Начало
 
 

Жана Попова: Журналистите се връщат към основни правила

27.03.2020 /15:25 | Автор : Силвия Великова | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Доц. Жана Попова (архив)

„Моето впечатление е, че журналистите в тази ситуация си припомниха правила, които бяха забравяни. Върнахме се към някакви основни правила като това да не показваме например жертвите".

Това каза пред БНР Жана Попова - преподавателка по телевизионна и радиожурналистика във Факултета по журналистика и масова комуникация: 

„Смятам, че сега е моментът обществените медии наистина да започнат да се отварят към различни групи. Това се случи например с превода на жестомимичен език във всичките му информационни форми в БНТ. Мисля, че трябва да се случи и с новините на различни езици“, допълни Попова и акцентира върху необходимостта от достъпна информация на турски и на ромски език. 

Какво мислите за категоричността на генерал Мутафчийски да стои зад конфиденциалността на заболелите?   

Нямаше да се получи, ако отсреща не стояха хора, които разбират това. Ние виждаме къде се пропуква това разбиране - в част от сайтовете например може да видите, че продължава сензационност на това, което може да се случи. Хубавото наистина е, че информацията този път не е давана.

Трябва да му бъде признато на професор Мутафчийски, че в крайна сметка успява да удържи този натиск, защото със сигурност от някои от сайтовете той присъства - например въпросите, които чувам на брифингите кой е болен от президентската сграда или в правителството. Просто не му е времето за такива въпроси.

Попова отличи и 3 групи журналисти, според въпросите, които задават:   

„Едните са тези, които все пак искат да питат и за фризьорките… От друга страна виждам при брифингите една страхотна злоупотреба от страна на - дори не бих ги нарекла журналисти - онези „задавачки на въпроси“, които се опитват през цялото време да показват нивото си на мислене, точно когато ние, от нашите домове, имаме нужда да чуем всъщност в момента в България може ли да се контролира ситуацията.

Въпросите на тези журналисти са предимно за това как да извадят клюка. Все още продължава това, а нас ни интересува дали знанието, информацията може да ни помогне да контролираме кой влиза в болницата и кой излиза...

Третата група остават онези журналисти, които са задължени да говорят за хинина и за това кой колко дози е купил. Това е абсолютно излишно в такава ситуация. Получава се там някъде срив. Дори самият професор Мутафчийски е готов да направи компромиси тук, защото пък трябва да насърчава благотворителността. Но все пак журналистите подават въпросите, каза медийната експетка.

Относно пускането на целите брифинги в ефир или онлайн Попова коментира: „Не мисля, че е журналистика“. Тя даде за пример Германия, където важните послания от речите биват резюмирани веднага.

Попова коментира, че не дистанционната форма на обучение е проблем за ВУЗ-овете, „това, че тя убива една важна част от преподаването – дискусиите. Това много ми липсва“.

Настоящата ситуация ни дава възможност да видим необходимостта от професии, които доскоро не са били от най-желаните: като тази на учителите и медицинските сестри, заяви университетската преподавателка. 


 

Сподели в
 

Неизвестни лица разбиха автомобила на зам.-главната редакторка на в. „Монитор“ Наталия Радославова. Радославова е част от ръководството на медийната група и от разследващия екип на медията.

30.05.2020/15:49

САЩ обявиха награда от 3 млн. долара за информация, която ще помогне за задържането на „висшия лидер и ключов пропагандист“ на групировката „Ислямска държава“ Мухамед Хадир Муса Рамадан, съобщава пресслужбата на Държавния департамент, цитирана от РИА Новости.

29.05.2020/16:53

Двете Големи награди от 8-ото издание на Националния ученически журналистически конкурс "Григор Попов" бяха изпратени на победителите в конкурса.

26.05.2020/15:25

Миглена Ангелова отпразнува 55-ия си рожден ден на 20 май в курорта Свети Влас щастлива, влюбена и вдъхновена да разгърне пълния си потенциал в новото си начинание.

25.05.2020/15:25

Всяка събота от 10 часа улиците на градове и села в България опустяваха. Защото започваше “Бързи, смели, сръчни”. Уникалното предаване за деца, което бе на екран цели 22 години.

24.05.2020/17:13

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки