Начало
 
 

Полина Паунова коментира съдбата на Горан Благоев в БНТ

18.06.2020 /12:00 | Източник: svobodnaevropa.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Полина Паунова е политически журналист в Свободна Европа

БНТ отново се оказва арена на противопоставяне. Този път проблем възникна с профилираното предаване "Вяра и общество" с водещ Горан Благоев. На пръв поглед всичко започва заради свалени повторения на предаването от лятната програмна схема на телевизията.

Зад конкретния случай обаче се оказа, че се крие обществено известното напрежение между Светия синод на Българската православна църква (БПЦ) и Горан Благоев, уточнява авторката в svobodnaevropa.bg:  

Засега водещият не е свален от ефир, но към него се поставят изисквания, които няма как да изпълни, без да смени критичния тон на предаването си.

За спорната ситуация се разбра в понеделник от профила "Вяра и обшество" в социалната мрежа Фейсбук. В него водещият се обръща към зрителите с обяснението, че БНТ сваля летните повторения на излъчени вече епизоди. В текста се казва, че решението е взето, без той като автор да бъде предупреден.

Потърсен за коментар генералният директор на БНТ Емил Кошлуков обясни, че повторенията на "Вяра и общество" са изпаднали от лятната схема на медията заради необходимостта БНТ да излъчи голям брой закупена продукция, чиито права изтичат в началото на август.

Предисторията - уволнения   

"Докато аз съм изпълнителен директор, няма да бъдат сваляни предавания на християнска тематика", заяви Кошлуков пред Свободна Европа. Той обаче допълни, че е поискал от Благоев обяснения за едно от изданията на "Вяра и общество", в което водещият се занимава с отношенията между религиозната и светска власт у нас. Причината - получени са "множество оплаквания". 

След встъпването на Емил Кошлуков като генерален директор от юли 2019 г. от БНТ бяха отстранени редица журналисти. Първо беше уволнена Улияна Пръмова, която предшественикът на Кошлуков – Константин Каменаров - беше назначил за шеф на новините. 

С прекратен договор по време на болнични се озова спорният журналист Камен Алипиев – Кедъра. Без обяснения бе прекъснат договорът и на бившия член на СЕМ и кореспондент на БНТ в Берлин Мария Стоянова. Свалено бе и предаването "Нощни птици" с водеща Искра Ангелова.

По решение на Кошлуков с БНТ се разделиха и актрисата и режисьор Боряна Пунчева и популярният спортен журналист Сашо Йовков.

Междувременно в доклада си за свободата на словото в България неправителствената организация "Репортери без граници" отбеляза, че редакционната политика на Българската национална телевизия (БНТ) се е променила от „неутрална към проправителствена след назначаването на новия генерален директор“ Емил Кошлуков.

Свързани:   Медиен скандал около „Вяра и общество“

Поредният медиен скандал в БНТ се завъртя около съдбата на едно от най-рейтинговите предавания на обществената медия „Вяра и общество“. Излъчването му можело да спре от есента, тъй като вече било свалено от лятната схема, алармира водещият Горан Благоев на страницата на предаването във фейсбук. Потърсен от сайта на СБЖ, генералният директор на БНТ Емил Кошлуков категорично отрече да има намерения за сваляне на предаването.
Дата: 16.06.2020

 

Сподели в
 

Регионалната библиотека "Дора Габе" в Добрич събира в дигитална колекция добруджански вестници, издавани от 1886-а до 1954 г., съобщават от културния институт.

22.09.2020/12:00

Писателят и журналист Михаил Вешим отпразнува славен юбилей. Той е роден на 17 септември 1960 в София. Завършва журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. От 1982 г. насам работи във в. „Стършел”, където днес е главен редактор.

18.09.2020/09:05

29 страни порицаха нарушенията на човешките права в Саудитска Арабия, в това число убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, на сесията на Съвета на ООН за правата на човека в Женева, предаде АФП.

17.09.2020/12:00

Американците, които се информират за новините от социалните мрежи, знаят по-малко за политиката и актуалните проблеми и са по-склонни да вярват на теории на конспирацията.

16.09.2020/14:25

Да си спомним за обичания от поколения българи радио- и телевизионен говорител Георги Ламбрев, който на 14 септември щеше да навърши 95 години.

15.09.2020/12:00

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

Тая нелепица се повтаря, потретя, преживя от десетилетия. От хора, които не си дават труда да четат внимателно. И да мислят. А говорят и пишат, носени от бързея на инерцията...

04.09.2020 /14:31 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки