приятелство "България-Куба" също почете отдалия на нея много от силите и вдъхновението си Лъчезар Еленков:

С активната си дейност в асоциацията, с ръководените от него вестници "Жарава" и "Моята вяра", с неизчерпаемата си енергия той допринесе за популяризирането и развитието на българо-кубинската връзка.

Лъчезар винаги ще е сред нас с неговото творчество, с активната му гражданска позиция, с грижата му за развитие на младите таланти като дългогодишен председател на жури на детски конкурси. Ще го помним с уважение и признателност.

Почивай в мир, приятелю!

С дълбок поклон.

.....................................................................

Съболезнователни писма са изпратили също Съюзът на писателите на Русия, Кубинският институт за дружба между народите и още редица организации от различни държави и от България.

 

 

Сподели в
 

Колегите от 63-то дружество сп. „Черно и бяло” изпратиха до СБЖ писмо, в което откликват на възражение на Валери Тодорв за упоменаване на името му в тяхно предходно изявление и му поднасят извиненията си.

30.10.2020/14:05

Обръщение на Валери(й) Тодоров, журналист, член на УС на СБЖ в оставка, председател на 119-то дружество на СБЖ

30.10.2020/10:00

В СБЖ пристигат писма от журналистически дружества с мнения "за" и "против" провеждането на продължението на Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ, насрочено за 31 октомври, което трябва да приключи започнатата вече процедура по избор на Управителен съвет, Контролен съвет и Комисия по етика на СБЖ. Тук публикуваме писмата и декларациите на дружествата, които са "за", изтъквайки, че трябва да се спазва Устава на СБЖ и Съюзът трябва да може да работи чрез своите органи. Писмата вървят по хронологичния ред на пристигането им.

28.10.2020/20:14

В СБЖ пристигат писма от журналистически дружества с мнения "за" и "против" провеждането на продължението на Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ, насрочено за 31 октомври, което трябва да приключи започнатата вече процедура по избор на Управителен съвет, Контролен съвет и Комисия по етика на СБЖ. Тук публикуваме писмата и декларациите на дружествата, които са "против", аргументирайки се с рисковете от пандемията от Covid-19. Писмата вървят по хронологичния ред на пристигането им.

26.10.2020/16:12

В обръщение на дружеството до колегията се отбелязва, че съдържанието на писмата, разпространявани от новоприетия член на същото дружество, „преминава всякакви граници на търпимостта и журналистическата етика”. Писмата „не отговарят на становището и позицията на дружеството и изцяло се разминават с тях”.

26.10.2020/16:01

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Стойността на един писател се измерва с качествата на книгите, които е създал. Но и с думите, които споделя и отправя към всички в дни на големи изпитания, когато намира истинските опори в „миналото незабравимо и пресвещените старини“.

30.10.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Какво по-хубаво може да има от това в предверието на един от най-възрожденските и духовни български празници да си припомним за наши съвременници, които също оставят светла диря в българската култура идуховност. Които са посветили целия си живот на великите имена от нашата история и литература. Които са дали немалко и за българската журналистика. Такива са Петко Тотев и Петрана Колева, за които си припомнихме в клуб „Журналист“ на СБЖ по време на вечерта, посветена на тяхното дело и излязлата книга за тях „Цветословия. Думи за Петко Тотев и Петрана Колева“.

29.10.2020 /15:52 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Той написва най-популярната си книга - „Приключенията на Лукчо”, когато е едва на 31 години и работи в детското приложение „Пионер” на вестника на ИКП „Унита”. Успехът ѝ е феноменален най-вече в тогавашния СССР и в соцстраните, включително и в България. Така тръгва и световната му слава. Навръх 100-годишнината от рождението на Родари на 23 октомври дори „Гугъл” излезе със специален дизайн на „главата” си в негова чест.

23.10.2020 /19:08 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Книгата „Главните прокурори. От Татарчев до Гешев” е майсторски журналистически разказ на един дългогодишен съдебен репортер за институцията Главен прокурор в България, написан въз основа на многобройни факти и събития, с много емоции и изповедност, пише в рецензията си проф. Маргарита Пешева

22.10.2020 /15:36 | Автор: Проф. Маргарита Пешева | Източник: newmedia21.eu

 Спомени и архиви

Гостуваща изложба на Народна библиотека „Иван Вазов”, Пловдив, се открива утре в Хасково. Домакин е Регионалната библиотека „Христо Смирненски“, а поводът - Денят на будителите.

29.10.2020 /12:41 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Във Военния клуб на Плевен бе представена нова книга по повод 143 години от боевете за освобождението на село Горни Дъбник, които са били важа част от битката за Плевен по време на Руско-турската освободителна война.

24.10.2020 /12:05 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ще бъде проведен избор за попълване на съставите на Управителния съвет, Контролния съвет и Етичната комисия на СБЖ при спазване на противоепидемиологичните мерки.

29.10.2020 /13:21

Всички решения и финансови отчети на УС на СБЖ са публикувани и са достъпни за всекиго, а разпространяваните недобронамерени писма са манипулативни, заблуждаващи и целят злепоставяне работата на колективния ръководен орган на СБЖ – Управителния съвет, отбелязва в свое изявление председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова.

27.10.2020 /17:03

Европейската федерация на журналистите и Международната федерация на журналистите се присъединиха към Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) и 22 други организации от целия свят в общо обръщение до правителството на САЩ по повод негови планове за промяна в издаването на американски визи от категория I. Тази промяна удря по чуждестранните журналисти, посочва се в изявлението.

27.10.2020 /16:44

 Мнения

За да получим нормално общество и управление, са ни необходими и нормални - критични! - медии, както и законови гаранции за труда на журналистите, за да не бъдат те смазвани от олигарси и правителства. Това бе един от акцентите в дискусията на конференцията „Свобода на медиите в България”, включила онлайн участници от Брюксел и София.

16.10.2020 /19:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки