Начало
 
 

Петър Георгиев разказва за репортерството

11.08.2020 /16:52 | Източник: dir.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Петър Георгиев публикува в интернет сайта на БНТ

Наскоро dir.bg раздаде наградите в третото издание на конкурса за чиста журналистика Web Report. Конкурсът, който се бори срещу фалшивите новини, и тази година отличи с парични награди от 1000 лева най-добрите журналистически материали в 6 основни категории.

Почетна награда за фоторепортаж получи Петър Георгиев с материала си Оживеният Ню Йорк опустя (снимки), публикуван от БНТ на 31 март, припомня dir.bg:  

"Искам да поздравя всички журналисти и всички хора, които правят всичко възможно максимално много информация да стига до хората, за да знаем срещу какво сме изправени, каза при получаването на наградата Петър Георгиев: 

"Благодаря на всички свои колеги, които с работата си вдъхновяват и мен", завърши изказването си по време на церемонията той.

Пред dir.bg Pетър Георгиев сподели, че е започнал да се занимава сериозно с журналистика в университета, докато е следвал във Великобритания. След това няколко години е бил репортер и кореспондент на БНТ. Тази пролет е бил част от екипа на NBC News в Ню Йорк, по думите му - когато вирусът превзе света.

"Оценявам възможността да отразявам събитие от подобно значение толкова рано в кариерата си. Това за пореден път ми показа колко непредвидима може да бъде журналистическата професия", отбеляза Петър Георгиев. 

За дълбокия отпечатък на пандемията - в снимки и емоции  

За получената награда от конкурса Web Report Петър Георгиев сподели, че признанието го е изненадало.

"Рядко правя фоторепортажи. Когато отразявам новини, обикновено разказвам за тях с думи. В случая обаче едва ли имаше по-добър начин да бъде описан призрачният Ню Йорк по време на пандемия от представянето му с няколко снимки. Никога няма да забравя тази гледка.

В онзи момент може би за първи път наистина си дадох сметка за мащаба на пандемията и за дълбокия отпечатък, който тази криза ще остави върху живота ни за години напред. САЩ продължават да бъдат една от страните, най-силно засегнати от коронавируса. Надявам се, ако не през тази, то през следващата година американските градове да започнат да се връщат към по-нормален живот и никога отново да не изглеждат както Ню Йорк в първите дни на карантината". 

Как пандемията се отрази на медиите   

Пандемията е ключово събитие за цялата медийна индустрия. Кризата ни накара да излезем от комфортната си зона, подлагайки на изпитание дори най-големите редакции по света, изтъква Петър Георгиев.

И добавя, че в резултат от това много нюзруми са били принудени да съкратят още повече персонал и да работят на ръба на възможностите си. "Именно в тази обстановка обаче си пролича истинският смисъл на работата в обществения интерес - концепция, заложена в основата на професията ни", категоричен е авторът.

Признание към колегите журналисти   

Петър Георгиев изрази дълбоката си признателност към всички колеги в България, които "продължават да работят в условия на пандемия и политическа криза въпреки напрежението, натиска и несигурното бъдеще".

"Конкурсът Web Report е прекрасна инициатива, която да поощри усилията на тези професионалисти. Най-важната подкрепа обаче трябва да дойде от самите медийни организации.

Телевизиите и дигиталните издания у нас трябва да осигурят по-добри условия на репортерите и останалата част от екипите си, за да бъде възможно задълбоченото отразяване на тези бурни времена", каза в заключение Петър Георгиев.

Свързани:    Разказва победителката в Web Report Силвия Николова

Почетна награда за видеорепортаж заслужи Силвия Николова, MU-VI.TV, за "Новите технологии в подкрепа на хората със зрителни увреждания".
Дата: 09.08.2020


 

Сподели в
 

Турция осъди публикация на гръцкия в. "Димократия", приканваща под заглавие с големи букви на турски език президента Реджеп Ердоган да "върви на майната си", и призова гръцките власти да изправят отговорните пред правосъдието, предаде АФП.

20.09.2020/15:17

Коронавирусната пандемия ограничи достъпа на журналисти до много събития и ценни данни, в някои случаи дори стана причина за цензура и заплахи, отслабвайки обезкървения вече печат. Това посочват в свой обзор Тома Юрбен и екип на АФП, цитирани от БТА.

18.09.2020/18:52

Да се разследва на полицейско насилие над протестиращи и журналисти в България поискаха евродепутати, съобщи Рамона Стругариу, като публикува писмото, което е изпратено до вътрешния министър Христо Терзийски.

16.09.2020/09:03

Първият випуск на ТВ Академията на БНТ е вече факт. Над 120 студенти ще се обучават в 10 дирекции на БНТ, сред които „Новини и актуални предавания“, „Програмно съдържание“, „ТВ производство“, „Мултимедия“, „Маркетинг и комуникации“ и др.

13.09.2020/18:41

С онлайн петиция репортери настояват да получат достъп до депутатите. Припомняме, че от този политически сезон народните представители са в нова сграда. А достъпът на медиите до тях е силно ограничен.

11.09.2020/19:56

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Тая нелепица се повтаря, потретя, преживя от десетилетия. От хора, които не си дават труда да четат внимателно. И да мислят. А говорят и пишат, носени от бързея на инерцията...

04.09.2020 /14:31 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Талантливият актьор и дългогодишен директор на столичния театър „Сълза и смях“ Стойчо Мазгалов (починал през 2006 г.) е първият почетен гражданин на община Любимец.

25.08.2020 /10:23 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

Събранието се провежда в два дни - на 19 и 20 септември - в сградата на СБЖ в София, ул. „Граф Игнатиев” 4. Заседава се едновременно в две свързани помежду си с видеоконферентна връзка зали - на 1-ия и на 3-ия етаж, при спазване на санитарните изисквания в условята на пандемия от Covid-19.

19.09.2020 /22:33

Мястото на събранието е сградата на СБЖ в София, ул. "Граф Игнатиев" 4. Начало на събранието - 10.00 часа. Регистрацията на делегатите започва в 9.00 часа.

15.09.2020 /17:29

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 63 гости

Бързи връзки