Начало
 
 

Светлината да рисува пътя ти и сред звездите, Бачо Кольо!

20.03.2020 /06:43 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Кольо Панамски като фоторепортер на в . "народна младеж" през 1979 г.

На 21 март, събота, от 12.00 ч. в църквата на Централни софийски гробища ще е сбогуването с големия фотожурналист и човек Кольо Панамски, който ни напусна на 18 март на 91-годишна възраст. Дълбок поклон и безмерна почит!

Поглед - винаги готов и за усмивка, и за „прицелване” през фотообектива. Шегите - неизменно заредени за всички случаи в професията и в живота, досущ ролковите ленти във фотографската чанта. „Душа човек”, но и „серт”, когато трябва. Голям фотограф и голяма личност.

Такъв запомнихме и винаги ще обичаме нашия Бачо Кольо, великия Кольо Панамски, всички ние, които сме имали щастието да работим с него в „Народна младеж” - вестника, на който той не измени в продължение на 36 години.

Огромна празнина остава в сърцата ни сега, когато вече го няма... Той си тръгна завинаги на 18 март, на 91-годишна възраст. Сбогуването с него ще е на 21 март, събота, от 12.00 ч. в църквата на Централни софийски гробища.

Безброй са съпреживелиците с Бачо Кольо из съвместно подготвяни репортажи на толкова много колеги, че ако се съберат в книга, това ще е и историята не само на българската журналистика, но и въобще на България от средата на 50-те години на ХХ век насам. Книгата обаче би трябвало да е непременно фотоалбум - с удивителните снимки на Кольо Панамски, запечатали времето в нас и нас във времето...

Снимките, снимките... Непростимо е за всички нас, че не сме разбрали, не сме съумяли, не сме били достойни да спасим голяма част от неговия фотоархив, когато вече след пенсионирането му в началото на 90-те се оказва, че няма къде да бъде съхраняван. И класьорите му с негативите просто са изхвърлени на боклука...

„Хвърлихме ги в контейнера и още докато бяхме там, мина машината на боклукчиите. Така ми се подсякоха краката, като ми изсипаха всичките филми, целият ми труд,” разказва Бачо Кольо в едно интервю преди години. Срам за цялата ни журналистическа гилдия, че допуснахме това...

СБЖ удостои Кольо Панамски със „Златно перо” през 2018 г. за цялостната му дейност и по повод неговата 90-годишнина. Тогава той вече не беше в добра здравословна фопма, за да може лично да дойде на церемонията. И наградата бе получена от по-малкия му брат Георги Панамски - още една легенда във фотожурналистиката ни.

Пишейки във Фейсбук за „изумителния бачо Кольо Панамски” по повод кончината му, журналистът Евгени Петров, бивш главен редактор на „Народна младеж”, го описва като „учител на десетки и десетки млади колеги, благ, сговорчив, но и безкомпромисен, майстор както на репортерската снимка, така и на портрета”. Евгени добавя още за него: „Винаги ми казваше: „Остави светлината да рисува, забрави я пустата светкавица”. Поклон, Бачо Кольо”.

Цялата Фейсбук група на „Народна младеж” тези дни е изпълнена със скръб и с топли спомени за нашия Бачо Кольо - не само велик, но и обичан, истински обичан...

Нека светлината да рисува пътя ти и сред звездите, Бачо Кольо! Безмерна почит!

 

Сподели в
 

Във време на пандемия и летни жеги се оказа, че може и да се случи нещо интересно. И това нещо е свързано с нашата известна колежка Ани Заркова, която предизвикателно насред извънредната ситуация ни зарадва с нова книга с интригуващото заглавие „Главните прокурори“, в която иде реч за жреците на Темида от Татарчев до Гешев.

03.07.2020/16:47

Изложба на Ромео Стилянов откри летният гастрол на изкуствата в Междунородния дом на журналистите, в чийто парк на 10 юли ще бъде и първата прожекция в започващото да функционира тук безплатно лятно кино.

02.07.2020/18:44

Поклон пред напусналия ни писател, страстен летописец, издател, журналист, литературен критик и културен деец, член на СБЖ и СБП, носител на „Златно перо” на СБЖ

02.07.2020/16:24

Известният журналист и дипломат издаде книга, събрала удивителни истории от пътуванията му като вестникарски кореспондент или пратеник на Червения кръст из най-различни точки на планетата - при това разказани в неговия магнетичен стил и видяни с погледа му отвъд видимото.

30.06.2020/14:09

Двайсет и четвъртият ден на юни е белязан още преди 75 лета с победен знак. И сега благодарение на драконовите мерки заради К-19 (звучи като име на подводница) парадът на победата, който винаги е на 9 май в Москва, се състоя на 24 юни. На тази дата през 1945 г. сърцето на Русия – Червения площад, стана място, на което хората приветстваха победителите, преминаващи в парадния строй на победата. Ние също трябва да сме горди, защото единственият чужденец участник в онзи парад е бил храбрият български пълководец ген. Владимир Стойчев. И никога не бива да забравяме този факт.

25.06.2020/15:57

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В. „Известия” публикува подборка от малко известни снимки от 22 юни 1941 г. – деня, в който нацистка Германия напада Съветския съюз. Фотообективът е хванал различни ракурси от граничното време между мира и войната.

22.06.2020 /19:22 | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. с разнообразни инициативи в градове като Добрич, Силистра, Тутракан, Балчик и др. ще бъде отбелязана 80-ата година от възвръщането на Южна Добруджа към майката родина България през 1940 г. след Крайовския мирен договор от 7 септември с.г.

25.06.2020 /19:01 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

15 международни журналистически организации призовават държавите членки на ЕС да предвидят в многогодишната финансова рамка на Съюза средства за защита на свободата на печата, за възстановяване и развитие на медийния сектор, за подпомагане на независимата журналистика и на дейността на журналистическите организации.

10.06.2020 /07:55

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 37 гости

Бързи връзки