Начало
 
 

Пет основни въпроса за 5G мрежите: дезинформацията и ролята на медиите

17.05.2020 /11:51 | Автор : Бисера Занкова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Какво е 5G технологията, има ли връзка между пандемията COVID-19 и развитието на 5G мрежите, как да се справим с дезинформацията и какво е бъдещето. Международният онлайн симпозиум/уебинар „5Won5G“ (5 въпроса кой, какво, къде, кога и защо относно 5G) събра на 14 май 2020 г. световни специалисти и широка публика, за да обсъдят едни от най-горещите теми напоследък.

Събитието беше организирано от членове на проекта „Компакт” (COMPACT), финансиран от Европейската комисия по програмата „Хоризонт 2020 за иновации. Целта на проекта е да повиши осведомеността относно най-новите технологии в контекста на социалните медии и конвергенцията.

Сред изтъкнатите гости на симпозиума бяха г-н Андреас Гейс, ръководител на отдел за политика в областта на спектъра в Генерална дирекция „Съобщителни мрежи, съдържание и технологии“ на Европейската комисия, г-жа Андреана Атанасова, заместник-министър за информационните технологии и съобщенията, България, д-р Каталин Враби, Национален университет за политически изследвания и публична администрация, Румъния, г-н Питър Кимпиан, отдел за защита на данните в Съвета на Европа, г-н Хари Палохеймо, главен изпълнителен директор CoReorient и бивш ръководител на Nokia Green Research, проф. Мишел Израел, експерт в Националния център за обществено здраве и анализи,Министерство на здравеопазването, България, д-р Джак Роли, старши директор за научни изследвания и устойчивост в Асоциацията на мобилните оператори GSMA,д-р Йержи Журек, директор на Националния институт за далекосъобщения към Министерство на цифровизацията, Полша, Малика Кесвани, старши мениджър на продукцията, BBC World Services,експерти, журналисти и бизнесмени. Регистрирани бяхаповече от150 участници, които поддържаха изключително активна дискусия.Събитието се следеше и в социалните мрежи.

5G е технология от ново поколение с революционно въздействие. Тя ще създаде основа за напредъка в много социални области, вкл. и в медицината, като даде тласък на телемедицината, ще предизвика икономически растеж и ще открие нови възможности за професионална реализация. Чрез 5G мрежите интернет на нещата ще стане реалност, ще се развият интелигентните градове, а животът ще бъде по-удобен и ефективен.

Тази технология обаче все още не е масово въведена във всички страни. В хода на дебатите екпертите изтъкнаха, че всяка нова технология поражда страхове, както и етични проблеми. Един от изводите беше, че  технологиите трябва да се прилагат по отговорен за опазването на околната среда и човешкия живот начин. Необходимо е да се следят екологичните и здравните рискове и да  бъдат намирани своевременни решения. Важното е в центъра на подхода към техникатаи към изкуствения интелект да бъдат човекът и неговата сигурност.

Развитието на 5G изглежда насърчи възраждането на конспиративните теории за пагубното влияние на тази технология. Идеята, че радиовълните, използвани в мобилните комуникации, могат да навредят на здравето, е фокусирана върху последствията от йонизиращо и нейонизиращо лъчение.

Телекомуникационното оборудване излъчва радиовълни, както и повечето електрически съоръжения. Неспециалистите не вземат предвид, че електромагнитното излъчване (EMR) не е достатъчно мощно, за да причини щети на хората. Световната здравна организация (СЗО) и Международната комисия за защита от нейонизиращи лъчения (ICNIRP) в Германия са заявявали многократно, че радиовълните, използвани от мобилните комуникации, не са вредни за здравето при спазването на нормите.

В ЕС тези стандарти са възможно най-високи. От Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщениятасъщо допълват, че "в България се прилагат едни най-високите изисквания в Европа към потенциалните вредни излъчвания. Независимо от технологичните промени, стриктните норми по отношение на излъчващите телекомуникационни съоръжения в България не са променяни от 1991 г. Тези стандарти са приложими и по отношение на изграждането на 5G мрежи."

Още по-странна е тезата, че „5G подпомага активно заразата с коронавирус". Глобалната пандемия, която съвпадна сширокото навлизане на безжичната технология от пето поколение, допринесе за засилването на тези твърдения. Масираното разпространение на фалшива информация беше съчетано с насилие - разрушения на антени и нападения върху технически специалисти.

Лекторите на симпозиума подчертаха, че трябва да се засили цифровото образование и да се подпомага качествената и просветена журналистика. Необходимо е дейността на проверяващите дезинформациятада е прозрачна и основана на ясна и публично обявена методика.

Ключова е ролятаи на инфлуенсърите в социалните мрежи. Освен всичко друго5G технологията ще създаде и новото поколение медии, но медийните специалисти и хората трябва да следят и да осмислят тези процеси.

В практически план като основа за по-висока информираност полските представители разказаха за новия проект на Полското министерство на цифровизацията – „Бяла книга“ на тема „Електромагнитни полета и човешкото същество“, чиято цел е да опровергае някои разпространени и вредни заблуди (https://pem.il-pib.pl/media/documents/BK_PEM_5G.pdf - на полски, предстои превод на английски език).Те подчертаха, че интердисциплинарността на проблемите, свързани с 5G, са огромно предизвикателство.

За по-добра журналистическа подготовка бяха препоръчани двата документа на ЮНЕСКО, предлагащи критичен поглед върху разрастващата се инфодемия, свързана с COVID-19: https://en.unesco.org/covid19/disinfodemic

Повече информация за симпозиума „5Won5G“  може да се намери на: http://compact-media.eu/compact-symposium-5w-on-5g-tentative-results/

Сподели в
 

Парламентарната комисия по културата и медиите на днешното си заседание отхвърли на първо четене двете проектопредложения за промени в Закона за радиото и телевизита(ЗРТ) на ВМРО с 13 гласа “въздържали се” и само двама “за”. Единият предвиждаше въвеждане на квоти за българска музика в радио и телевизионния ефир. Вторият беше за противодействие на дезинформацията в интернет.

28.05.2020/19:27

Инициативата се реализира с подкрепата на Европейската културна фондация и на Европейската федерация на журналистите. Формулярите за кандидатстване се приемат до 22 юни 2020 г.

27.05.2020/16:27

Преподавателката във ФЖМК в СУ „Св. Кл. Охридски” и бивш член на НСРТ даде остро критично интервю за програмата „Денят с Веселин Дремджиев” по TV+ и TV1. По повод искането от доклада на Европейския семестър за изсветляване на собствеността доц. Божилова обърна внимание върху проблемите по тази тема в медийния сектор, медийните войни между олигарси и мълчанието в обществото ни.

25.05.2020/21:50

Проектът „Един пояс, един път”, Общокитайската асоциация на журналистите и Радио Китай за чужбина стартират онлайн кампания за най-вълнуващи видеоклипове и снимки от противопоставянето срещу пандемията от коронавирус. Авторите на отличените творби ще бъдат поканени да посетят Китай в подходящо време след приключване на пандемията. Материалите ще се приемат на имейла на СБЖ до 10 юни.

24.05.2020/18:14

Социалните мрежи се изпълниха с много топли думи и спомени за Митко, който бе обичан от всички, познавали го. Опелото ще е в църквата на Централните софийски гробища на 23 май, събота, от 13 часа.

20.05.2020/21:33

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки