Медиен скандал около „Вяра и общество“

16.06.2020 /18:45 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Поредният медиен скандал в БНТ се завъртя около съдбата на едно от най-рейтинговите предавания на обществената медия „Вяра и общество“. Излъчването му можело да спре от есента, тъй като вече било свалено от лятната схема, алармира водещият Горан Благоев на страницата на предаването във фейсбук. Потърсен от сайта на СБЖ, генералният директор на БНТ Емил Кошлуков категорично отрече да има намерения за сваляне на предаването.

„Докато аз съм директор на телевизията, „Вяра и общество“ няма да бъде сваляно. Нещо повече – обмисляме разширяване на тематиката на предаването. А както добре знаете, всички телевизии променят програмната си схема през лятото“, подчерта Кошлуков.

В понеделник вечерта на страницата във фейсбук на „Вяра и общество“ Горан Благоев съобщи, че без негово знание програмният директор на БНТ-1 Ивайло Огнянов е свалил епизодите на предаването от лятната схема.  Според водещия и продуцент на предаването вече 15 години това можело да се определи като „началото на края на „Вяра и общество“, тъй като това било „единственото свалено предаване от съботно-неделната лятна схема на БНТ“.

Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков определи твърденията като неверни, подчертавайки, че високо цени „Вяра и общество“.

Ръководството на БНТ имало забележки към работата на водещия, като според Кошлуков той нарушавал някои точки от трудовия си договор – например това, че водещите нямат право да коментират по време на предаване, а Благоев правел това.

Също така според ръководството водещият бил нарушил етичния кодекс на телевизията, като е публикувал невярната – по думите на генералния директор - информация на страницата на предаването, а не  в личния си профил.

Имало и писма на зрители, които не одобрявали гостите и темите на дискусиите, каза още Кошлуков. Генералният директор припомни и решението на Светия синод на Българската православно църква от 2014 г., което забранява участието на клирици в предаваното, водено от Горан Благоев.

Според генералния директор обаче това било „все едно в предаването „Панорама" да откажат да участват и ГЕРБ, и БСП, да участва само „Воля" и ти да кажеш, че това е плурализъм". Затова в бъдеще Кошлуков щял да изисква „плурализъм на гледните точки“.

Досега сегашното ръководство на БНТ свали предаването "Нощни птици" с водещ Искра Ангелова и „Открито“ с Валя Ахчиева. Временно бяха отстранени водещите на "Култура БГ" Александра Гюзелева и Петър Стоянович, които след това бяха върнати на екран.

 

 

 

 

 

м.л.

Сподели в
 

Навръх Деня на независимостта на България 22 септември юбилеен рожден ден празнува един от легендарните ни спортни журналисти.

22.09.2020/18:40

В Хасково излезе третият брой на списанието за общество, култура и литература „Южно утро”. Изданието на Гражданското сдружение „Родопско утро” дава трибуна на млади и утвърдени поети и писатели от Източните Родопи.

21.09.2020/12:03

Не закъсня и отговорът на европейски медии на обвиненията на депутата от ГЕРБ Тома Биков, че пускат платени материали срещу България.

19.09.2020/22:01

Публикацията на frognews.bg прави обзор на серия статии в германското списание "Щпигел" от последните години, разкриващи нелицеприятни ракусри от българската управленска панорама.

19.09.2020/08:28

Решението на Комисията за защита на конкуренцията, позволяващо нa "Hoвa Бpoyдĸacтинг Гpyп" дa купи тeлeвизиoнния ĸaнaл "Kaнaл 3" и още четири радиостанции и две музикални телевизии, е с дата 17 септември.

18.09.2020/20:59

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

Тая нелепица се повтаря, потретя, преживя от десетилетия. От хора, които не си дават труда да четат внимателно. И да мислят. А говорят и пишат, носени от бързея на инерцията...

04.09.2020 /14:31 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки