Александър Кьосев напусна комисията по култура в СОС заради Вежди Рашидов

09.07.2020 /17:06 | Източник: clubz.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Александър Кьосв

Липсата на реакция от страна на СОС означава мълчаливо съгласие с обидните квалификации на Рашидов, е основанието на професора

Писмо за оттегляне от всички комисии в Столичен общински съвет, в които участва като експерт, изпрати проф. Александър Кьосев и го публикува в профила си във Фейсбук. Причината за оставката е скандалната публикация на Вежди Рашидов във в. „Труд”, в която видният ни културолог беше наречен „някакъв си с пришито професорско звание”, съобщава clubz.bg.

Оттеглянето на проф. Кьосев е заради липсата на реакция от страна на Столичния общински съвет, която той приема като мълчаливо съгласие с обидното изявление на председателя на Комисията за култура и медии към Народното събрание.

Ето и пълния текст на писмото, което вчера е било прочетено публично по време на онлайн заседание пред Постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие към СОС:

До Постоянната комисия
по образование, култура, наука и културно многообразие към СОС,
от проф. Александър Кьосев

Уважаеми членове на Постоянната комисия,
Пиша ви в качеството на избран експерт към комисията, комуто се налага да се откаже от тази почетна и полезна длъжност.

Преди около седмица във в. „Труд“ беше публикуван гнусен пасквил, в който бяха замесени имената на много утвърдени творци, учени, издатели и учители, също и моето име. Там се твърдеше, че съм някакъв си културолог с „пришито професорско звание“. Обикновено подминавам с пренебрежение такива инсинуации, свойствени за определен тип медии. В случая обаче пасквилът беше подписан от г-н Вежди Рашидов, председател на комисията по култура и медии в парламента, депутат от ГЕРБ. Така моето професорско звание, както и по принцип професурите, присъждани от Софийския университет, лекомислено и злонамерено бяха поставени под въпрос от висока инстанция – от самото Народно събрание. Ако за г-н Рашидов като обикновен гражданин подобно поведение е обичайно, то за председателя на Комисията по култура и медии то е нетърпимо и недопустимо. По тази причина Софийският университет вече излезе с официален протест и защити процедурата по присъждане на академични титли и звания и достойнството на своите професори.

Не ми е известно партия ГЕРБ и Комисията по култура и медии в Народното събрание да са се разграничили от скандалите медийни изяви на г-н. Рашидов. За съжаление същото трябва да кажа и за Постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие към СОС, на която съм член. Вероятно разбирате, че подобни нападки поставят под въпрос не само почетното звание „професор“, което се гордея да нося, но и компетентностите, свързани с него – т.е. те поставят под въпрос именно моята експертност. И ако комисията, на която съм член като експерт, не ги отхвърля публично и категорично, то това за мен значи, че мълчаливо ги подкрепя и се съмнява в моите компетентности.

А това не ми позволява да бъда повече неин член. С настоящето официално се отказвам от всички свои позиции във всички комисии на СОС, в които участвам.

Приемете моите искрени почитания,
София, 06.07.2020.

Проф. Александър Кьосев

Сподели в
 

Наталия Симеонова се завръща за кратко към журналистиката. Тв водещата, която от години не е имала публични изяви, прие покана да направи интервю пред публика с жена от Благоевград, която е отдала живота си на грижата за деца, изоставени от своите родители.

03.08.2020/19:05

Поклонението пред големия карикатурист Иван Кутузов-Кути, работил в няколко български вестника и отишъл си на 30 юли т. г., ще се състои на 1 август, събота, от 11.30 ч. в храма "Св. Седмочисленици". СБЖ изразява съболезнованията си на семейството и на всички близки на Иван Кутузов-Кути.

01.08.2020/07:05

Протестиращите се събраха пред Президентството и донесоха жива пуйка на площад "Независимост". На шията ѝ е окачен надпис с имената на национални медии. Очевидно се прави асоциация с думите на премиера Бойко Борисов, който преди няколко месеца нарече журналистите "мисирки".

31.07.2020/20:26

В литературен клуб „Перото" се състоя връчването на наградите в конкурса, организиран за трета поредна година от Dir.bg. Мисията на организаторите е да „извадят на показ качествената, почтена и отговорна журналистика у нас”. Тази година категориите бяха шест – „Общество”, „Икономика”, „Култура и изкуство”, „Технологии и иновации”, „Истински истории” и „Спорт”.

31.07.2020/10:44

Бившият директор на новините на Нова телевизия за пръв път обяви публично каква е причината за раздялата ѝ с медията.

30.07.2020/19:01

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Най-голямото и най-старо читалище в Плевен - „Съгласие 1869“, откри изложба за художника и писател Илия Бешков. Представянето на творбите е в постоянната рубрика на читалището, наречена „Големите“.

30.07.2020 /12:36 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

На 5 юли т. г. ни напусна завинаги Катя Воденичарова - детски писател и редактор в БНР в продължение на 33 години. С нейното име са свързани популярни радиопредавания като „Бате Райко Многознайко”, „Хоп Троп и Художникът почти вълшебник”, „Приказки за Радослав”, емблематичното предаване „Тромбата на Вили”, „Кафе с автограф“, „Дядовата ръкавичка“, „Хумористично ателие“ и много други.

22.07.2020 /20:19 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки