Начало
 
 

Александър Симов: ВМРО иска да направи СЕМ „виртуално ченге”

29.05.2020 /12:00 | Автор : Рени Никифорова | Източник: debati.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Александър Симов: Свободното слово много пречи на някой

Александър Симов е роден на 11 юли 1977 г. в Стара Загора. По професия е журналист. Към момента е депутат от БСП в парламента и член на комисията по медии и култура. Участвал е и в предишното Народно събрание.

Комисията по култура и медии разгледа предложените от ВМРО промени в Закона за радиото и телевизията, които уж целят да се ограничи разпространението на фалшиви новини. Подкрепя ли БСП този мракобесен закон за медиите, който би ограничил свободата на словото?, пита авторката в интервю за debati.bg:  

Категорично не! Вие използвахте прилагателното „мракобесен”, а аз ще допълня вашето определение, че това е фашистки закон, тъй като в него липсват няколко фундаментално важни неща. Като например, качествено определение за това какво е невярна информация или фалшива новина.

Такова определение не намерих, а няколко пъти четох предложенията, опитвайки се да го намеря. И какво се получава? В един момент ние ще започнем да тъпчем журналистите в България по неясни критерии.

Тоест, ще дадем достатъчно основания на разни държавни отговори да тормозят журналисти с такива едни гъвкави определения за това какво е невярна информация или какво е фалшива новина.

Без реална дефиниция, с която да се съгласим всички, утре може да се окаже, че всеки един може да попадне под ударите на този закон. Ами ако премиерът утре каже нещо невярно като цифра, той ще подлежи ли на ударите на подобен закон или ще го използваме като инструмент за репресия срещу българската журналистика.

Също така не мога да разбера желанието да натоварим един абсолютно недействащ, абсолютно нефункционален орган като СЕМ с повече правомощия и да го превърнем във „виртуално ченге”, което да дебне сайтовете, да ги регистрира, да започне да оказва някакъв контрол върху тях, да оперира в електронната сфера.

Този закон ще сложи ли началото на истинска цензура и има ли риск от задушаване на последните останки от демократични медии? 

Ама разбира се. И, ако трябва да бъде честен, като погледнем в дълбочина процеса, то това е и целта му. Защото е ясно, че така или иначе една голяма част от медийната среда е похитена в България – всички знаят в името на кого е похитена и как – но има няколко островчета, които продължават съпротивата срещу тиранията на това безвремие в българската журналистика и сега с този закон, това е прекрасният начин да ги ударят, да ги пленим и тях, да ги натикаме в политическия концлагер, в който се е превърнала тази похитена медийна среда. 

Така че опасността от държавна цензура е съвсем реална, тъй като в този закон се съдържат всички елементи за нея. Неясни квалификации, неясни определения, права и възможност за вкарване в затвора на хората върху тези неясни определения.

Ето това е цензурата, това са елементите на цензурата. И затова, когато в първия момент видях този закон, си помислих, че нещо бъркам, че някой си прави гавра с мен, и като разбрах, че е истински…още не мога да се отърся от смущението, което изпитах, тъй като това минава под графата борба с фалшивите новини, а всъщност истинското заглавие на този закон трябва да е Закон за въвеждане на държавната цензура в България.

Беше направен опит тези предложения за промени в Закона за радиото и телевизията да бъдат прокарани в Закона за извънредното положение. Тогава обаче не стана. Защо сега се прави отново опит и вие смятате ли, че този закон ще бъде приет?   

Към момента очаквам този закон да не мине. Аз прочетох повечето пратени становища по закона. И трябва да ви кажа, за мое успокоение, повечето становища са отрицателни. Аз не видях положително становище.

Всички институции, към които са се обърнали да дадат становище по закона, буквално са го разгромили. Някои от тях с много разумни аргументи. Аз така или иначе смятам, че законът няма да бъде приет. Чакам да видя как ще гласуват ГЕРБ. 

Но другият проблем, поставен от вас, е много важен – защо постоянно има опити. Такава разпоредба бе сложена в Закона за извънредното положение, сега се изкарва в отделен текст.

Според мен тук има цяла система от действия, които показват, че свободното слово и свободната журналистика много пречат на някой и някой много иска, под фалшивото було за борба с фалшивите новини, да нарита българската свободна журналистика и останките от нея, и да я подчини.

Надявам се, че това няма да се случи. Защото в момента хората, които искат да изразят себе си, разполагат и с други инструменти, с които да говорят. Така че мисля, че всякакви опити да направим „1984” на Оруел са обречени на неуспех. 

Свързани:    Отхвърлиха предложенията на Патриотите за промени в медийния закон

Парламентарната комисия по културата и медиите на днешното си заседание отхвърли на първо четене двете проектопредложения за промени в Закона за радиото и телевизита(ЗРТ) на ВМРО с 13 гласа “въздържали се” и само двама “за”. Единият предвиждаше въвеждане на квоти за българска музика в радио и телевизионния ефир. Вторият беше за противодействие на дезинформацията в интернет.
Дата: 28.05.2020


 

Сподели в
 

Преди 70 години, на 4 юли, радио "Свободна Европа" излъчва от Ню Йорк първото си предаване на чешки език. На 11 август 1950 г. започват и предаванията на български език.

06.07.2020/20:05

На 6 юли /понеделник/, от 13.30 ч. Местните комисии за борба с трафика на хора в Благоевград и Бургас ще проведат регионален уебинар на тема „Противодействие на трафика на хора чрез медии и обществени комуникации. Разследвания и добри практики“.

06.07.2020/12:00

Да помагаш на хората, защото искаш и можеш, да вървиш напред, да се учиш - това никак не звучи лесно, но младата Антонина Лозанова от Видин го кара да изглежда като детска игра.

05.07.2020/18:51

В сряда над 500 компании официално бойкотираха "Фейсбук" като спряха рекламите си в социалната медия. Целта е да се окаже натиск върху технологичния гигант за предприемане на активни действия срещу езика на омразата.

05.07.2020/12:17

В съд в Истанбул започна задочен съдебен процес срещу 20 граждани на Саудитска Арабия, които са обвинени за ролята си в убийството на дисидента журналист Джамал Хашоги през 2018 г., предаде ДПА.

04.07.2020/12:16

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В. „Известия” публикува подборка от малко известни снимки от 22 юни 1941 г. – деня, в който нацистка Германия напада Съветския съюз. Фотообективът е хванал различни ракурси от граничното време между мира и войната.

22.06.2020 /19:22 | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. с разнообразни инициативи в градове като Добрич, Силистра, Тутракан, Балчик и др. ще бъде отбелязана 80-ата година от възвръщането на Южна Добруджа към майката родина България през 1940 г. след Крайовския мирен договор от 7 септември с.г.

25.06.2020 /19:01 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

15 международни журналистически организации призовават държавите членки на ЕС да предвидят в многогодишната финансова рамка на Съюза средства за защита на свободата на печата, за възстановяване и развитие на медийния сектор, за подпомагане на независимата журналистика и на дейността на журналистическите организации.

10.06.2020 /07:55

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 13 гости

Бързи връзки