Трима тв коментатори подпалиха протест срещу мафията в държавата в центъра на София

09.07.2020 /19:30 | Източник: mediapool.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


По време на спонтанния протест, събрал стотици хора пред Археологическия музей

Протестът срещу "опита всички центрове на властта да бъдат подчинени на действащия мутренски модел на управление" започна още към 14 часа. Първоначалната инициатива бе на проф. Велислав Минеков, адв. Николай Хаджигенов и Арман Бабикян, известни като "отровното трио" коментатори в предаването на Сашо Диков по телевизия "Евроком".

Главният прокурор успя да направи немислимото, като обедини срещу действията си хора от различни краища на политическия спектър, които в четвъртък безпрецедентно се събраха на спонтанна демонстрация в защита на президента Румен Радев и срещу олигархичния модел на управление, олицетворяван от депутата бизнесмен Делян Пеевски и охраняван от Иван Гешев, съобщава mediapool.bg.

Протестът срещу "опита всички центрове на властта да бъдат подчинени на действащия мутренски модел на управление" започна още към 14 часа. Първоначалната инициатива бе на проф. Велислав Минеков, адв. Николай Хаджигенов и Арман Бабикян, известни като "отровното трио" коментатори в предаването на Сашо Диков по телевизия "Евроком".

Към 18 часа към протеста се присъединиха много хора, в това число и симпатизанти на БСП. Сред тях излезе и президентът Румен Радев. 

"Скъпи българи. Благодаря на всички вас, които са тук. Виждам хора от всички политически хоризонти и това не е случайно. Българската мафия постигна невъзможното. Обедини почтените хора срещу себе си. От всички нас зависи да изхвърлим мафията от изпълнителната власт. Да изхвърлим мафията от прокуратурата, която мафията използва по най-безпардонен начин за свой щит и политически репресии. Българската мафия е безпардонна, защото твърде дълго я търпяхме. Днес гневът се излива на площада. Не на страха! Ще си върнем България. Мутри вън! " , каза Радев.

"От свободата ни не остана почти нищо. Ние сме тук, за да защитим свободата си. Сега започваме и ще свършим, чак когато победим", каза адв. Николай Хаджигенов пред протестиращите. 

"Благодарим на леви, на десни. Наистина постигнаха немислимото събраха ни на едно място. Ние не сме тук заради физическото лице Радев, а заради институцията, която е нападната. Има само демократи и недемократи. На този площад са събрани само демократи. Демокрацията не е собственост само на един политически цвят", добави от своя страна Арман Бабикян. 

Лидерите и симпатизантите на "Демократична България" и хората от инициативата "Правосъдие за всеки" обаче се разположиха встрани от демонстрацията на БСП. По-късно симпатизантите на левицата се преместиха пред сградата на Министерския съвет и поискаха оставката на премиера Бойко Борисов, а основната част от протестиращите се присъединиха към "Правосъдие за всеки" и се насочиха към сградата на Съдебната палата. 

Събитието, което отключи спонтанното обявяване на два протеста, е безпрецедентната прокурорска акция в президентството, при която в четвъртък бяха арестувани двама съветници на държавния глава. Това стана само ден след като президентът Румен Радев потвърди, че гардовете от сблъсъците със съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов, са служители на НСО.

Радев освен това настоя прокуратурата да провери парка "Росенец", където се намира т.нар. морски сарай на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, както и да бъде свалена държавната охрана на Доган и бизнесмена и депутат Делян Пеевски.

На следващия ден главният прокурор Иван Гешев каза, че няма да се занимава със сарая на Доган, нито пък с посегателството срещу Христо Иванов, който с "дебаркирането" си край лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган искаше да покаже "черната дупка в правовата държава". Междувременно прокурори, полицаи и служители от Бюрото за защита към главния прокурор влязоха за обиски и арести в президентството.

Още около два следобед пред сградата на президентството започна гражданска демонстрация срещу "опита всички центрове на властта да бъдат подчинени на действащия мутренски модел на управление".

"Тръгваме незабавно към "Дондуков" 2 в защита на демокрацията и ще застанем пред входа на Президентството като НСО – Народна Съпротива и Охрана", обявиха във фейсбук проф. Велислав Минеков, адв. Николай Хаджигенов и Арман Бабикян, известни като "отровното трио" коментатори в предаването на Сашо Диков по телевизия "Евроком". Демонстрацията им е под надслов "Да спасим демокрацията".

Възванието им е към "всички граждани, които смятат себе си за демократи, независимо от политически им разбирания, да защитят демокрацията".

На този протест отидоха лидерът на БСП Корнелия Нинова, както и депутатите от парламентарната група на социалистите.

"Управляващото мнозинство започна война срещу президента Радев още в първия ден на неговото избиране. Тя мина през битка в парламента, където използваха парламентарната трибуна срещу него. Изпълнителната власт в лицето на МС и премиера водят тази битка вече трета година. Срещу президента Радев тези години се водеше сериозна компроматна война. Днешният акт определяме като безпредентен, на нахлуване в президентската институция. Тук сме, за да защитим и президентската институция, защото войната между институциите руши държавността", каза тя.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пък обяви готовност за протест пред Министерския съвет и по-късно се присъедини към демонстрацията.

"Ако днес няма съобщение от Националната служба за охрана (НСО), че охраната на Доган и Пеевски е свалена, аз лично в 18.30 ще изляза пред Министерски съвет, за да поискам Борисов да поеме политическата отговорност за това", заяви Иванов.

"И, понеже Гешев каза, че ситуацията, в която гардовете на Доган газят закона и унижават българския флаг, му се е сторила смешна, ще се разходя и до Съдебната палата. Държавата трябва да престане да обслужва Пеевски и Доган и да има един закон за всички!", посочи Иванов.

Освен това той съобщи, че в четвъртък партията му е поискала официално НСО да "каже най-сетне колко е ни е струвало удоволствието да плащаме охраната на Пеевски и Доган".

Протест пред президентството за 18.30 часа организира и  инициативата "Правосъдие за всеки". Акцията е под надслов "Свободата няма нужда от Каскет!".

В призива се казва: 

"Ние, от Инициатива "Правосъдие за всеки", следейки скандалното поведение и избирателно действие на всички държавни органи и институции, начело с министър председателя и Главния прокурор и пълното завладяване на държавата от олигархията, не можем повече да останем безучастни и да се ограничим само в правни становища, понеже Правото и Правосъдието са системно обругавани и потъпквани в частен интерес. Длъжни сме пред съвестта си и заради бъдещето на страната си и на децата ни да заявим следното:

Когато Конституцията и законите системно се поругават от държавните органи и институции;

Когато територии изключителна държавна собственост и с право на достъп и ползване от всички български граждани се представят като частна такава, за да обслужват едно политическо лице с бизнес интереси, което властва в цялата държава и държи в подчинение всички институции;

Когато НСО охранява по неясни критерии и без основателна причина фигури със скандална слава, които се занимават с едър бизнес,

Когато служители на НСО безцеремонно недопускат и отстраняват физически български граждани от български бряг и крайбрежна плажна ивица, без дори да се легитимират;

Когато българският флаг – символ на държавност бива поруган и захвърлен от силоваци, отказващи да кажат за кого работят; 

Когато Президентът се противопостави със законови аргументи срещу охраната на частни лица и поиска да се изясни статута на морски парк, плаж и пристанище – българска територия и в резултат на това ден по-късно в Президентската институция нахлуват военни прокурори и полиция за обиск

Когато Президентската институция бъде поставена под системен натиск и безпрецедентна атака, без да се спазва гарантирания от Конституцията президентски имунитет срещу наказателно преследване в явен опит да бъде унижен самия президент;

Когато Главният прокурор раздава медийно правосъдие, вади избрани доказателства от проверки и досъдебни производства и провежда избирателно "прочистване на държавата" по свои собствени убеждения и с убеждението, че действа като "инструмент Божи";

Когато хора се преследват и задържат или им се определят абсурдни гаранции, дори без да е ясно в какво са обвинени;

Когато Главният прокурор иска да пише сам наказателните закони, по които после да обвинява и арестува и желае това да става дори при косвени доказателства, а Народното събрание да ги приема безкритично и в нарушение на основни правни принципи;

тогава вече Правовата държава е окончателно превзета, а Демокрацията е на път да бъде брутално разгромена от самозабравили се беззаконници, облечени в държавна власт.

Поискахме на президента Радев да не подписва Указа за назначаване на Гешев, да събере смелост и да отнесе въпроса за процедурата в Конституционния съд. Да се обърне към хората за подкрепа - той е пряко избран от тях и следва да е обединител на нацията. Не ни послуша и днес вече е жертва. 

Сега е моментът да се обединим, независимо от политическите си пристрастия и позиции – в защита на демокрацията, свободата, върховенството на Правото и независимостта на Съда, в защита на суверенитета на държавата, която е наша, а не на Мафията собственост и владение! Ще се обърнем към всички граждани съвсем скоро с нашите конкретни предложения за Конституционна реформа и премахване на безконтролната и абсолютна власт на главния прокурор и политическата квота във Висшия Съдебен съвет! 

Призоваваме ви да се съберем тази вечер пред Фонтана на Президентството и да изразим гражданската си позиция!"

Сподели в
 

Наталия Симеонова се завръща за кратко към журналистиката. Тв водещата, която от години не е имала публични изяви, прие покана да направи интервю пред публика с жена от Благоевград, която е отдала живота си на грижата за деца, изоставени от своите родители.

03.08.2020/19:05

Поклонението пред големия карикатурист Иван Кутузов-Кути, работил в няколко български вестника и отишъл си на 30 юли т. г., ще се състои на 1 август, събота, от 11.30 ч. в храма "Св. Седмочисленици". СБЖ изразява съболезнованията си на семейството и на всички близки на Иван Кутузов-Кути.

01.08.2020/07:05

Протестиращите се събраха пред Президентството и донесоха жива пуйка на площад "Независимост". На шията ѝ е окачен надпис с имената на национални медии. Очевидно се прави асоциация с думите на премиера Бойко Борисов, който преди няколко месеца нарече журналистите "мисирки".

31.07.2020/20:26

В литературен клуб „Перото" се състоя връчването на наградите в конкурса, организиран за трета поредна година от Dir.bg. Мисията на организаторите е да „извадят на показ качествената, почтена и отговорна журналистика у нас”. Тази година категориите бяха шест – „Общество”, „Икономика”, „Култура и изкуство”, „Технологии и иновации”, „Истински истории” и „Спорт”.

31.07.2020/10:44

Бившият директор на новините на Нова телевизия за пръв път обяви публично каква е причината за раздялата ѝ с медията.

30.07.2020/19:01

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Най-голямото и най-старо читалище в Плевен - „Съгласие 1869“, откри изложба за художника и писател Илия Бешков. Представянето на творбите е в постоянната рубрика на читалището, наречена „Големите“.

30.07.2020 /12:36 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

На 5 юли т. г. ни напусна завинаги Катя Воденичарова - детски писател и редактор в БНР в продължение на 33 години. С нейното име са свързани популярни радиопредавания като „Бате Райко Многознайко”, „Хоп Троп и Художникът почти вълшебник”, „Приказки за Радослав”, емблематичното предаване „Тромбата на Вили”, „Кафе с автограф“, „Дядовата ръкавичка“, „Хумористично ателие“ и много други.

22.07.2020 /20:19 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки