Начало
 
 

Журналистическо предизвикателство отправя студентската Фейсбук страница „НИЕ”

16.05.2020 /19:47 | Автор : Ангелина Грозева | Източник: НИЕ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Студентите в четвърти курс телевизионна журналистика от ФЖМК към СУ „Св. Климент Охридски” се подготвят да възстановят предаванията на студентската телевизия „Алма Матер” и показват какво могат на Фейсбук страницата „НИЕ”. Те искат да се чуят темите, които вълнуват младите, и да звучи истината

Като студенти в специалност „Журналистика”, „НИЕ“ осъзнаваме основната мисия на журналиста - да информира обществото и да му казва истината, колкото и относително понятие да е тя. Но все по-често забелязваме липсата на темите, които вълнуват младите. А това според нас се дължи и на липсата на млади кадри в медиите. И за да запълним липсата от теми за млади, ние изпълняваме нашата кауза към обществото като създаваме съдържание във Фейсбук страницата „НИЕ“.

Често различният почерк на младите, които носят новото със себе си, се променя от политиката на медиите, и свежият млад поглед изчезва. В България и в европейските медии като цяло липсва персонализираната журналистика. Това е грешка, която трябва да бъде поправена, защото хората се доверяват на човека, който им предава информацията, на неговата компетентност, на неговите знания в конкретния ресор, за който работи.

Необходимо е медиите да осъзнават потребността на младежката аудитория от информация и да я поднасят по правилния начин. Правилното също е относително, но под правилен имаме предвид начина, който ще заинтересува и заинтригува младежката аудитория. Ако сега не се отразяват теми за младите, утре тези млади няма да бъдат активни потребители на традиционните медии.

Тук се появява и една много важна тема - медийната грамотност, която според нас трябва да бъде въведена още в училищното образование. Защото това ще помогне за борбата с фалшивите новини, защото това ще изгради у младите интерес към медиите, защото това ще сформира критично мислене у тях и ще ги накара да се чувстват част от журналистиката, която работи в техен интерес, в интерес на обществото.

В условията на пандемия в нашата страница „НИЕ“ представяме коментари, позиции и разкази на младите хора по темата COVID-19. Представяме теми за култура и изкуство, които са най-силната ни духовна храна и са най-голямата ни надежда в подобни ситуации.

За да се преборим по-лесно с кризата и да забравим за страха, ни е необходима голяма доза изкуство. Не ни се иска „изкуството да е първият лукс, от който обществото се отказва“, както казва британската писателка Вирджиния Улф преди век. Не ни се иска редакциите на медиите да са предубедени за темите, които вълнуват младит,е и да си създават собствена представа за журналистиката на младите, без да са чули техния глас и да са се допитали до тях.

„НИЕ“ се борим за журналистиката на младите, защото журналистиката е нашата мисия, микрофонът е нашето оръжие срещу несправедливостта и липсата на истината, нашата кауза е в помощ на обществото и потребността му от информация. „НИЕ“ искаме медиите да бъдат уважавани, журналистът да получава необходимото уважение към своята работа и към личността си, поради факта, че е посветил живота си, за да информира обществото и чрез своите въпроси, теми, материали, да помага на това общество да живее в по-добрия свят.

Това не е утопия, това е възможна мисия и кауза, която всеки един журналист трябва да осъзнава всяка сутрин, когато се събужда и вечер, когато заспива. Защото нашата отговорност е към обществото. И да, за да бъдеш журналист, не ти е необходима най-добрата камера, понякога дори и микрофон, необходимо е да носиш в себе си именно тази отговорност към обществото, която винаги да бъде вътрешният глас, който да ти напомня каква е мисията на журналиста.

Мобилната журналистика може да достига бързо, лесно и удобно до Вас, дори в тези условия! Доверете ни се, „НИЕ“ сме младия глас на българската журналистика! Чуйте гласа ни, защото „НИЕ“ чуваме Вашия!

 

Това сме „НИЕ“!

https://www.facebook.com/wetogethermedia/

Стараем се да сме информативни!

https://www.facebook.com/wetogethermedia/videos/1498300827008268/?v=1498300827008268

Да сме критични!

https://www.facebook.com/wetogethermedia/videos/867109270452113/

Да сме различни!

https://www.facebook.com/wetogethermedia/videos/236894530977316/

Да сме диалогични!

https://www.facebook.com/wetogethermedia/videos/1445081372340455/

Да докосваме със съдържанието, което създаваме!

https://www.facebook.com/wetogethermedia/videos/232225974507001/

Да споделяме важното!

https://www.facebook.com/wetogethermedia/videos/1550086765158701/

 

Сподели в
 

Представяме резултатите на проучване на академичен екип от Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски” за проследяване на някои от ефектите на виртуалната комуникация в условията на социална изолация.

01.06.2020/13:41

Парламентарната комисия по културата и медиите на днешното си заседание отхвърли на първо четене двете проектопредложения за промени в Закона за радиото и телевизита(ЗРТ) на ВМРО с 13 гласа “въздържали се” и само двама “за”. Единият предвиждаше въвеждане на квоти за българска музика в радио и телевизионния ефир. Вторият беше за противодействие на дезинформацията в интернет.

28.05.2020/19:27

Инициативата се реализира с подкрепата на Европейската културна фондация и на Европейската федерация на журналистите. Формулярите за кандидатстване се приемат до 22 юни 2020 г.

27.05.2020/16:27

Преподавателката във ФЖМК в СУ „Св. Кл. Охридски” и бивш член на НСРТ даде остро критично интервю за програмата „Денят с Веселин Дремджиев” по TV+ и TV1. По повод искането от доклада на Европейския семестър за изсветляване на собствеността доц. Божилова обърна внимание върху проблемите по тази тема в медийния сектор, медийните войни между олигарси и мълчанието в обществото ни.

25.05.2020/21:50

Проектът „Един пояс, един път”, Общокитайската асоциация на журналистите и Радио Китай за чужбина стартират онлайн кампания за най-вълнуващи видеоклипове и снимки от противопоставянето срещу пандемията от коронавирус. Авторите на отличените творби ще бъдат поканени да посетят Китай в подходящо време след приключване на пандемията. Материалите ще се приемат на имейла на СБЖ до 10 юни.

24.05.2020/18:14

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Макар и вече да звучи като клише, лято 2020 ще е различно. Пандемията от коронавируса постави предизвикателства пред всички – и пред бизнеса, и пред всеки един от нас. Независимо, че вече се отчита намаляване на броя на заразените и увеличаване на излекуваните, опасността от Ковид-19 все още не е отминала. Дори и най-известните светила в световната медицина не могат да кажат ще има ли втора вълна и дали тя няма да е по-опасна от първата. Затова и българските, а и международните здравни власти предупреждават, че трябва да не се отпускаме и да не се успокояваме, а да продължаваме се спазваме максимални хигиенни мерки за сигурност.

01.06.2020 /18:20 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Навършват се 90 години от рождението на известния журналист проф. Димитър Георгиев. Роден в Симеоновград, той завършва българска филология в Софийския университет.

02.06.2020 /09:52 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки