Начало
 
 

Кой лъже в Туитър по-малко – Тръмп или другите

30.05.2020 /12:16 | Автор : Карла Блайкер | Източник: Дойче веле Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Доналд Тръмп напада нерядко в. "Ню Йорк пост"

Малка политическа сензация. Туитър публикува предупреждение, че 2 съобщения на Доналд Тръмп не бива да се приемат за чиста истина. Яростната реакция на президента не закъсня. Той обяви война на социалните мрежи.

Тръмп за пореден път води война в интернет. Този път неговият гняв беше предизвикан от тъкмо от Туитър, а това е платформата, чрез която Тръмп основно осъществява своята комуникация с външния свят, коментира Дойче веле

В миналото той неведнъж се е оплаквал, че Туитър ограничава свободата на изразяване на по-консервативните потребители. А сега самата платформа стана мишена на неговата атака. 

Той иска строги мерки  

В четвъртък Тръмп заплаши, че ще въведе регулации, които да ограничат правата на социалните мрежи. Тези им права са записани в закон, който си поставя за цел да ги защити от съдебно преследване.  

Според Тръмп Туитър, Фейсбук и с-ие не носят отговорност за съдържанията, които потребителите качват в тях. Президентът поставя под въпрос тъкмо този техен имунитет. Ако прокара искането си, в бъдеще социалните мрежи ще бъдат много по-строго контролирани за съдържанията, които се появяват там - с други думи ще има цензура.

По ирония на съдбата от новата регулация ще бъдат засегнати тъкмо „страстните" постинги на американския президент. Но Тръмп изглежда не е помислил точно за това. Щеше да е направо смешно, ако не беше толкова тъжно. „Една шепа социални медии контролират голямата част от обществените и частните комуникационни пътища в САЩ", заяви президентът при представянето на указа в Белия дом.

И допълни, че въпросните медии на практика имали „безконтролна власт да цензурират, ограничават, преработват, модифицират, укриват или променят всяка форма на комуникация между гражданите и широката общественост". Затова Тръмп щял да се погрижи за това социалните мрежи вече да не получават пари на данъкоплатците. Той нямало да им позволи да продължават да тероризират американските граждани.

Откъде тръгна целият скандал?  

Тръмп се разгневи на Туитър, след като платформата подложи на съмнение достоверността на публикуваната от президента информация. В нея Тръмп твърдеше, че гласуването по пощата създава условия за измами.

В предупреждението на Туитър се съдържаше уточнението, че гласуването по пощата отдавна вече не носи риск от измами. Публичното изобличаване на неговите лъжливи твърдения бе възприето от Тръмп като лична обида. Нищо чудно - та нали тъкмо чрез Туитър той досега разпространяваше омраза, полуистини или откровени лъжи. 

Тази случка сега се превърна в повод за атаката на Тръмп срещу социалните медии. И това ако не е пълен абсурд! Независимо от гневните изблици на Тръмп, все пак трябва да се каже едно: Туитър, Фейсбук и с-ие са изправени пред сериозно предизвикателство.

В навечерието на президентските избори в САЩ е важно да се знае каква ще е съдбата на откровените политически лъжи, които юзърите публикуват в социалните медии.

Проверка на фактите е необходима  

Лъжите срещу Хилари Клинтън, разпространявани във Фейсбук преди последните избори за президент в САЩ, изиграха съществена роля за поражението ѝ. Едва ли е изненадваща реакцията на Марк Зукърбърг по повод спора между Тръмп и Туитър - основателят на Фейсбук заяви, че социалните медии не носят отговорност за фактите в публикуваните политически постинги.

Предупрежденията за лъжа, каквито Туитър публикува под двете съобщения на Тръмп, обаче са крайно необходими за провеждането на честни избори.

Затова платформата не бива да прекратява проверката на фактите, а точно обратното - длъжна е да я приложи към изявленията на всички политици, независимо от партийната им принадлежност. 

Свързани:   Туитър се заинати срещу Тръмп, той отвърна със санкции, Фейсбук се сниши

Президентът на САЩ си изпълни заканата и подписа декрет за санкциониране на социалните мрежи, ако прилагат цензура. Обяви, че ще готви и съответстващ закон. Всичко тръгна от вбесилото Тръмп решение на Туитър да допълва коментарите му със собствена система, подтикваща към проверка дали те са достоверни или не. Фейсбук се разграничи и обяви, че няма да поема функции на арбитър към мнения на потребителите си.
Дата: 29.05.2020


 

Сподели в
 

Преди 70 години, на 4 юли, радио "Свободна Европа" излъчва от Ню Йорк първото си предаване на чешки език. На 11 август 1950 г. започват и предаванията на български език.

06.07.2020/20:05

На 6 юли /понеделник/, от 13.30 ч. Местните комисии за борба с трафика на хора в Благоевград и Бургас ще проведат регионален уебинар на тема „Противодействие на трафика на хора чрез медии и обществени комуникации. Разследвания и добри практики“.

06.07.2020/12:00

Да помагаш на хората, защото искаш и можеш, да вървиш напред, да се учиш - това никак не звучи лесно, но младата Антонина Лозанова от Видин го кара да изглежда като детска игра.

05.07.2020/18:51

В сряда над 500 компании официално бойкотираха "Фейсбук" като спряха рекламите си в социалната медия. Целта е да се окаже натиск върху технологичния гигант за предприемане на активни действия срещу езика на омразата.

05.07.2020/12:17

В съд в Истанбул започна задочен съдебен процес срещу 20 граждани на Саудитска Арабия, които са обвинени за ролята си в убийството на дисидента журналист Джамал Хашоги през 2018 г., предаде ДПА.

04.07.2020/12:16

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В. „Известия” публикува подборка от малко известни снимки от 22 юни 1941 г. – деня, в който нацистка Германия напада Съветския съюз. Фотообективът е хванал различни ракурси от граничното време между мира и войната.

22.06.2020 /19:22 | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. с разнообразни инициативи в градове като Добрич, Силистра, Тутракан, Балчик и др. ще бъде отбелязана 80-ата година от възвръщането на Южна Добруджа към майката родина България през 1940 г. след Крайовския мирен договор от 7 септември с.г.

25.06.2020 /19:01 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

15 международни журналистически организации призовават държавите членки на ЕС да предвидят в многогодишната финансова рамка на Съюза средства за защита на свободата на печата, за възстановяване и развитие на медийния сектор, за подпомагане на независимата журналистика и на дейността на журналистическите организации.

10.06.2020 /07:55

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 14 гости

Бързи връзки