Начало
 
 

Кошлуков сплашва хората в БНТ, смята Горан Благоев

28.06.2020 /15:45 | Автор : Светослав Спасов | Източник: Сега Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Горан Благоев позира с икона пред патриаршията

След 15 г. като водещ на предаването "Вяра и общество" по БНТ преди дни журналистът Горан Благоев съобщи, че генералният директор Емил Кошлуков се готви да свали рубриката заради броя й на 6 юни, когато бе излъчен материалът "Как държавата обгрижва БПЦ след пандемията".

Последва среща на Кошлуков със СЕМ, на която шефът потвърди, че причината за предприетите от него мерки са именно критичният поглед на Благоев към представители на Светия синод и към премиера Бойко Борисов, припомня авторът в "Сега"

Благоев започва работа в БНТ като сътрудник в предаването "Ку-ку". Завършил е Историческия факултет на Софийския университет през 1993 г., 10 г. по-късно защитава образователна и научна степен „доктор“ в БАН. Има специализация по „Теория и история на дипломацията“.

Г-н Благоев, директорът на БНТ Емил Кошлуков заяви, че постоянно нарушавате рамката, по която БНТ трябва да отразява БПЦ, тъй като нейното управление си е "само нейна работа" и "никой друг не може да се меси", а вие го правите, макар да не сте продуцент на публицистично предаване. Според Кошлуков в броя на 6 юни сте отишъл още по-далеч, като сте злепоставил премиера Борисов. Приемате ли, че нямате право на мнение относно БПЦ и отношенията й с държавата, особено ако е критично?  

Не приемам подобни обвинения, защото БНТ не е нито синодална, нито правителствена телевизия. Тя е телевизия на българското общество, а в него има различни гледни точки – не само официалните, официозните и конюнктурните, които очевидно г-н Кошлуков иска да наложи. От 2005 г. „Вяра и общество“ е заявено като предаване за религиозна публицистика и култура.

Г-н Кошлуков е добре да потърси концепцията, на която аз съм автор. И досега структурно екипът ни беше в направление „Обществени и социални проекти“ към Програмата на БНТ1, а не към направление „Култура и образование“. Кой и как го отчита пред СЕМ не е моя работа – има други нива над мен в йерахията на БНТ.

От мен, като изпълнителен продуцент се изискваше на всеки 6 месеца да давам отчет на обществено-значимите теми, излъчвани в предаването. В тези отчети съм вписвал и теми, посветени на различните проблеми от живота на религиозните общности – т.е. това е публицистика, според както е замислено и заявено предаването.

Разбира се, има и много образователни материали. Предаването съчетава и двете. Преди да стане генерален директор, г-н Кошлуков беше програмен директор на БНТ1 и „Вяра и общество“ е било под прякото му наблюдение. Как тогава не откри „тежките нарушения и престъпления“, които ми вменява сега?   

Съгласен ли сте с мнението на Кошлуков, че подбирате тенденциозно темите и гостите, с което накърнявате чувствата на православните християни и че заради вас "те не могат да чуят своите пастири от БПЦ"? 

Темите в предаването се подбират според тяхната актуалност. Това се вижда от всички зрители и затова то се радваше на такъв интерес. Смея да твърдя, че някои от митрополите осъзнаха безумието на това решение и се опитват да компенсират отсъствието си неформално.

На изслушването на Кошлуков СЕМ ви защити. Мислите ли, че това ще ви помогне в конфликта с ръководството на БНТ?  

СЕМ показа изключително принципна позиция. Изводите от експертното му наблюдение бяха оповестени публично. Няма нарушаване на ЗРТ, а само известен дисбаланс, и аз приемам тази бележка. Не вярвам обаче, че професионалните аргументи на регулатора ще помогнат в тази ситуация.

СЕМ не може да се намесва в редакционната и кадровата политика на БНТ. Както чухме, г-н Кошлуков се опитваше да наложи своята теза над членовете на регулаторния орган, че аз като водещ и продуцент на предаването съм допуснал законови и други тежки нарушения. При такава силна фиксация върху мен изходът не е труден за прогнозиране.

Според вас какъв сигнал праща Кошлуков на журналистите в БНТ с изискването си за отразяване според "рамката"? 

Целта му е очевидна – сплашване. Той така работи, откакто е на този пост. Манипулира или плаши хората. Една безпристрастна, анонимна анкета може да извади доста нелицеприятни неща за атмосферата в БНТ в момента. Но не съм убеден, че някой ще си направи труда да я направи.

Да налагаш някому рамка то е като да връзваш краката на една птица и да й внушаваш, че е грешно и неправилно да лети. Нямам предвид, че свободата на словото е свободия. Това и никога не съм мислил. Но свободата е несъвместима с цензурата и насилието, било то административно или психическо.

Успя ли Кошлуков, откакто е начело на БНТ, да вкара работата на журналистите в "рамката", за която говори?   

Г-н Кошлуков има рамки за всички случаи. По-скоро прокрустови ложета. Не си удобен, имал си неблагоразумието да влезеш в личен конфликт с него – отмъщението е гарантирано.

Спомнете си съдбата на Кедъра. Формално го отстрани, защото нямал висше образование. Всъщност Кедъра беше един от малкото достойни колеги, които открито се обявиха срещу назначаването на Кошлуков за програмен директор. Обществена тайна в БНТ е, че освен Кедъра, имаше и други колеги, които са били в неговата ситуация, но те великодушно са изчакани да си донесат дипломите за висшисти.

Вижте какво се случва и с предаването „Култура.БГ“ - само защото колегите си позволиха навремето пак да протестират срещу безобразията на Кошлуков като програмен директор, сега са гледани под лупа.

На някои от тях, както на мен и редактора на предаването Мариана Венчева, сега се прилага еднаква наказателна мярка - пишеш обяснения защо не спазваш работното време. При положение, че продуцентите и авторите на предавания сме на ненормиран работен ден.

Ако г-н Кошлуков спазва някакви принципи, той би следвало да поиска разпечатки от пропуските на всички служители, но това се прави избирателно. При това обясненията ни се искат за период, в който ограниченията на пандемията още важат и имаме право на работа от дистанция.

Друго красноречиво доказателствао за управленските методи на г-н Кошлуков е опитът му да свали Георги Ангелов миналия октомври като водещ на "История.БГ", защото си беше позволил да изкаже мнение в своя личен фейсбук профил по повод предаването „БНТ на 60“.

Кошлуков прие това като лична обида и искаше да отстрани Жоро от екран, като ме накара аз изцяло да водя предаването. Отказах му, защото не е морално, а и със сваляне от екран те наказват, ако имаш гаф като водещ, не защото изказваш лични мнения.

Вярвате ли, че през есента ще се завърнете като водещ на "Вяра и общество"?  

Това, което досега заявява г-н Кошлуков и кампанията срещу мен, в която той участва, не ме изпълват с никакви оптимистични очаквания. Мисля, че тепърва предстои моята публична екзекуция, която той си мислеше да организира пред СЕМ, но не му се получи.

Сега виждам, че е впрегнал много мощни фактори, които да продължат оклеветяването ми. Имам сигнал, че един от младите митрополити, за когото се говори, че е свързан с роднини на известен олигарх, медиен магнат и депутат, ще предложи на Светия синод да приеме позиция в защита на генералния директор срещу предаването „Вяра и общество“ и мен.

Кой е той, не е трудно да се досетите – неговите медии единствени тиражират злостната кампания и компроматите срещу мен. Надявам се синодалната позиция да е слух, защото в противен случай ще е поредното доказателство за овладяването на България от най-мрачното задкулисие.

Скоро ще разберем дали е истина. И тогава нямайте съмнение каква ще е професионалната ми съдба. Аз ще си отида, но този човек ще продължава да трови атмосферата в БНТ.

Свързани:   Кошлуков атакува журналиста Горан Благоев заради критики към премиера и църквата

Генералният директор на БНТ изложи позицията си пред СЕМ на изслушване в сряда по повод поредния скандал в обществената телевизия - този път около предаването "Вяра и общество", пише mediapool.bg.
Дата: 24.06.2020

Горан Благоев коментира пред Георги Лозанов казуса с БНТ

Какви са причините, поради които предаването "Вяра и общество" отпада (засега) от програмата на БНТ? С неговия автор, водещ и изпълнителен продуцент Горан Благоев разговоря Георги Лозанов.
Дата: 22.06.2020


 

Сподели в
 

БНР и БНТ спазват разпоредбите на медийния закон за плурализъм на гледните точки във всяко от новинарските и актуално-публицистични предавания с политическа и икономическа тематика.

13.08.2020/15:23

Централната университетска библиотека към Великотърновския университет попълни фондовете си с над 40 български и чуждестранни заглавия – качествена научна литература в сферата на медиите и журналистиката.

12.08.2020/16:53

Наскоро dir.bg раздаде наградите в третото издание на конкурса за чиста журналистика Web Report. Конкурсът, който се бори срещу фалшивите новини, и тази година отличи с парични награди от 1000 лева най-добрите журналистически материали в 6 основни категории.

11.08.2020/16:52

Съдът на САЩ отхвърли искането на защитата на американския президент Доналд Тръмп за отлагане на делото за сексуален тормоз, заяви журналистката Жан Карол.

09.08.2020/15:45

Трудни за възприемане от здравия разум неща се случват на телевизионния пазар в България, откакто на него м.г. се появиха бизнесмените Кирил и Георги Домусчиеви и поеха контрола над Нова телевизия. Интересна е и апартаментната близост на Владислав Горанов с братята.

08.08.2020/16:45

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Авторът на първата българска печатна книга Филип Станиславов бе почетен в скромна церемония в град Никопол, съобщиха от местното читалище „Напредък”.

08.08.2020 /11:27 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Вълнуващи спомени от първите си артистични прояви в детски радиопредавания разказва известната актриса и поетеса в специално интервю пред Мария Спасова, подчертавайки: „Там се срещнах с хора, които са мой университет за цял живот. Преди всичко това са Валери Петров, Ангел Вълчанов, Леда Милева”.

06.08.2020 /18:35 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ изразява дълбокото си възмущение и категорично осъжда поредното посегателство срещу журналисти при изпълнение на професионалния им дълг, както и над упражнилите правото на свободно слово и на протест граждани по време на конференцията на управляващата партия ГЕРБ в София. Ако живеем в правова държава, реакцията на правоохранителните и правораздаващите органи трябваше да е незабавна. Къде е тя?

06.08.2020 /13:45

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 12 гости

Бързи връзки