Начало
 
 

„Жесток романс”, „Забриски пойнт” и „Роко и неговите братя” - в Клуб „Журналист”

07.07.2020 /20:07 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Лариса Гузеева и Никита Михалков в кадър от "Жесток романс"

Лятна филмова панорама стартира в Клуб „Журналист” на СБЖ с емблематични творби на Елдар Рязанов, Микеланджело Антониони и Лукино Висконти. Местата са ограничени заради извънредната обстановка, затова ползвайте телефон за резервации: 0878/91 24 87.

Клуб „Журналист” започва филмова панорама „Лятно кино” с прожекциите на три ярки филма на класици на киноизкуството.

На 10 юли, петък, ще бъде показан легендарният филм на Елдар Рязанов „Жесток романс”, с участието на Алиса Фрейндлих, Лариса Гузеева, Никита Михалков, Андрей Мягков и др. Ще има две прожекциите - от 16.00 и 19.00 ч.

Припомняме, че филмът излиза на екраните през 1984 г. В основата на сюжета е пиесата на Александър Островски „Без зестра”, написана повече от век по-рано - през 1878 г. По нея са правени още две екранизации.

Главната роля във филма на Рязанова - на красавицата без зестра Лариса - се изпълнява от младата по онова време актриса със същото име Лариса Гузеева, за която това е кинодебют. Той ѝ носи огромен успех и популярност.

В живота обаче актрисата е пълна противоположност на героинята си - своенравна и предизвикателна. С този си характер тя години по-късно изгражда и телевизионния си образ, ставайки водеща на популярното предаване „Хайде да се оженим”по Первий канал на руската държавна телевизия, което води и до днес.

На 11 юли, събота, пак в две прожекции - от 16.00 и 19.00 ч., любителите на качествено кино ще могат да гледат в Клуб „Журналист” и емблематичния филм на Микеланджело Антониони „Забриски пойнт”, в който злучи и музика на „Пинк Флойд”.

Филмът е продуциран от Карло Понти и е един от трите на английски език, за които той сключва договор с „Метро Голдуин Майер”. Излиза ва екран през 1970 г., но снимките започват през 1968 г. - в разгара на студентските леви бунтове, обзели през същата година много страни, включително и САЩ. Съответно и сюжетът се гради около сблъсъци на студенти с полицията и перипетиите на главния герой бунтар Марк.

Тази линия върви в контраст със света на истаблишмента, от който пък идва също свободолюбивата героиня Дария. Двамата се срещат и отдават на мимолетна любов в пустинната област с древна геологична структура Забриски пойнт. Развръзката носи послание за ликвидиране на света на консуматорството, лицемерието и насилието. На фона на сегашните събития в Щатите филмът отеква по-актуално отвсякога.

Драматична е историята на изпълнителя на главната роля на Марк, който се  казва също като героя си - Марк Фрешет. Той не е професионален актьор, а дърводелец, когато по време на шумна улична разправия в Чикаго асистент на Антониони го харесва като типаж заради бунтарското му поведение. С партньорката му от филма - Дария Халприн (и тя адашка на героинята си) след снимките за известно време стават и двойка в живота. Живеят и в комуна.

През 1973 Марк с двама свои приятели прави опит да обере банка, но е задържан и осъден на 15 г. затвор. Две години по-късно умира зад решетките, след като по време на гимнастическа тренировка в затворническия салон гиря пада върху шията му и го задушава...

На 12 юли от 16.00 ч. е прожекцията на един от първите филми с участието на Ален Делон, който го изстрелва сред звездите от световна величиня - режисираният от великия Лукино Висконти „Роко и неговите братя”. В него блести и Ани Жирардо.

Филмът излиза през 1960 г. и е смятан за един от шедьоврите на италианския неореализъм. Той прави разстърсващ социален портрет на драмите на бедните мигранти от италианския юг, дирещи препитание в богатия и суров Милано.

Всичко това е само началото на паномарата „Лятно кино”, с която Клуб „Журналист” ще радва гостите си този сезон.

Местата в Клуб „Журналист” са ограничени заради извънредната обстановка, затова ползвайте телефон за резервации: 0878/91 24 87.

Сподели в
 

Журналисти от 13 европейски държави, включително и в нашата, работят в условия на тревожно висок риск, алармира документът, изготвен от Европейския университетски институт, и разпространен от МФЖ, ЕФЖ и Центъра за медиен плурализъм и медийна свобода.

26.07.2020/22:09

На 25 юли 1980 г. престана да бие страстното сърце на големия руски артист и бард Владимир Висоцки. А бе едва на 42. От тогава изминаха 40 лета, но Володя все продължава да е жив в сърцата на милиони, и то не само в Русия, но и по широкия свят. Българските медии сякаш случайно проспаха кръглата годишнина и ни дума, ни вопъл, ни стон. Единственото значимо събитие в памет на Висоцки бе творческата руска вечер в столичния Клуб „Журналист“.

26.07.2020/18:21

Юбилей днес празнува едно от емблематичните имена в българската международна журналистика - живеещият от години в Испания някогашен спецкор из „горещите точки” по света, който миналата година представи в СБЖ най-новата си книга „Репортер от миналото време”. СБЖ честити празника на Йосиф и семейството му.

25.07.2020/15:36

Известната журналистка и издателка спечели първа награда в раздел „Поезия” на националния конкурс „Диря в морето”.

24.07.2020/19:07

Навръх 78-годишнината от разстрела на Никола Вапцаров, Антон Иванов, Антон Попов, Петър Богданов, Георги Минчев и Атанас Романов почит към тях бе отдадена в мемориала им в София. Пред паметта им се поклониха писатели, журналисти, интелектуалци, общественици, политици. Там бе и председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова. В словото си вицепрезидентът Илияна Йотова свърза заветите на Вапцаров и другарите му с днешния ни ден.

23.07.2020/19:45

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Най-голямото и най-старо читалище в Плевен - „Съгласие 1869“, откри изложба за художника и писател Илия Бешков. Представянето на творбите е в постоянната рубрика на читалището, наречена „Големите“.

30.07.2020 /12:36 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

На 5 юли т. г. ни напусна завинаги Катя Воденичарова - детски писател и редактор в БНР в продължение на 33 години. С нейното име са свързани популярни радиопредавания като „Бате Райко Многознайко”, „Хоп Троп и Художникът почти вълшебник”, „Приказки за Радослав”, емблематичното предаване „Тромбата на Вили”, „Кафе с автограф“, „Дядовата ръкавичка“, „Хумористично ателие“ и много други.

22.07.2020 /20:19 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 31 гости

Бързи връзки