Ветеранът на врачанската журналистика Илия Борисов става на 89. Честито!

10.07.2020 /19:10 | Автор : Цветана Евгениева | Източник: konkurent.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Илия Борисов

Дългогодишен кореспондент на "Работническо дело" и "Дума" във Враца , автор на "Икономически живот", "Строител", "Рудничар", "Учителско дело", "Поглед", както и на редица врачански издания, той и до днес спазва девиза си "Нито ден без ред".

Днес, на 10 юли, ветеранът на врачанската журналистика Илия Борисов навършва навърши 89 години. Пожелаваме здраве и дълголетие на неуморния летописец на Врачанския край, пише авторката Цветана Евгениева в публикаця в konkurent.bg.

От март 1962 г. до 1991 г. е кореспондент на в. "Работническо дело" и "Дума". По неговите дописки, кореспонденции, фоторепортажи и проблемни материали, отпечатани в "Работническо дело", „Дума”, "Икономически живот", "Строител", "Рудничар", "Учителско дело", "Поглед", както и във врачанските вестници, може да се съди за развитието, подемите и спадовете в региона. Те са искрен и истинен летопис за Враца и Врачанско в един отрязък от половин век. Неговият девиз е: "Нито ден без ред". 

60-годишната всеотдайна дейност на журналиста, дългогодишен председател на журналистическото дружество в града и няколко мандата член на УС на СБЖ, е увенчана два пъти с наградата "Златното перо" на СБЖ и други високи отличия. Неговата журналистика е отговорна, високо нравствена, свободна, дръзновена, пропита с усет за вярното и стремеж за пътища, далечни и несънувани, но винаги желани и търсени, създавали в душата му неутолима жажда да опознава тоя непознат и вечно променящ се свят.

Борисов притежава една от най-богатите творчески документации- в повече от 60 свитъка се съдържат над 11 500 собствени публикации, от които стотици материали за Враца и региона, събирани усърдно и последователно половин век, старателно подредени и подвързани. 

Голяма следа в обществената си дейност оставя като председател на Клуба на дейците на културата от 1975 до 1990 г. Във врачанския клуб са гостували по негова покана стотици български и чуждестранни творци и деятели на художествената култура. 

За него приятелите казват, че е от малцината истински родолюбци, които са останали верни на родовата памет, които не са продали своите идеали, не са целували господарска ръка. Благославя хляба и заспива с чиста съвест. Той е приятен събеседник и неизмеримо близък със своята човешка топлота, душевност, с обичта си към хората, която ни показва в творчеството си всекидневно.

В началото на 1991 г. го пенсионират шест месеца по-рано. „Първата година е много страшна. Ти си свикнал да работиш, да живееш „живия живот“ и изведнъж отиваш на бунището. Но минава, свиква се. Няма пенсиониран журналист“, казва си Илия Борисов и продължава неуморно да трака на своята любима пишеща машина. През 2011 г. издава художествено-документалната книга „Врачански летописи“, свързана с неговата 80-годишнина.

„Най-ценното в живота е самият живот. Но той е обидно кратък! Кога литват годините и как сякаш невидима вихрушка ги отмята назад. По пътища, по остри завои, с изненади и надежди. И винаги в стремеж към хоризонти, които никога не достигаме. Който казва, че времето лекува, греши. Не е вярно. Но, така е на тази земя. Всеки си има своя край”, споделя философски журналистът.

Илия Борисов е носител на орден „Кирил и Методий“, на Наградата на Враца /2004 г/, удостоен е със званието „Почетен гражданин“ на Враца за 2011г/. „Враца остана в сърцето ми, тя е моето мило и малко Отечество. Винаги съм се връщал към нея и до края на живота си ще остана тук.“

Сподели в
 

„Ако някой в тези 10-11 години, докато държавата наистина се завладяваше и нейните институции бяха превзети за частните интереси на малка група хора на власт, ако някой се е противопоставял със средствата, които има - средствата на журналистиката, то това бяха именно журналистите от „Капитал” и „Дневник”. Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия бизнесменът и издател на двете медии Иво Прокопиев.

26.07.2021/16:11

Какво показва годишният доклад за България за Мониторинг на медийния плурализъм, включен в Доклада за върховенството на закона на ЕК?

26.07.2021/11:47

В Регионалния исторически музей в Благоевград бе открита фотоекспозиция на журналисти пътешественици от АБУЖЕТ, посветена на 65-годишнината на организацията. Всяка събота по един от участниците ще представя своя дял от изложбата и ще разказва за приключенията си из екзотични дестинации. Първата такава среща ще е с Антоанета Титянова на 24 юли от 11 ч.

24.07.2021/08:39

Гледан през обектива, светът става необичаен в своето всекидневие, споделя известният фотограф през в. "Сега"

23.07.2021/16:26

И членовете, и симпатизантите на ДПС също са пострадали от "завладяната държава", пише издателят на "Дневник" и "Капитал" в реакцията си на неколкократни реплики на лидера на ДПС и друг дейци от тази партия, отправени към него в последните дни.

23.07.2021/13:36

 Представяме ви

На 21 юли се навършиха 122 г. от рождението на големия американски писател, шлифовал словото си като дългогодишен военен репортер, Ърнест Хемингуей. По този повод webcafe.bg припомня пъстра броеница от негови сентенции.

22.07.2021 /11:25 | Източник: webcafe.bg

Отдавна в списъка на добрите ми намерения беше включено интервю с известния и обичан от много българи писател и поет Лозан Такев. Е, вече намерението е факт и вие четете какво е отговорил членът на УС на СБЖ на моите питанки за сайта на Съюза.

19.07.2021 /11:41 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Луиза Тахмисян разказва за големия журналист, оглавявал варненския в. „Народно дело”

19.07.2021 /09:16 | Автор: Луиза Тахмисян | Източник: СБЖ

Да си призная рядко гледам прогнозата за времето по телевизиите, но пък се е случвало някои от момичетата или момчетата на времето да ми спрат погледа и вниманието. Такъв беше ЕмилЧолаков, Симеон Матеев от България он Ер,Станислава Цалова… Но една вечер преди няколко години на 3 март в новините по БНТ съобщиха,че колежката им Ева Кикерезова, която казва времето, се снимала с президента Радев. Е, това ме впечатли и реших да видя кое е това момиче.

16.07.2021 /10:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Наградите в новоучредения от Европейския парламент конкурс за изключително журналистическо постижение на името на убитата известна разследваща журналистка от Малта Дафне Каруана Галиция ще се определят от международно жури, съставено от представители на медиите и гражданското общество в 27-те страни от ЕС. Предложеният от СБЖ български участник е Анна Заркова, главен секретар на СБЖ.

07.07.2021 /12:03

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

 Мнения

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки