Връчиха наградите за чиста журналистика

31.07.2020 /10:44 | Източник: dir.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В литературен клуб „Перото" се състоя връчването на наградите в конкурса, организиран за трета поредна година от Dir.bg. Мисията на организаторите е да „извадят на показ качествената, почтена и отговорна журналистика у нас”. Тази година категориите бяха шест – „Общество”, „Икономика”, „Култура и изкуство”, „Технологии и иновации”, „Истински истории” и „Спорт”.

В категория “Икономика” победител стана Георги Ангелов, редактор на OFFNews, с материала си "Как София изяжда България", написан за "Дойче веле". Номинираните бяха Таня Петрова от в. “Сега”, Георги Ангелов от “Дойче веле” и редактор в OFFNews, както и Даниел Пенев от clubz.bg. 

В журито на конкурса участват: Венелин Петков - директор „Новини, актуални предавания и спорт” в БТВ, Ваня Николова, Владимир Йончев - главен редактор на OFFNews.bg, Илияна Захариева - директор „Корпоративни комуникации” в А1, Владимир Жеглов - основател на Dir.bg, Евгения Атанасова от БНТ, Илия Вълков от Клуб Z, Яна Пеловска от Центъра за развитие на медиите, Евгени Димитров - основател на агенция „Булфото”, и Христо Христов - изпълнителен директор на WhitePress България.

В категория „Общество” бяха номинирани Йордан Бързаков от clubz.bg, Генка Шикерова от dnews.bg и Ралица Фичева от dw.com. Победител в категорията е Генка Шикерова с документалната трилогия „Социалната война”. Наградата беше връчена от оперативния директор на Dir.bg - Иван Брайков.

В категория „Истински истории” номинирани бяха Добромир Иванов от БТВ, Ася Чанева от БНР и Вяра Деянова от bravestories.eu. Наградата беше връчена от Христо Христов - изпълнителен директор на WhitePress България, а победителят е Вяра Деянова с „Йото, който гледаше “Чернобил”.

В категория „Технологии и иновации” трите номинации бяха за Доротея Николова от БНР, Мила Чернева от „Капитал” и Райко Байчев от actualno.com. Победителят обяви Венелин Петков. Отличена беше Мила Чернева със „Зелени и с кауза”.

В категория „Култура и изкуство” трите номинации бяха за Димитър Иванов от БТВ, Паулина Гегова от marica.bg и Панайот Стефанов от „Нула32”. Наградата беше връчена от акад. Пламен Карталов - директорът на Софийската опера и балет. Отличен беше Димитър Иванов за „Йордан Радичков-внук: Денят на писмеността е истинският празник за и на духа”.

В категория „Спорт” номинирани бяха Петър Георгиев от „Дневник”, Диян Божидаров от в. „Сега” и Любомир Тодоров от БНР. Главният редактор на Corner.bg - Динко Гоцев, обяви победителят в категорията - Диян Божидаров с “Бедното дете няма право да стане Стоичков”.

И тази година бяха връчени и три почетни награди за фото- и видеорепортаж и млад автор. Иван Георгиев връчи наградата за фоторепортаж на Петър Георгиев от БНТ за „Оживеният Ню Йорк опустя”.

За видеорепортаж беше отличена Силвия Николова от MU-VI.TV за „Новите технологии в подкрепа на хората със зрителни увреждания”.

Почетната награда за млад автор беше връчена от главния редактор на Dir.bg. Победител е Кристиян Юлзари от „sCOOL Media” от Английската гимназия „Гео Милев“ в Русе за „Насилието в училище – скритата епидемия”

 

м.л.

Сподели в
 

Навръх Деня на независимостта на България 22 септември юбилеен рожден ден празнува един от легендарните ни спортни журналисти.

22.09.2020/18:40

В Хасково излезе третият брой на списанието за общество, култура и литература „Южно утро”. Изданието на Гражданското сдружение „Родопско утро” дава трибуна на млади и утвърдени поети и писатели от Източните Родопи.

21.09.2020/12:03

Не закъсня и отговорът на европейски медии на обвиненията на депутата от ГЕРБ Тома Биков, че пускат платени материали срещу България.

19.09.2020/22:01

Публикацията на frognews.bg прави обзор на серия статии в германското списание "Щпигел" от последните години, разкриващи нелицеприятни ракусри от българската управленска панорама.

19.09.2020/08:28

Решението на Комисията за защита на конкуренцията, позволяващо нa "Hoвa Бpoyдĸacтинг Гpyп" дa купи тeлeвизиoнния ĸaнaл "Kaнaл 3" и още четири радиостанции и две музикални телевизии, е с дата 17 септември.

18.09.2020/20:59

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

Тая нелепица се повтаря, потретя, преживя от десетилетия. От хора, които не си дават труда да четат внимателно. И да мислят. А говорят и пишат, носени от бързея на инерцията...

04.09.2020 /14:31 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки