Начало
 
 

Ивайло Диманов разкрива в клуб „Журналист” своята „Самота”

13.03.2020 /12:00 | Автор : Анжела Димчева | Източник: Труд Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Стиховете на Ивайло Диманов излъчват сгряваща тъга

Хиляди поети от древността до днес са рисували Самотата – гола, млада, болна, пияна, страстна, отмъстителна… Но само поетът Ивайло Диманов успя да я съблазни да се отбие в неговия бар, да загаси осветлението и да я покани на онзи безкраен танц, в който всичко е възможно.

Защото той е отдаден на танца в поезията, а „всяка нова любов / е едно ненаписано стихотворение, / което душата ми срича, /душа на дете. Всяка поредна раздяла / е цял свитък поезия, / която едва ли някой / ще прочете”.

По традиция на 6 март, на връх рождения си ден, вече няколко години Ивайло Диманов представя нова стихосбирка – дори и в сезона на вирусите оптимизмът му е неизчерпаем, пише авторката в "Труд":  

„Въпреки всички опасности, които ни дебнат отвсякъде, вие сте тук, на премиерата на моята нова книга „Танцувай с мен, Самота!” – започна изповедта си Ивайло Диманов пред близо 200 свои почитатели, препълнили клуб „Журналист”.

Една изстрадана книга  

„Книгата носи меланхолично заглавие, но то не е случайно. Самотата е най-вярната муза на твореца. Всеки един от вас би си признал това. Докато пътува по пътя към съвършенството, всеки творец благодари на Самотата… Моята 12-а поред книжка е посветена на майка ми” – каза поетът преди началото на продължилия 2 часа рецитал, в който той беше автор, бард, актьор.

Стиховете звучаха в съпровод на цитра в изпълнение на Михаил Шишков. За да поздравят рожденика, в премиерата на новата книга се включиха изпълнителите Нели Рангелова, Асен Масларски, Роси Рос, Краси Манка.

В краткото си приветствие поетът Георги Константинов в типичния си автоироничен стил разказа няколко анекдота, обобщавайки: „Ивайло е един щастлив човек, пише хубави стихове, рецитира ги добре, дори фалшиво не пее, а даже много добре…”.

Когато един поет е намерил своя авторски почерк, усъвършенствал го е през годините и го е наложил търпеливо като запазена марка на своята личност, няма как да не постигне популярност. Всяка изстрадана книга прибавя още бръчки към душата на своя създател.

Пял е заедно с Булат Окуджава  

Стиховете на Ивайло Диманов излъчват сгряваща тъга, пречистваща светлина, иреална съпротива спрямо злото, те са медиум към всебитието, защото разказват с естествения словоред на говора мигове от счупеното огледало на единствената възможна свобода – Самотата.

Езикът без емоция е мъртва плът, само синтезът от антибаналност и пречистващо саморазголване гарантира на автора достигане директно в подсъзнанието на читателя и отпечатване на думите в активната му памет.

Поезията на Ивайло Диманов е изключително популярна у нас и сред ценителите на бардовото изкуство в чужбина. През последните десетина години неговите музикално-поетични рецитали в Канада, САЩ, Великобритания, Франция, Русия, Италия, Австрия, Белгия, Сърбия, Румъния, Словакия и Гърция привлякоха широка аудитория от българи и чужденци.

Той е имал шанса да пее заедно с Булат Окуджава, с Албано и Ромина. Под негово ръководство вече 2 години клуб „Журналист” в София е общност, свободна зона за изява на български и световни таланти.


 

Сподели в
 

Малка политическа сензация. Туитър публикува предупреждение, че 2 съобщения на Доналд Тръмп не бива да се приемат за чиста истина. Яростната реакция на президента не закъсня. Той обяви война на социалните мрежи.

30.05.2020/12:16

Журналистът Сава Тончев от Радио Шумен бе удостоен с почетното звание „Носител на златна значка на град Шумен“ за безспорния му принос в популяризирането на шуменския спорт.

29.05.2020/18:51

Александър Симов е роден на 11 юли 1977 г. в Стара Загора. По професия е журналист. Към момента е депутат от БСП в парламента и член на комисията по медии и култура. Участвал е и в предишното Народно събрание.

29.05.2020/12:00

На 28 май, в 19:00 часа, Арт салонът на Радио Благоевград ще представи новата книга на журналиста Валентин Дишев – "Янус". Премиерата ще е на открито, с ограничен брой места и при спазване на всички противоепидемични предписания.

28.05.2020/12:00

Китайската новинарска агенция Синхуа продължава да експериментира с цифровите телевизионни водещи. Женският колектив от ИИ журналисти бе допълнен със Син Сяовей, разработена от специалистите на Sogou.

27.05.2020/12:00

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки