Начало
 
 

„24 часа”: Как пощите издържаха първия тест с вестниците

18.05.2020 /15:25 | Източник: 24 часа/ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Централната поща в София

Всеки ден след ерата “Лафка” и при ужаса COVID-19 се правят над 3100 доставки на около 325 000 броя печатни издания до най-малко 3100 крайни точки по 24 национални маршрута.

Това са параметрите на обществената поръчка, дала за 4 години правото на “ВИП Секюрити” да общува с българските издатели и да гарантира, че медиите им ще стигнат до читателите, пише в редакцонен коментар "24 часа":  

Нито един български издател публично не е споделил от 1 март досега, че “Български пощи” е сринала или спряла продажбата на продукта му. 

Държавната компания трябваше спешно да замести частната “Национална дистрибуция” след затварянето на веригата за продажба на цигари и вестници “Лафка” . 

Преди това премиерът Бойко Борисов вече бе поел пред “Репортери без граници” ангажимента държавата да влезе в разпространението, за да няма частен монопол в този бизнес. 

“Български пощи” се наложи бързо да влязат в новия проект и за изненада на издателите това се случи без срив в плащанията и тиражите. 

Настъпи и извънредното положение    

На първите срещи имаше стотици въпроси и огромно недоверие от близо 200-та български издатели към плановете на главния изпълнителен директор на “Български пощи” Деян Дънешки и към фирмата, която до този момент транспортираше пощенските пратки и инкасото - частната “ВИП Секюрити” (VIP Security).

2 седмици по-късно към изцяло новия бизнес се прибави и извънредното положение, по чиито правила нито една компания не беше работила до този момент.  На 26 април “Български пощи” доставят вестници и списания до 2421 пункта за продажба и до 41 регионални дистрибутора на печатни издания. 

В първата седмица от 9 до 13 март, когато пощите влизат в този бизнес, са доставяли печатни издания в 1825 обекта за продажба и до 41 дистрибутора. Според цифрите 596 са новите точки, които са се появили на картата на разпространителите. 

С въвеждането на извънредното положение временно са били затворени около 90 обекта. 3 дни след това - на 16 март, държавната компания е увеличила броя на пощенските станции, в които се продават вестници и списания, на около 690. 

Стрес тестът с разпространението за пощите е повече от изненадващ и положителен - голяма част от изданията регистрираха увеличени продажби, тъй като българите търсят достоверна информация за заразата в познати, традиционни медии. 

Коли доставят пресата всеки ден  

Затворените лавки бяха заменени с над 400 нови локации за продажба на пресата в пощенски станции. Очаква се след извънредното положение да започне търсенето и откриването на нови точки в населените места. Кметове ще връщат павилионите и ще стимулират продажбата на преса в своите градове, за което вече се договориха с пощите.

Крайните точки за продажба на печатни издания, до които “ВИП Секюрити”, “Български пощи” и дистрибуторите на едро доставят, са между 5500 и 6000 обекта. 

“Броят им се е увеличил спрямо периода преди въвеждане на извънредното положение след стартирането на проекта за продажба на преса в част от пощенските станции”, обяснява Симеонов. По думите му навсякъде, където се продава преса, колите пътуват всекидневно. Така отпада притеснението, че пощите в малките населени места отварят веднъж седмично. 

Защото според тях подобна система помага да няма “двусмислие в комуникацията, което би могло да доведе до спорове, и позволява своевременно решаване на възникнали проблеми”.

На въпрос как ще се развива пазарът след пандемията, от “Български пощи” обясниха, че отговорът зависи от продължителността ѝ, от политиката на издателите и от потребителското търсене.

Свързани:   Пощите ще дадат на частна фирма 60 млн. лв., за да разпространява вестниците  

Държавното дружество "Български пощи" няма реално да разпространява вестници и списания в страната, а ще прехвърли тази дейност на частна фирма.
Дата: 07.03.2020


 

Сподели в
 

Двете Големи награди от 8-ото издание на Националния ученически журналистически конкурс "Григор Попов" бяха изпратени на победителите в конкурса.

26.05.2020/15:25

Миглена Ангелова отпразнува 55-ия си рожден ден на 20 май в курорта Свети Влас щастлива, влюбена и вдъхновена да разгърне пълния си потенциал в новото си начинание.

25.05.2020/15:25

Всяка събота от 10 часа улиците на градове и села в България опустяваха. Защото започваше “Бързи, смели, сръчни”. Уникалното предаване за деца, което бе на екран цели 22 години.

24.05.2020/17:13

„Има въздействащи новини, има вдъхновяващи новини. Тези, които показват добрите примери, могат да променят“, каза пред БНР Десислава Василева.

23.05.2020/18:01

Ще остане ли Българската национална телевизия без ефирно излъчване след 1 юни? Това е въпросът, който развълнува мнозина напоследък.

22.05.2020/15:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки