Начало
 
 

Айде на добрите маниери

12.06.2020 /10:15 | Автор : Константин Иванов | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Константин Иванов

Към какви цивилизационни размисли може да тласне телевизионния зрител езикът на тялото и начинът на общуване на водещите от екрана.

Няма как БНТ да не дава пример. В случая имам предвид прелестната Филипа Матева, презентираща (нали така се казваше на чист български) заедно с партньора си вечерните новини. Още преди камерата да се насочи към тях, тя старателно е заела известната в балета „трета позиция”: левият крак е разположен леко назад, под ъгъл от 45 градуса.

Земетресение може да разтресе, гранитен паметник да мръдне – Филипа е замръзнала в трета позиция като истукана. Същата благородна изтънченост е характерна и за колежките й от битивито, „нова” и т.н. Защото ако взорът на зрителя попадне върху някоя дето стои разкрачена, дори леко, то той възмутено ще смени веднага канала.

Очевидно с особен статут се ползват Станислава Цалова, галено наричана от колегите си „Стаси”, и Натали Трифонова, които ни съобщават какво време ни очаква през следващите дни. Азиатците са известни с целеустремеността си: напред и само напред. Стаси, както знаем, а и донякъде си личи, има потекло от този континент. Винаги застава с плътно прибрани едно до друго и насочени към взора на зрителя стъпала. Не е точно позиция „мирно”, защото там петите са събрани, а пръстите леко раздалечени. А Стаси не мръдва, истински воин, инструктиращ ни как да се държим, ако ни връхлети ураган, удави дъжд или изпепели слънце.

Има си и точно установени правила за придвижване пред камерите, когато, на по-късен етап, се съобщават подробности или се коментират най-важните новини. Погледът е вторачен в камерата, тялото е извърнато към телезрителя, а водещата пристъпва напред странично, преплитайки елегантно крака, обути задължително с обувки с токчета, високи поне 22 сантиметра. Колкото и да е странно, не се е случвало това придвижване на вереф да е довело до падане и контузии. Или поне не се е разчуло.

Най-изтъкнати представителки на това до самоизтезание придвижване пред камерите несъмнено са Виктория Петрова и Флорина... (ами малкото й име съм запомнил защото съвпада с марката портокалов нектар, който пия, а фамилията в момента ми се губи: трета възраст, какво да се прави).

Абе откъдето и да го погледнеш – шик. Както е шик репортерите да докладват репортажите си не на зрителите, а на водещите в студиото, това създава чувство за интимност. Неподражаема в това отношение е парижката кореспондентка на БиТиВи Десислава Минчева: „Юксел”, „Вики”, ангажира тя още на секундата вниманието на Юксел Кадриев и Виктория Петрова, само да посмеят да не слушат внимателно.

Явно е време да променим не само двигателните си навици, а да усвояваме една модерна непоредственост на общуването, да скъсаме с байганювщините, наследени от мрачното комунистическо минало. Като например, щом видим стар приятел, да не му се хвърляме на врата, яко да го прегръщаме и да го тупаме здравата по гърба. А цивилизовано, по европейски изтънчено, да сключим полукръг около тялото му без да го докосваме, да доближим на разстояние не по-малко от 15 сантиметра бузата си до неговата и енергично да търкаме гърба му нагоре-надолу, нагоре-надолу. Ако не се научим на тези тънкости на bon ton-а, ще ни изхвърлят от Европейския съюз.

Сподели в
 

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021/10:05

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021/17:00

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021/12:56

Преди тридесет години, в края на февруари 1991 година, някой дръзко реши, че нужда от български младежки печат няма! Всекидневникът „Младеж“ и вестник „Пулс“ бяха хладнокръвно убити!

21.02.2021/09:45

По повод предаването на БНТ от 15 февруари в рубриката „История БГ“, посветено на пресата в началото на демократичния преход

18.02.2021/15:21

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

Известната и по света порочна практика SLAPP у нас се прилага вече не само от овластени политически или икономически фактори, но дори и от лица, които сами са осъдени за криминални прояви. Настояваме законодателите час по-скоро да осигурят правна регламентация, която да предпазва журналистите от подобни посегателства.

27.04.2021 /15:48

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 38 гости

Бързи връзки