Начало
 
 

Светлината да рисува пътя ти и сред звездите, Бачо Кольо!

20.03.2020 /06:43 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Кольо Панамски като фоторепортер на в . "народна младеж" през 1979 г.

На 21 март, събота, от 12.00 ч. в църквата на Централни софийски гробища ще е сбогуването с големия фотожурналист и човек Кольо Панамски, който ни напусна на 18 март на 91-годишна възраст. Дълбок поклон и безмерна почит!

Поглед - винаги готов и за усмивка, и за „прицелване” през фотообектива. Шегите - неизменно заредени за всички случаи в професията и в живота, досущ ролковите ленти във фотографската чанта. „Душа човек”, но и „серт”, когато трябва. Голям фотограф и голяма личност.

Такъв запомнихме и винаги ще обичаме нашия Бачо Кольо, великия Кольо Панамски, всички ние, които сме имали щастието да работим с него в „Народна младеж” - вестника, на който той не измени в продължение на 36 години.

Огромна празнина остава в сърцата ни сега, когато вече го няма... Той си тръгна завинаги на 18 март, на 91-годишна възраст. Сбогуването с него ще е на 21 март, събота, от 12.00 ч. в църквата на Централни софийски гробища.

Безброй са съпреживелиците с Бачо Кольо из съвместно подготвяни репортажи на толкова много колеги, че ако се съберат в книга, това ще е и историята не само на българската журналистика, но и въобще на България от средата на 50-те години на ХХ век насам. Книгата обаче би трябвало да е непременно фотоалбум - с удивителните снимки на Кольо Панамски, запечатали времето в нас и нас във времето...

Снимките, снимките... Непростимо е за всички нас, че не сме разбрали, не сме съумяли, не сме били достойни да спасим голяма част от неговия фотоархив, когато вече след пенсионирането му в началото на 90-те се оказва, че няма къде да бъде съхраняван. И класьорите му с негативите просто са изхвърлени на боклука...

„Хвърлихме ги в контейнера и още докато бяхме там, мина машината на боклукчиите. Така ми се подсякоха краката, като ми изсипаха всичките филми, целият ми труд,” разказва Бачо Кольо в едно интервю преди години. Срам за цялата ни журналистическа гилдия, че допуснахме това...

СБЖ удостои Кольо Панамски със „Златно перо” през 2018 г. за цялостната му дейност и по повод неговата 90-годишнина. Тогава той вече не беше в добра здравословна фопма, за да може лично да дойде на церемонията. И наградата бе получена от по-малкия му брат Георги Панамски - още една легенда във фотожурналистиката ни.

Пишейки във Фейсбук за „изумителния бачо Кольо Панамски” по повод кончината му, журналистът Евгени Петров, бивш главен редактор на „Народна младеж”, го описва като „учител на десетки и десетки млади колеги, благ, сговорчив, но и безкомпромисен, майстор както на репортерската снимка, така и на портрета”. Евгени добавя още за него: „Винаги ми казваше: „Остави светлината да рисува, забрави я пустата светкавица”. Поклон, Бачо Кольо”.

Цялата Фейсбук група на „Народна младеж” тези дни е изпълнена със скръб и с топли спомени за нашия Бачо Кольо - не само велик, но и обичан, истински обичан...

Нека светлината да рисува пътя ти и сред звездите, Бачо Кольо! Безмерна почит!

 

Сподели в
 

Както е казал мъдрецът, винаги след черната река идва златната. И при нас е така във време, когато над планетата е размахан бичът на страшна пандемия, каквато е короновирусът, има място и за добри вести. Такава е, че на 10 март известната българска публицистка,поетеса и журналистка Елена Алекова получи най-престижното отличие на СБЖ „Златно перо“.

23.03.2020/15:00

Колегията от СБЖ поздравява „майката” на легенрадното предаване „Минута е много” и прочутия телевизионер с кръглите им годишнини и им пожелава крепко здраве и бодър дух срещу всички изпитания, както и още много покорени творчески върхове

23.03.2020/14:29

Най-големият журналист сред дипломатите и най-големият дипломат сред журналистите закръгля 70 години - колкото и да не е за вярване... Читателите и гилдията нямат търпение за книгата, която пише! По повод юбилея припомняме интервюто, което той даде за сайта на СБЖ преди броени месеци

20.03.2020/17:28

На 21 март, събота, от 12.00 ч. в църквата на Централни софийски гробища ще е сбогуването с големия фотожурналист и човек Кольо Панамски, който ни напусна на 18 март на 91-годишна възраст. Дълбок поклон и безмерна почит!

20.03.2020/06:43

За разлика от ситуацията у нас, правата на испанските читатели за достъп до сигурна информация в печатни медии се отстояват съвместно от правителството и от организациите на издателите и на разпространителите.

19.03.2020/20:19

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020 /18:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020 /17:53 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Миналата седмица вицепрезидентът на МФЖ и секретар на СЖР Тимур Шафир беше гост на СБЖ по повод Международната журналистическа конференция във връзка със 141-годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Русия.

11.03.2020 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Какви истории стоят зад прочутия кадър, заснет на 5 март 1960 г.? Каква драма я предшества и още какви следват? Защо тиражиралият я италиански издател Джанджакомо Фелтринели и изнеслият илюстрирания с нея „Боливийски дневник” Антонио Аргедас загиват еднакво? Крачил ли е Бърни Сандърс до Че и Фидел в Хавана?

09.03.2020 /14:45 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Парадакосите и нелепиците край нямат... И по света, и в България. Защо ли? Ами ето ви пример. Преди няколко години моя колежка, която работеше тогава във в. „Новинар” и поддържаше и рубрика за годишнини на известни личности, подирила снимка на легендарния в гилдията ни проф. Георги Боршуков.

28.03.2020 /13:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Главният уредник в Регионалния исторически музей Милен Вълчев публикува интересно проучване за присъствието на руската емиграция в Харманлийска околия между двете световни войни.

16.03.2020 /12:59 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое специално послание президентът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Юнес Мджахед призовава организациите членки, сред които е и СБЖ, да продължават да бранят правата на журналистите дори и в тежките условия на глобалната здравна криза около коронависура/ Covid-19. Предлагаме текста на обръщението, получено в СБЖ.

23.03.2020 /13:12

Държавният глава е обезпокоен, че предвидените санкции за невярна информация могат да бъдат употребени срещу всяко неудобно свебодомислие и ще останат в сила и след края на сегашната криза с коронавируса. Румен Радев призовава също така за спешни социални мерки за защита на най-пострадалите от настоящата ситуация

22.03.2020 /13:52

Под предлог за борба с дезинформацията около сегашната пандемия, се предлага оспорван от гилдията и обществото орган като СЕМ да цензурира онлайн медии, което е в разрез с конституцията. Недопустимо е това да се прави по принцип, а особено пък в условията на извънредно положение и преди сериозно професионално обсъждане на преструктурирането на СЕМ, смята председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова

20.03.2020 /20:47

 Мнения

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020 /18:04 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020 /14:53 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 9 гости

Бързи връзки