Начало
 
 

Китайският културен център обявява конкурс за детски видеоклипове за Covid-19

10.07.2020 /12:49 | Автор : Ивета Балевска | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Подетата инициатива е и за създаването на световна онлайн платформа „Малки културни посланици”. Подкрепят я най-големите китайски медии. Целта е децата да споделят чрез видеоматериали отношението си към личности, действащи на предните линии в борбата срещу пандемията от коронавирус.

Китайският културен център в София организира онлайн конкурс за видео-клипове, изработени от деца. През своя детски поглед и усещане децата ще могат  да споделят впечатленията си и да  изразят възхищението си от личности - герои, изправени и действащи на предните линии в борбата срещу пандемията Covid-19.  

Инициативата е  подкрепена от най-големите китайски медии и ще се проведе във всички държави по света, в които Китай има свои културни центрове. Идеята е създаването на световна платформа за онлайн диалог между децата от всички страни и континенти, засегнати от ковид-пандемията.

Лайтмотивът на видео-материалите трябва да бъдат конкретни примери със случааи от и за хора, които вземат активно участие в изключително тежката битка срещу пандемията, за да се видят не само техните конкретни действия, но чувствата, изживяванията, мотивацията и отдадеността им.

Covid-19 постави целия свят в тежка здравна криза и сериозно изпитание. Преодоляването на епидемията се превърна в общо очакване във всички страни на света – подчертават организаторите на конкурса. „Детските  очи виждат със сърцата и усешат повече, отколкото ние, възрастните, си мислим. Така могат да пресъздадат своите  наблюдения по най-обективен начин,” пише в съобщението на Китайския културен център.

„Чрез създаването на обща онлайн платформа за диалог между децата по света, още един път ще изразим  всеотдайността и дълбоката си почит и уважение към онези, които отдават силите си в борбата срещу епидемията,” подчертават организаторите на конкурса.

Представилите се най-успешно ще получат титлата „Малки културни посланици”, ще им бъдат изпратени Почетни сертификати и след овладяването на пандемията ще бъдат поканени за участие в  международни детски събития за обмен в Пекин.

Изисквания при изготвянето на  видеоклипа:

- Видеотворбите трябва да бъдат изготвени от деца на възраст между  8 и 14 години - разбира се, с помощта на техните учители, родители, по-големи братя или сестри.

- Видеото трябва да разказва за това, как хората от всята страна се борят срещу световната пандемия и как децата определят героите в сърцата си

- Видеото може да съдържа и конкретни примери за проявен героизъм на различни представители на представители от различни среди на обществото – лекари, полицаи, учители, медицински персонал, обикновени хора, младежи и възрастни.

- Всеки участник в конкурса следва да разкаже със свои думи своя история, която е чул, прочел или научил. По този начин всеки автор на видеоклип ще може да се срещне във виртуалното пространство с приятели и съмишленици от цял свят и да обмяени своя детски опит.

Съдържание на видеоматериала:

- Текст/сценарий на историята (между 500- и 800 знака) на английски или китайски език. Ако детето говори, или има събеседни, то разговорът може да бъде на родния език, като организаторите ще го преведат със субтитри на английски.

- Видео, заснето от всеки отделен участник съгласно предварителния сценарий.

Няколко препоръки от организаторите на конкурса към малките творци:  

- Сценарият на историята се подготвя и изпраща в текстови файл.

- Когато записвате видеото с историята, използвайте мобилния си телефон с екран, обърнат хоризонтално.

- Не е необходим музикален фон.

- Добре би било, ако видеото показва забележителности в града (архиктурен обект, улица или друго място), от който е заснето.

- Добре е, ако детето се представи – имена, възраст държава, град, мястото на заснемане, а след това да се спре на конкретната история или случай.

- Ако по време на видеото, детето иска да покаже свои рисунки, стихове, музикални изпълнения или други свои творби, те следва да се изпратят в дигитална версия или като отделни прикачени файлове.

- Ако детето може да говори на английски или китайски език, това следва да се покаже във видеото, но казаното от него на родния му език е от изключително значение и ще бъде незабавно преведено от организаторите след получаване на материала

Крайният срок за изпращане на готовите  видео-клипове е 12.00 ч. на 30 юли 2020 г.

За повече информация можете да се свържете с Джина Баларева в Китайския културен център в София на тел.:0887080861, както и да пишете на  е-мейл: cccsofia2017@gmail.com

Сподели в
 

След 10 години съвместен живот мъжът на холандската писателка, журналистка и колумнистка Ренате Рубинстейн я напуска заради друга жена.

12.08.2020/12:00

Навъриха се 90 години от рождението на бележития оперен певец и музикален педагог Асен Георгиев Селимски. Той е роден в Плевен, завършва Българската държавна консерватория в класа на професор Христо Бръмбаров.

11.08.2020/17:01

Оборище (Панагюрище) официално назначи и спортен директор в своя екип. Бившият спортен журналист Калоян Ангелов ще помага за трансферите на треньорското дуо Георги Иванов - Гонзо и Ели Маркес за в бъдеще.

11.08.2020/15:25

Ръководството на американския телевизионен канал MTV се отказа от идеята за провеждане на закрито в Ню Йорк на церемонията по раздаването на вдиео музикалните награди на медията, съобщава Ройтерс.

09.08.2020/17:15

Американски вариант на конкурса „Евровизия“, който ще се нарича „American song contest“, ще се състои през 2021 г. в САЩ, съобщи Европейският съюз за радио и телевизия, цитиран от ДПА и ТАСС.

08.08.2020/18:52

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Авторът на първата българска печатна книга Филип Станиславов бе почетен в скромна церемония в град Никопол, съобщиха от местното читалище „Напредък”.

08.08.2020 /11:27 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Вълнуващи спомени от първите си артистични прояви в детски радиопредавания разказва известната актриса и поетеса в специално интервю пред Мария Спасова, подчертавайки: „Там се срещнах с хора, които са мой университет за цял живот. Преди всичко това са Валери Петров, Ангел Вълчанов, Леда Милева”.

06.08.2020 /18:35 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ изразява дълбокото си възмущение и категорично осъжда поредното посегателство срещу журналисти при изпълнение на професионалния им дълг, както и над упражнилите правото на свободно слово и на протест граждани по време на конференцията на управляващата партия ГЕРБ в София. Ако живеем в правова държава, реакцията на правоохранителните и правораздаващите органи трябваше да е незабавна. Къде е тя?

06.08.2020 /13:45

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 14 гости

Бързи връзки