Жълто-кафяв залп срещу Канна Рачева и бТВ след сигнал от ГЕРБ

30.07.2020 /18:27 | Автор : Симона Костадинова | Източник: mediapool.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Канна Рачева по време на репортажа си

Mediapool.bg публикува коментар по повод нападките срещу репортерката на бТВ Канна Рачева заради извадена от контекста нейна реплика в пряк ефир.

Едно събитие от последното денонощие показа нагледно до какво отчаяние са се докарали ГЕРБ и на какви мерзости са готови, само и само да се задържат на власт, пише в свой коментар в mediapool.bg авторката Симона Костадинова. В сряда вечерта, когато протестната вълна стигна пореден пик с многохиляден митинг в София и протестни шествия и акции в други градове, управляващите успяха да съзрат спасителна сламка, за която да се хванат.

Какво се случи? Дългогодишната журналистка от бТВ Канна Рачева бе включена да предава на живо в централната емисия от протеста пред Съдебната палата. Тя обаче явно не е разбрала, че вече е в ефир и се чу как казва: "Аз за протести в чужбина не знам, ще си измисля...". После постоя безмълвно в кадър, докато ѝ говореха в слушалката.

Включването на журналистката завърши с думите: "Доста хора са се събрали на протести и в основните градове на Централна и Западна Европа".

Именно думите "ще си измисля" дадоха повод на ГЕРБ и присъдружните им медии да нападнат дружно журналистката и телевизия бТВ, която само преди два дни бе посочена в изследване на агенция "Ноема", че дава "най-коректна, надеждна и обективна информация по време на важни политически събития" и е оценена като "най-независима и безпристрастна от правителството и други политически влияния".

От видеото "от местопрестъплението" се вижда ясно, че Рачева не е наясно, че е на живо, а разговорът ѝ е с продуцент от новините на бТВ. Видимо е и раздразнението ѝ, че малко преди ефир ѝ казват в репортажа си от центъра на София да съобщи и за други протести, които в момента не следи и няма подробности за тях. Това обясни и самата Рачева по-късно във Фейсбук:

"По време на жива връзка често не знаем как да си завършим изреченията, чакаме информация до последно. И тази вечер, докато се уточнявах с продуцента, не знаех никакви подробности за протестите в Централна и Западна Европа и нямах идея какъв ще е финалът на моята жива връзка. Това са нормални, всекидневни ситуации в нашата работа. Разбирам как може да са прозвучали думите ми, но вярвам, че не се налага да обяснявам дали "си измислям" информация или не…Гледайте bTV Новините, за да прецените сами, а не на базата на чужди интерпретации". 

Но ГЕРБ извади тази реплика от контекста, префасонира я и се опита да я превърне в опорна точка в своя защита.

"Новият слоган на bTV Новините - измисли си го! Вижте и чуйте!", коментира във Фейсбук профила си пиарът на партия ГЕРБ Никола Николов.

След това като по команда проправителствените сайтове "ПИК", Dariknews (собственост на "Нова броудкастинг груп" на братята Кирил и Георги Домусчиеви, да не се бърка с "Дарик радио"), "Вести" (пак собственост на Домусчиеви), "Канал 3" ( свързвана с депутата от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски), "24 часа" и "Труд" се появиха новини, някои придружени с подобаващи коментари за "грандиозния" гаф на Канна Рачева и бТВ. Всичките с внушението, че Рачева и бТВ "си измислят" – не само за протести в чужбина, а и по принцип.

И ГЕРБ, и обслужващите ги медии, няма как да не са наясно, че онова, от което се напънаха да произведат цял слон, е по-скоро дребен гаф, предвидим риск при работа в извънредни условия, когато трябва едновременно да се координират различни включвания на живо и да се покриват събития в развитие. Ясно е и, че Кана Рачева няма да си "измисля протести", а ще измисли обобщено изречение, защото просто няма повече информация.

И това е известно на всеки журналист с поне малко опит в професията, освен ако у него липсва усещането, че е свободен и от него се изисква да си затвори очите.

За осемте ми години журналистически опит съм била и от двете страни на слушалката, която в този случай бе в ухото на Рачева. Не в същата медия, а в друга свободна, но малка и вече забравена телевизия – Би Ай Ти, която си отиде от медийния пейзаж по същите причини, поради които сега нападат Рачева.

Знам какво е да си изпратен да отразяваш едно събитие и в последния момент да поискат от теб да съобщиш и за друго съпътстващо, но без да знаеш подробности. И честно казано, съм реагирала и по-остро от нея. Знаела съм обаче, че понякога обстоятелствата не дават кой знае каква възможност за бърза преценка и координация от двете страни на слушалката.

Била съм и на мястото на продуцента и знам какво е динамиката да те притиска да изискваш от репортер на терен повече от това, за което е изпратен.

Ето защо, дори без обяснението на Рачева, знам, че акцията на ГЕРБ е удобен, но нелеп "лов на вещици". Знаят го и всички журналисти, дори не само телевизионните, на които се е налагало да спасяват всякакви топки. И въпреки това част от тях пишат срещу колегите си, показвайки нагледно защо България е на 111-то място по свобода на словото.

ГЕРБ вероятно очаква, че това нескопосано дадзибао, което се опита да сътвори, ще работи за властта, защото зрителите не са длъжни да знаят какво става зад кадър и дали случилото се в ефира на телевизията е в рамките на нормалното.

Дали обаче стръвта "лошите медии си измислят", ще клъвне? Може би в предишни години щеше да "клъвне", но не и сега.

Борисов и партията му или не разбират, или се правят, че не разбират, че хората могат да протестират не заради пари, а заради принципи. Заради самозабравянето, заради самовластието, заради очевидната за всички корупция, заради всичко това, което се опитват да пробутват на българите и на ЕС като най-доброто, можещо и справящо се управление. Но в действителност не е нищо повече от "ла.но в целофан", както прозорливо се изрази Бойко Борисов в началото на политическата си кариера. Основната грижа да се осигури целофанът е на онези медии, които всеотдайно са се посветили на тази задача и които дебнат всеки, който не прави същото, да го потопят в жълто-кафява помия.

Да, недоволните по улиците протестират и заради това. Защото вече все по-малко хора се хващат на мантрите на Бойко Борисов и Вежди Рашидов, че в България проблем със свободата на медиите няма. Хората виждат, че от телевизионния ефир изчезнаха Анна Цолова, Генка Шикерова, Миролюба Бенатова, Мирослава Иванова, Камен Алипиев, Валдес Радев, Галя Щърбева, Лора Крумова, Мария Йотова, Живко Константинов и много други техни колеги.

"Вие, журналистите не сте гилдия, не се борите един за друг", каза един от протестиращите в сряда. И е прав, но идва точка на кипене. Жълто-кафявият залп срещу Канна Рачева и бТВ е нагледен пример за атака на партии срещу журналисти и медии с помощта на други медии. Този случай съвпадна с друг скандален казус - регионална медия си позволи да излъчи критичен репортаж за посещението на Борисов във Враца и след като видеото започна да набира популярност в социалните мрежи, сама го свали. Толкова за медийната свобода.

Всичко това вече прави впечатление на избирателите и критиките не са толкова към журналистите, колкото към управляващите и тяхната задушаваща хватка върху медиите. Точно както от 21 дни насам виковете срещу Нова ТВ и БНТ не са срещу отразяващите демонстрациите, а срещу ръководствата на двете телевизии.

Изглежда ГЕРБ са твърдо убедени, че и това ще мине. Историята и разумът обаче говорят друго.

Стигнахме до "текста четоха артистите" в края на много лош филм, в който актьорите отказват да повярват, че не е 2010 г. и финалните надписи ще свършат - независимо дали сега или след няколко месеца. 

Сподели в
 

„Ако някой в тези 10-11 години, докато държавата наистина се завладяваше и нейните институции бяха превзети за частните интереси на малка група хора на власт, ако някой се е противопоставял със средствата, които има - средствата на журналистиката, то това бяха именно журналистите от „Капитал” и „Дневник”. Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия бизнесменът и издател на двете медии Иво Прокопиев.

26.07.2021/16:11

Какво показва годишният доклад за България за Мониторинг на медийния плурализъм, включен в Доклада за върховенството на закона на ЕК?

26.07.2021/11:47

В Регионалния исторически музей в Благоевград бе открита фотоекспозиция на журналисти пътешественици от АБУЖЕТ, посветена на 65-годишнината на организацията. Всяка събота по един от участниците ще представя своя дял от изложбата и ще разказва за приключенията си из екзотични дестинации. Първата такава среща ще е с Антоанета Титянова на 24 юли от 11 ч.

24.07.2021/08:39

Гледан през обектива, светът става необичаен в своето всекидневие, споделя известният фотограф през в. "Сега"

23.07.2021/16:26

И членовете, и симпатизантите на ДПС също са пострадали от "завладяната държава", пише издателят на "Дневник" и "Капитал" в реакцията си на неколкократни реплики на лидера на ДПС и друг дейци от тази партия, отправени към него в последните дни.

23.07.2021/13:36

 Представяме ви

На 21 юли се навършиха 122 г. от рождението на големия американски писател, шлифовал словото си като дългогодишен военен репортер, Ърнест Хемингуей. По този повод webcafe.bg припомня пъстра броеница от негови сентенции.

22.07.2021 /11:25 | Източник: webcafe.bg

Отдавна в списъка на добрите ми намерения беше включено интервю с известния и обичан от много българи писател и поет Лозан Такев. Е, вече намерението е факт и вие четете какво е отговорил членът на УС на СБЖ на моите питанки за сайта на Съюза.

19.07.2021 /11:41 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Луиза Тахмисян разказва за големия журналист, оглавявал варненския в. „Народно дело”

19.07.2021 /09:16 | Автор: Луиза Тахмисян | Източник: СБЖ

Да си призная рядко гледам прогнозата за времето по телевизиите, но пък се е случвало някои от момичетата или момчетата на времето да ми спрат погледа и вниманието. Такъв беше ЕмилЧолаков, Симеон Матеев от България он Ер,Станислава Цалова… Но една вечер преди няколко години на 3 март в новините по БНТ съобщиха,че колежката им Ева Кикерезова, която казва времето, се снимала с президента Радев. Е, това ме впечатли и реших да видя кое е това момиче.

16.07.2021 /10:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Наградите в новоучредения от Европейския парламент конкурс за изключително журналистическо постижение на името на убитата известна разследваща журналистка от Малта Дафне Каруана Галиция ще се определят от международно жури, съставено от представители на медиите и гражданското общество в 27-те страни от ЕС. Предложеният от СБЖ български участник е Анна Заркова, главен секретар на СБЖ.

07.07.2021 /12:03

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

 Мнения

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки