Начало
 
 

Честита 95-годишнина на Крум Василев!

14.04.2020 /17:29 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Крум Василев. Снимка: в. "Дума"

Именитият публицист е бил и зам.-председател на СБЖ, и ръководител на Комитета по печата, и генерален директор на Комитета за телевизия и радио, оглавявал е и в. „Народна култура” и т.н. И днес той продължава да издава книги и да публикува статии. Пожелаваме му здраве, несекваща енергия и вдъхновение!

СБЖ честити на големия български публицист и политически деец  Крум Василев достолепната му 95-годишнина! Горди сме, че в дългия си житейски и творчески път той е бил и заместник-председател на нашия Съюз.

Роден на 14 април 1925 г. в Шумен, Крум Василев още съвсем млад се проявява като антифашист. Става член на РМС като ученик - през 1942 г., и се включва първо в бойна група, а после и като партизанин в Шуменско-Преславския партизански отряд. През 1944 г. влиза и в БКП.

След 9 септември 1944 г. завършва философия в СУ „Кл. Охридски”. Ръководи последователно градската и околийската организация на РМС в Шумен и областната във Варна. През 1947 г. е избран и за член на ЦК. Завършва също Висшата партийна школа, политически помощник е на министър-председателя Вълко Червенков.

През годините е бил зам.-главен и главен редактор на в. „Народна култура“, генерален директор на Комитета за телевизия и радио, завеждащ отделите „Изкуство и култура“ и „Пропаганда и агитация“ на ЦК на БКП., председател на Комитета по печата към Министерския съвет и т.н. Бил е също народен представител в Шестото, Седмото, Осмото и Деветото Няародно събрание.

Автор е на книгите „Какво видяхме в Китай“ (1958), „НЕ на неистините“ (2010), „Невъзможни разговори“ (2015), „ДА на истината“ (2016), „Земни разкази“ (2017), „По петите на истината“ (2019).

През 2010 година става носител на литературната награда „Николай Хайтов“, през 2016-та – на наградата за публицистика „Георги Кирков – Майстора“, а през 2018-та за книгите „ДА на истината“ и „Невъзможни разговори“ му е присъдена Димитровска награда. Тя се присъжда от специален комитет, оглавяван от Ангел Марин.

Представяйки миналата година книгата на Крум Василев „По петите на истината”, доректорът на издателство „Захарий Стоянов” Тодор Коруев пише във в. „Дума”: „За Крум Василев словото не е цвете, цветята увяхват, само изкуствените - не, но те не миришат. И не е толкова важно дали словото е цветно или безцветно, дали ухае или не ухае. По-важното е дали има силата да ти бръкне в душата, да не ти дава мира, да те поядоса, дори да те разгневи.”

Този жив пулс на словото продължава да вълнува във всяка нова статия, във всяка изява на големия публицист Крум Василев, чието творческо вдъхновение и гражданско вълнение не спират да пламтят и да завладяват читателите.

На дискусията по повод 30-те години от началото на прехода, организирана от Благоевото списание „Ново време” през ноември м.г., Крум Василев не изневери на себе си и се включи активно със свой кратък и категоричен отговор на въпроса накъде да върви БСП след изтеклите три десетилетия. Ветеранът отсече: „Наляво!” И добави, че одесняването на БСП, в която думичката „социализъм” се забравя, е самоубийствен път. Задачите на новия социализъм в ХХI век са трудни, но решими, необходими са изследвания и в това отношение сп. „Ново време" е незаменимо, подчерта Крум Василев - публицист и политик, който винаги е оставал верен на идеите си и на търсенето на истината.

Пожелаваме му здраве, несекваща енергия и вдъхновение в изпълнението на тази негова неизменна човешка, професионална и гражданска мисия!

Сподели в
 

„Време е да разберем как от 34-то стигнахме до 112-о място по свобода на словото, какво е значението на СЕМ и чия е собствеността на медиите,” подчерта във встъпителното си слово министърът на културата пред събралите се представители на журналистическата гилдия. Там бе и председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова, която напомни за инициативите на Съюза за законодателни промени в защита на правата на журналистите и на свободата на медиите.

15.06.2021/21:44

Книгата представя обширна панорама на историята и развитието на Виетнам, на двустранните ни отношения и на личните впечатления на авторката, събрани през петте ѝ гостувания в тази вълнуваща страна в Югоизточна Азия. Ще присъства и посланикът на Виетнам Н. Пр. Доан Туан Лин, както и още няколко чуждестранни посланици.

14.06.2021/15:13

Във връзка с отбелязването на 80-годишнината от началото на Великата отечествена война СБЖ организира от 14 до 18 юни 2021 г. от 16.00 ч. прожекции на най-добрите съветски филми с военна тематика. Те ще се провеждат в клуб „Журналист“ на СБЖ.

11.06.2021/07:09

Няма нищо по-приятно от това да разбереш, че твой колега се е проявил на литературното поприще с нова своя книга. Журналистката Мариана Кирова и нейният роман „Приключенията на една блондинка“ събраха почитатели пред шатрата на издателство „Атеа Букс“ на Пролетния панаир на книгата, където тя официално представи новата си творба.

05.06.2021/23:15

Така може да се каже за томчето на Георги Й. Георгиев „Търсени и неочаквани срещи“, което издаде „Пропелер“. Между кориците на книгата са събрани статии,очерци,интервюта на автора, посветени на патриотичната тема и армията, както и негови критики и спомени за известни български творци на словото и сцената.

28.05.2021/12:14

 Представяме ви

Разговаряме с известната журналистка, поетеса и писателка за раждането на новата ѝ книга, за вдъхновяващото я с обич семейство, за доброто, което всеки сам избира как да отглежда в душата си, за невъзможните бягства от съвремието ни, за ролята на журналистиката в преодоляването на „литературщината”.

07.06.2021 /13:32 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Вероятно Калин Тодоров се ръководи от изреченото от китайския мъдрец Конфуций: „Проклятие е да живееш в интересни времена.“ Затова трилогията му „Зад завесата“ скоро ще стане петтомник, като споделя, че с петата книга от тази поредица й слага точка. А традиция стана,че щом той напише книга от въпросната серия да е гост на сайта на СБЖ. Този път обаче в аванс разговаряме с него за предстоящото излизане на последната от поредицата „Зад завесата“.

01.06.2021 /07:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Наскоро в клуб „Журналист“ се състоя представянето на книгата на писателя и журналист Хайри Хамдан „Лешникови градини“,която предизвика голям интерес несамо сред познавачите на неговото творчество, но и сред тези, които за първи път се докосваха до написаното от Хамдан.

24.05.2021 /08:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Списанието се продава срещу 5 евро само по улиците от хора в тежко положение, които така получават възможност да си осигурят с достойнство, макар и малък доход, за да покрият някои от своите основни потребности.

17.05.2021 /12:08 | Автор: Здравка Михайлова | Източник: marginalia.bg

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

В Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България нека сверим и посоките на българката журналистика по непреходните ориентири на историческите, духовните и моралните ни върхове.

02.06.2021 /10:08

В своя декларация УС на СБЖ остро осъжда действията на властите в Минск, като настоява и за международно разследване на шокиращия инцидент с насилствено приземения в столицата на Беларус пътнически самолет и за изясняване на всички обстоятелства около него от страна на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Необходимо е изграждането на изрична международноправна рамка, която да предотвратява допускането на подобни инциденти занапред.

26.05.2021 /10:47

Нека да сме достойни и да опазваме духовното послание на кирило-методиевите букви и из днешните нови полета, пространства и мрежи на модерните технологии, съхранявайки и умножавайки хуманното и съзидателно присъствие на славянската и българската култура в световното многообразие.

24.05.2021 /00:14

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 12 гости

Бързи връзки