Начало
 
 

„Ранобудното петленце” бодро кукурига сугрин по БНР

28.03.2020 /21:10 | Автор : Маринела Димитрова | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ето петлето в плаката на БНР

Знаете ли, че "Раннобудното петленце" все още пее в ефира на БНР? Рубриката за приказки, с която се събуждаха поколения деца, радва малките и днес.

Само екипът, който я прави, е различен - 3 млади дами и отговорният редактор писателката Ирина Вълчанова,. уточняваг от БНР:  

Уникалната продукция на Националното радио Детското БНР подготвя и рубриките "История на изкуството за деца", „Яйцето на света“, в които разказват интересни факти и истории, а състезателния дух на децата тренират с радиосъстезанието "Златната ябълка".

Това са акцентите, но в ефира и сайта на Детското БНР има още много изненади, препоръчани от екипа на Радио Варна за вас. В предаването "Новият ден" Ирина Вълчанова разказва:

В екипа влизат Калина Колева, Виолета Димитрова, Ани Маринова и аз. Детското БНР - това е името на детското предаване, което се излъчва в ефир всяка събота и неделя, и се старае да покрие цялата гама от интереси на съвременните деца.

А Детското БНР като сайт осигурява подкаст. Иначе стрийм си има 24 часа, той включва приказки и песни за всички, които искат да забавляват децата си, особено в тези дни, когато се налага повечко време да прекарваме вкъщи. 

Ще има ли ново съдържание, посветено на тази нова за всички ни ситуация сега?  

Заедно с Министерство на образованието правим един подкаст, ще бъдат качени на сайта на Министерството, предполагам. Ние ще осигурим епизоди от "История на изкуството за деца", епизоди от поредицата на Тома Спространов за съвременна музика "От соул до рокендрол", нашето детско радио състезание "Златната ябълка", което може не само да помогне на децата да научат интересни неща, но и да ги забавлява!

Смятам, че тези наши усилия да покрием повече деца, тъй като сайтът е посещаван и от много българчета, живеещи извън пределите на страната, ще са много полезни точно в този момент.

Рубриката "Раннобудното петленце" продължава някогашната сутрешна рубрика за приказки по програма "Хоризонт" в 7-м без 10-т.  

Точно така. Никога не е спирало, откакто съществува. Беше на "Хоризонт", сега се върна в "Христо Ботев", където всъщност работи основният екип на Детското БНР.

Стараем се децата, които слушат редовно радио или посещават сайта, да откриват познати гласове. Защото според нас това има значение, там, на едно място винаги да намираш някого, който да ти разкаже приказките, и тези гласове ти ги познаваш добре.

От Златния фонд на БНР пускате ли приказките, записвани някога от всички наши любими актьори? 

Да, пускаме ги. В детския сайт съществува една категория, която се нарича "Къщата" и е за историята на детските предавания. С много документални записи от Златния фонд се опитваме да очертаем пътя на детските предавания, откакто ги има. А това е от 1934 г. до ден днешен. Без прекъсване.

А откога го има Детското БНР?  

Като сайт вече 5-а година. Обратната връзка, която получаваме от децата, защото те ни пишат, особено сега когато сме обявили Националния литературен конкурс "Искри", ме радва, че имаме тази обратна връзка. Децата очевидно се интересуват от това, което им предлагаме в сайта. За нас това е важно.


 

Сподели в
 

Неизвестни лица разбиха автомобила на зам.-главната редакторка на в. „Монитор“ Наталия Радославова. Радославова е част от ръководството на медийната група и от разследващия екип на медията.

30.05.2020/15:49

САЩ обявиха награда от 3 млн. долара за информация, която ще помогне за задържането на „висшия лидер и ключов пропагандист“ на групировката „Ислямска държава“ Мухамед Хадир Муса Рамадан, съобщава пресслужбата на Държавния департамент, цитирана от РИА Новости.

29.05.2020/16:53

Двете Големи награди от 8-ото издание на Националния ученически журналистически конкурс "Григор Попов" бяха изпратени на победителите в конкурса.

26.05.2020/15:25

Миглена Ангелова отпразнува 55-ия си рожден ден на 20 май в курорта Свети Влас щастлива, влюбена и вдъхновена да разгърне пълния си потенциал в новото си начинание.

25.05.2020/15:25

Всяка събота от 10 часа улиците на градове и села в България опустяваха. Защото започваше “Бързи, смели, сръчни”. Уникалното предаване за деца, което бе на екран цели 22 години.

24.05.2020/17:13

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки