Темата, която скара Горан Благоев с БНТ

19.06.2020 /10:19 | Източник: offnews.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Снимка: БНТ

„Държавата обгрижва ли и как БПЦ след пандемията?" Тази тема от последното издание на „Вяра и общество" на БНТ1 постави под въпрос бъдещето на предаването в обществената телевизия. Това лято то няма да се излъчва. В предишните години през летните месеци вървяха повторения и сборни предавания.

Уважаваният автор и водещ на едно от авторитетните предавания в ефира алармира преди дни, че това вероятно е началото на края на „Вяра и общество". По-късно постът му бе премахнат от фейсбук страницата на предаването.

Кого е разгневил Горан Благоев и с какво?

Публикация, поместена на сайта на Светия синод, хвърля светлина върху част от причините за скандала.

В нея Ловчанският митрополит Гавриил заявява, че на 11 юни т.г., т.е. 5 дни след излъчването на предаването, Кошлуков се е срещнал с него по своя инициатива. Митрополитът пише, че генералният директор на БНТ е поискал да обсъдят, по думите му, „скандалното предаване" от 6 юни:

По повод на следното твърдение на Горан Благоев в интервю за сайта „Площад Славейков“:

"Освен това високопоставен представител на държавна институция ми каза, че Емил Кошлуков и епископ Гавриил са направили опит да търсят средства чрез финансовото министерство за ново религиозно предаване в БНТ. Затова си позволих в поста си във Фейсбук да напиша, че не за пръв път имам такива сигнали. Знам, че е моята дума срещу неговата, но никога досега не съм лъгал..."

Категорично заявявам, че никога и с никого не съм ходил при финансовия министър по въпрос за финансиране на ново религиозно предаване по БНТ.

За пръв път се запознах с г-н Емил Кошлуков на 11 юни тази година, когато той пожела да се срещне със Св. Синод на БПЦ, за да обсъди според неговите думи „скандалното предаване“ на „Вяра и общество“ от 06.06.2020 под надслов „Щедростта на държавата към БПЦ след пандемията“.

Горане, имай страх Божий, спри да лъжеш.

Самият водещ Горан Благоев изрази в интервю за „Площад Славейков" опасения, че за предаването се търси нов водещ и се правят планове за разширяване на формата. Т.е. че то може да бъде прекроено против желанието на неговия автор и водещ.

Записът на последното издание може да се гледа на сайта на националната телевизия. Една от темите в него е „Държавата обгрижва ли и как БПЦ след пандемията". Повод за това е решението да не бъдат затворени църквите за Великден, както и щедро отпуснатите държавни средства за църкви и манастири. Гости в студиото са архимандрит Дионисий, който е в обтегнати отношения със Синода от години, както и юристът д-р доц. Атанас Славов, който е в ръководството на „Да, България", a в предаването участва като експерт в отношенията държава-църква. Анонсът за предаването е:

„Ако БПЦ не успее да продаде достатъчно свещи по Великден ние сме готови да ги компенсираме и за това" – обещание с приблизително същото съдържание премиерът Борисов даде на прочутата пресконференция с участието на Ловчанския митрополит Гавриил на 9 април тази година. БПЦ наистина получи много по-малко приходи от продажбата на свещи по великденските празници и държавата още не я е компенсирала, но през последната седмица сме свидетели, как Министерският съвет отпусна от бюджета 1 302 000 лева за капитални ремонти на БПЦ – на трите ставропигиални манастира и на Софийска митрополия, плюс 1 300 000 лева само за пречиствателна станция на Рилския манастир. Подобна финансова подкрепа по време на криза съзвучна ли е с традиционното съзвучие между църква и държава? Какво се случва у нас между двете институции?" 

Пред OFFNews генералният директор Емил Кошлуков потвърди за срещата в Синода. Тя дошла, след като в телевизията започнали да постъпват писма, на брой вече над 100, от възмутени свещеници и миряни. В момента течe проверка дали в предаването е нарушен Етичният кодекс, дали не са нарушени договорните отношения между водещия и БНТ заради изявленията му. Според Кошлуков грубо нарушение на Етичния кодекс е, че в обсъждането на темата в студиото не са поканени събеседници с ответната гледна точка - например представител на Дирекцията по вероизповедания и Министерството на финансите.

Водещият: Плурализъм има

Според жанровата категоризация „Вяра и общество" е образователно предаване, а изискването за плурализма според ЗРТ се отнася до политически и икономически предавания. Въпреки това, публицистичният характер на предаването ни предполага търсене на различни гледни токи. И в последното издание гледната точка на държавата и на Църквата бяха представени чрез видеоматериалите и цитираните цифри, заяви Горан Благоев, потърсен от OFFNews за коментар. Синодът не присъства заради забраната негови представители да участват в предаването, но има представител на православното вероизповедание, добавя той. Освен това и сега, и през годините многобройни зрителски писма се получават в подкрепа на предаването, посочва водещият.

„Вяра и общество" се излъчва по БНТ от 2005 г. и има своя вярна аудитория. Макар че се води образователно предаване, през годините то се утвърждава като публицистична трибуна в ниша, в която липсват други подобни формати.

Предаването дава трибуна и на гласове, които влизат в противоречие със Синода, заради което от години църквата не изпраща свои представители в студиото.

След като водещият обяви, че повторенията на „Вяра и общество" са свалени от програмата през летните месеци, от ръководството на телевизията аргументираха това решение с излъчването на скъпи чуждестранни сериали, чиито права ще изтекат скоро.

Граждански комитет „Западни покрайнини” изпрати до медиите свое писмо, адресирано до БНТ и СЕМ, в което силно се застъпва за предаването и неговия водещ. „Няма никакво съмнение, че „Вяра и общество” е едно от най-ценните и популярни журналистически предавания не само в България, но и сред нашите сънародници в чужбина. Умишленото пренебрегване на това обстоятелство от ръководството на БНТ е безспорно доказателство за наличието на задкулисни интереси и лобистки влияния за отстраняването на Горан Благоев като журналист, доказал своята добросъвестност и достойнство като професионалист и като гражданин ангажиран със социалните и културни ценности в съвременното българско общество", пишат авторите на писмото.

Защо Църквата отказва участия?

През последните години БПЦ е изпратила няколко писма до БНТ с възражения срещу предаването. Последното, с което OFFNews разполага, е от 2016 г. В него се посочват два аргумента. Първият е, че Църквата отказва да участва в дебат за св. Серафим. 

„...В началото на годината г-н Горан Благоев изнесе публично някакви „компромати" за личността на св. Серафим Софийски чудотворец, чиято канонизация тогава предстоеше. Не е необходимо човек да е задължително религиозен, за да разбере колко чудовищно кощунство е това с вярата на хората. (...) За нас като представители на най-голямата и традиционна религиозна общност в страната беше невъзможно да не изразим позиция. Като откажем да участваме в предаването „Вяра и общество". Защото, съгласете се, да участваме в медиен дебат дали св. Серафим е светец или не, каквото беше желанието на водещия, означава да станем съучастници в кощунството", посочват от Синода в писмото.

От Синода цитират и втори аргумент: позициите на водещия за митрополит Николай:

„След което реши да концентрира атаката си върху Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай. В три издания на предаването "Вяра и общество" г-н Горан Благоев намери за нужно да занимава българската общественост с "грандиозния скандал", произтекъл от това, Пловдивският митрополит е назначил втори свещеник в църква, в която досегашният бил свикнал да служи там..."

В предаването на 4 юни 2016 г. (непосредствено преди изпращането на писмото) пък водещият посочил, че при избора на Пловдивския митрополит Николай са били подкупвани църковни избиратели, които да гласуват за него. В края на дискусията в студиото участниците са се обединили около тезата, че трябва да се организиран църковен съд за митрополита, а той да бъде низвергнат, добавят от Синода.

Те определят съдържанието на предаването като „морално насилие и лична вендета" над представителите на БПЦ. "Съобщаваме Ви това, само за да сте наясно, че за истински вярващите православни християни предаването на БНТ „Вяра и общество" практически вече не съществува", пише още в писмото.

„Амбицията на това предаване винаги е била да говорим по болни, животрептящи теми, а не да рушим православието, както много често са ни упреквали", коментира в последното издание на „Вяра и общество" водещият, завършвайки разговора за държавата и Църквата.

 

Сподели в
 

Навръх Деня на независимостта на България 22 септември юбилеен рожден ден празнува един от легендарните ни спортни журналисти.

22.09.2020/18:40

В Хасково излезе третият брой на списанието за общество, култура и литература „Южно утро”. Изданието на Гражданското сдружение „Родопско утро” дава трибуна на млади и утвърдени поети и писатели от Източните Родопи.

21.09.2020/12:03

Не закъсня и отговорът на европейски медии на обвиненията на депутата от ГЕРБ Тома Биков, че пускат платени материали срещу България.

19.09.2020/22:01

Публикацията на frognews.bg прави обзор на серия статии в германското списание "Щпигел" от последните години, разкриващи нелицеприятни ракусри от българската управленска панорама.

19.09.2020/08:28

Решението на Комисията за защита на конкуренцията, позволяващо нa "Hoвa Бpoyдĸacтинг Гpyп" дa купи тeлeвизиoнния ĸaнaл "Kaнaл 3" и още четири радиостанции и две музикални телевизии, е с дата 17 септември.

18.09.2020/20:59

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

Тая нелепица се повтаря, потретя, преживя от десетилетия. От хора, които не си дават труда да четат внимателно. И да мислят. А говорят и пишат, носени от бързея на инерцията...

04.09.2020 /14:31 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки