Начало
 
 

„24 часа”: Как пощите издържаха първия тест с вестниците

18.05.2020 /15:25 | Източник: 24 часа/ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Централната поща в София

Всеки ден след ерата “Лафка” и при ужаса COVID-19 се правят над 3100 доставки на около 325 000 броя печатни издания до най-малко 3100 крайни точки по 24 национални маршрута.

Това са параметрите на обществената поръчка, дала за 4 години правото на “ВИП Секюрити” да общува с българските издатели и да гарантира, че медиите им ще стигнат до читателите, пише в редакцонен коментар "24 часа":  

Нито един български издател публично не е споделил от 1 март досега, че “Български пощи” е сринала или спряла продажбата на продукта му. 

Държавната компания трябваше спешно да замести частната “Национална дистрибуция” след затварянето на веригата за продажба на цигари и вестници “Лафка” . 

Преди това премиерът Бойко Борисов вече бе поел пред “Репортери без граници” ангажимента държавата да влезе в разпространението, за да няма частен монопол в този бизнес. 

“Български пощи” се наложи бързо да влязат в новия проект и за изненада на издателите това се случи без срив в плащанията и тиражите. 

Настъпи и извънредното положение    

На първите срещи имаше стотици въпроси и огромно недоверие от близо 200-та български издатели към плановете на главния изпълнителен директор на “Български пощи” Деян Дънешки и към фирмата, която до този момент транспортираше пощенските пратки и инкасото - частната “ВИП Секюрити” (VIP Security).

2 седмици по-късно към изцяло новия бизнес се прибави и извънредното положение, по чиито правила нито една компания не беше работила до този момент.  На 26 април “Български пощи” доставят вестници и списания до 2421 пункта за продажба и до 41 регионални дистрибутора на печатни издания. 

В първата седмица от 9 до 13 март, когато пощите влизат в този бизнес, са доставяли печатни издания в 1825 обекта за продажба и до 41 дистрибутора. Според цифрите 596 са новите точки, които са се появили на картата на разпространителите. 

С въвеждането на извънредното положение временно са били затворени около 90 обекта. 3 дни след това - на 16 март, държавната компания е увеличила броя на пощенските станции, в които се продават вестници и списания, на около 690. 

Стрес тестът с разпространението за пощите е повече от изненадващ и положителен - голяма част от изданията регистрираха увеличени продажби, тъй като българите търсят достоверна информация за заразата в познати, традиционни медии. 

Коли доставят пресата всеки ден  

Затворените лавки бяха заменени с над 400 нови локации за продажба на пресата в пощенски станции. Очаква се след извънредното положение да започне търсенето и откриването на нови точки в населените места. Кметове ще връщат павилионите и ще стимулират продажбата на преса в своите градове, за което вече се договориха с пощите.

Крайните точки за продажба на печатни издания, до които “ВИП Секюрити”, “Български пощи” и дистрибуторите на едро доставят, са между 5500 и 6000 обекта. 

“Броят им се е увеличил спрямо периода преди въвеждане на извънредното положение след стартирането на проекта за продажба на преса в част от пощенските станции”, обяснява Симеонов. По думите му навсякъде, където се продава преса, колите пътуват всекидневно. Така отпада притеснението, че пощите в малките населени места отварят веднъж седмично. 

Защото според тях подобна система помага да няма “двусмислие в комуникацията, което би могло да доведе до спорове, и позволява своевременно решаване на възникнали проблеми”.

На въпрос как ще се развива пазарът след пандемията, от “Български пощи” обясниха, че отговорът зависи от продължителността ѝ, от политиката на издателите и от потребителското търсене.

Свързани:   Пощите ще дадат на частна фирма 60 млн. лв., за да разпространява вестниците  

Държавното дружество "Български пощи" няма реално да разпространява вестници и списания в страната, а ще прехвърли тази дейност на частна фирма.
Дата: 07.03.2020


 

Сподели в
 

Придобиването на "Нова" от "Юнайтед груп" и на bTV от PPF даде в ръцете на новите собственици най-силните медийни оръжия в България.

23.01.2021/09:05

Технологичният гигант Google предлага да плаща на някои европейски издатели за тяхното съдържание. Само че, за да ги спечели, може би трябва да направи нещо повече.

22.01.2021/15:25

Говорителката на президента Джо Байдън даде първата си пресконференция, в която обеща да има професионален и цивилизован обмен с медиите, предаде Ройтерс.

21.01.2021/15:25

Финансовият министър Брюно льо Мер се възмути от решението на Туитър да блокира акаунта на президента на САЩ Доналд Тръмп, предаде ТАСС.

12.01.2021/16:25

Пред кого и как отговарят за действията си Великите сили? Превърнаха ли се волно или неволно Джулиан Асандж и Уикилийкс в геополитическо оръжие? Донесе ли свръхинформациннотата епоха повече свобода на словото или историята на Асанж свидетелства за обратното? Репортаж на БНР търси отговорите.

10.01.2021/16:55

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Доминиращата медия днес са социалните мрежи, а онази класическа медия, която не се приспособи към тази нова екосистема, изчезва. Но приспособяването не означава оприличаване, защото мрежите са и територия на манипулацията. Класическите медии трябва да отговорят, засилвайки своите качества и наблягайки върху проверената истина, сочи известният френско-испански журналист

13.01.2021 /20:10 | Автор: Маурисио Висент | Източник: baricada.org

В края на миналата година още едно заглавие допълни списъка на изданията, посветени на годините на прехода. Известната преводачка и журналистка Ина Филипова е автор на книгата „Нажежените площади“, чийто издател е „Слънце“ на Надежда Кабакчиева.

12.01.2021 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Известният ерудит и колумнист на в. "Сега" Димитри Иванов е роден на 31 декември 1931 г., но свидетелството му за раждане е от 1 януари 1932 г., тъй като в новогодишната нощ не е имало кой да го впише в регистъра.

01.01.2021 /18:44 | Източник: dimitriivanov.com

Навършват се 125 години от рождението на легендарната вдъхновителка на републиканците в Испанската гражданска война Долорес Ибарури, която бе и изявена журналистка, оглавявала вестник "Мундо обреро". Какъв бе пламенният ѝ и драматичен живот?

10.12.2020 /19:06 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Тази седмица излезе неговият 1 389-и брой. Редакцията на изданието благодари на своите верни читатели

10.01.2021 /12:17 | Източник: Старият мост

На 1 януари 1924 г. във Варна излиза от печат и достига до своите читатели първият брой на списание „Морски сговор“, съобщават от Военноморския музей във Варна.

02.01.2021 /16:16 | Източник: moreto.net

 Акценти и позиции

Един от двамата кандидати за генерален директор на БТА Кирил Вълчев посети по своя инициатива Съюза на българските журналисти и разговоря с председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова, подчертавайки уважението си към Съюза и стремежа към взаимно сътрудничество

19.01.2021 /13:53

В писмо до генералния директор Андон Балтаков и до членовете на УС на БНР е изразено очакване за прецизиране и синхронизиране с Колективния трудов договор на предлаганите проектоправила за оценка на трудовото представяне на служителите в Българското национално радио.

13.01.2021 /09:02

Да внимаваме за подмяната. Тя вече изкарва и Делян Пеевски борец за медийна прозрачност

12.01.2021 /16:02

 Мнения

Защо бе борбата Законът за БТА до бъде променен преди да бъде избран новият ѝ генерален директор

14.01.2021 /20:15 | Автор: Начо Халачев | Източник: СБЖ

Добре, че е националната телевизия да ни върне и в онова „непоносимо” и „престъпно време”. Как навреме ни дойдоха около Новата 2021 година старите ленти... Една песен възкреси спомени. Щастливи пред камерите, пееха Митко Цонев, Величко Скорчев, Живка Гичева с колегите си новинари...

06.01.2021 /14:13 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 33 гости

Бързи връзки