Начало
 
 

Ивайло Диманов разкрива в клуб „Журналист” своята „Самота”

13.03.2020 /12:00 | Автор : Анжела Димчева | Източник: Труд Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Стиховете на Ивайло Диманов излъчват сгряваща тъга

Хиляди поети от древността до днес са рисували Самотата – гола, млада, болна, пияна, страстна, отмъстителна… Но само поетът Ивайло Диманов успя да я съблазни да се отбие в неговия бар, да загаси осветлението и да я покани на онзи безкраен танц, в който всичко е възможно.

Защото той е отдаден на танца в поезията, а „всяка нова любов / е едно ненаписано стихотворение, / което душата ми срича, /душа на дете. Всяка поредна раздяла / е цял свитък поезия, / която едва ли някой / ще прочете”.

По традиция на 6 март, на връх рождения си ден, вече няколко години Ивайло Диманов представя нова стихосбирка – дори и в сезона на вирусите оптимизмът му е неизчерпаем, пише авторката в "Труд":  

„Въпреки всички опасности, които ни дебнат отвсякъде, вие сте тук, на премиерата на моята нова книга „Танцувай с мен, Самота!” – започна изповедта си Ивайло Диманов пред близо 200 свои почитатели, препълнили клуб „Журналист”.

Една изстрадана книга  

„Книгата носи меланхолично заглавие, но то не е случайно. Самотата е най-вярната муза на твореца. Всеки един от вас би си признал това. Докато пътува по пътя към съвършенството, всеки творец благодари на Самотата… Моята 12-а поред книжка е посветена на майка ми” – каза поетът преди началото на продължилия 2 часа рецитал, в който той беше автор, бард, актьор.

Стиховете звучаха в съпровод на цитра в изпълнение на Михаил Шишков. За да поздравят рожденика, в премиерата на новата книга се включиха изпълнителите Нели Рангелова, Асен Масларски, Роси Рос, Краси Манка.

В краткото си приветствие поетът Георги Константинов в типичния си автоироничен стил разказа няколко анекдота, обобщавайки: „Ивайло е един щастлив човек, пише хубави стихове, рецитира ги добре, дори фалшиво не пее, а даже много добре…”.

Когато един поет е намерил своя авторски почерк, усъвършенствал го е през годините и го е наложил търпеливо като запазена марка на своята личност, няма как да не постигне популярност. Всяка изстрадана книга прибавя още бръчки към душата на своя създател.

Пял е заедно с Булат Окуджава  

Стиховете на Ивайло Диманов излъчват сгряваща тъга, пречистваща светлина, иреална съпротива спрямо злото, те са медиум към всебитието, защото разказват с естествения словоред на говора мигове от счупеното огледало на единствената възможна свобода – Самотата.

Езикът без емоция е мъртва плът, само синтезът от антибаналност и пречистващо саморазголване гарантира на автора достигане директно в подсъзнанието на читателя и отпечатване на думите в активната му памет.

Поезията на Ивайло Диманов е изключително популярна у нас и сред ценителите на бардовото изкуство в чужбина. През последните десетина години неговите музикално-поетични рецитали в Канада, САЩ, Великобритания, Франция, Русия, Италия, Австрия, Белгия, Сърбия, Румъния, Словакия и Гърция привлякоха широка аудитория от българи и чужденци.

Той е имал шанса да пее заедно с Булат Окуджава, с Албано и Ромина. Под негово ръководство вече 2 години клуб „Журналист” в София е общност, свободна зона за изява на български и световни таланти.


 

Сподели в
 

На 84 години почина доайенът в бургаската журналистика голямата Евдокия Симеонова. Тя бе дългогодишен журналист във в. "Черноморски фар", в зората на демократичните промени основа седмичника "Акценти" и ежедневника "Черно море-юг", който превърна в сензация в бургаския печат.

25.11.2020/12:00

Константин Колев публикува от 1954 г. – във „Вечерни новини”, и през 1955-1956 г. – във в. „Литературен фронт”. Работил е като журналист и редактор във в. „Искра” (Казанлък). Бил е главен редактор на окръжния в. „Септември” в Стара Загора. Автор е на разкази, новели, повести и произведения за деца. Определян е като един от видните белетристи на съвременното българско село.

23.11.2020/12:00

Губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо ще бъде удостоен с награда "Еми" за "майсторско използване на телевизионния екран" по време на пандемията при информирането и успокояването на населението, предадоха ДПА и АП.

22.11.2020/12:27

Почина Климент Величков - един от най-известните спортни журналисти навремето в България, който заминава за Чикаго с настъпването на новото хилядолетие, за да продължи журналистическия си път - отново насочен изцяло към България.

21.11.2020/16:06

Има плурализъм на гледните точки на предаванията в БНТ 1. Това е изводът на членовете на Съвета за електронни медии, които приеха доклад за резултатите от фокусирано наблюдение на програма БНТ 1 по изпълнението на Закона за радио и телевизия.

19.11.2020/12:00

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

В памет на големия български публицист и символ на непримиримата гражданска съвест, станал жертва на "белия терор" през 1925-та именно заради честното си и остро журналистическо перо, публикуваме откъс от книгата на Велислава Дърева „Атентатът`25. Денят, в който се отвориха портите Адови”

20.11.2020 /12:06 | Автор: Велислава Дърева | Източник: СБЖ

Навършиха се 100 години от смъртта на автора на „10 дни, които разтърсиха света” - легендарната хроника на обрата от 1917-та. А преди това журналистът от САЩ издава „Войната в Източна Европа” - резултат от обиколката му из балканските и източноевропейските страни през 1915-та. В София се среща с Йосиф Хербст, който му синтезира македонския стимулант на политическите решения у нас. Рид открива и откъде иде „подкупничеството” из нашите земи.

19.11.2020 /19:35 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Георги Атанасов няма нужда от никакво специално представяне – най-добре го представя дългогодишната му и изключително ползотворна журналистическа дейност, непрекъснатите му срещи чрез радио, телевизии, вестници с многохилядните почитатели на журналистическия му талант, които търсят мнението му по актуалните проблеми, които ги вълнуват. Верния и задълбочен анализ, силното българско слово…

16.11.2020 /11:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През десетилетията, в които бе хроникьор на ужасите на войната, големият британски журналист никога не се свенеше да търси отговорност от властимащите. Той си отиде на 30 октомври т.г. на 74-годишна възраст.

11.11.2020 /20:10 | Автор: Белен Фернандес | Източник: baricada.org/middleeasteye.net

 Спомени и архиви

Със Стойчо Банчев бяхме колеги във в.”Народна младеж”. Беше недъгав: като дете го прегазила каруца и гръдният му кош беше деформиран. Но струваше колкото 10 „нормални”.

24.11.2020 /12:00 | Автор: Константин Иванов | Източник: nabore.bg

"168 часа" припомня емоционалното отразяване от пратеничката на БНТ на първенството по художествена гимнастика в Страсбург през 1983 г.

24.11.2020 /09:02 | Автор: Хортензия Маркова | Източник: 168 часа

 Акценти и позиции

Талантът и моралът на големия български публицист, „безследно изчезнал” заради острото си перо и гражданската си съвест при „белия терор” през 1925-та, вдъхновяват и мотивират и днес Съюза на българските журналисти. Девизът „Никому в угода, на никого напук” е девиз и на СБЖ.

20.11.2020 /11:29

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова гостува в предаването „Делници” на телевизия „Евроком” и отговори на въпроси на водещия Николай Колев по актуални теми от дейността и позициите на СБЖ.

18.11.2020 /21:35

По повод лансирания от правителството Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява следното становище:

17.11.2020 /17:27

 Мнения

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) приличат и са адекватни на политиката и практиката на управляващата коалиция у нас. Все едно здравният министър да проверява качеството на пътищата от джипката на премиера, а министърът на културата да дава указания за здравеопазването и промени в правилата за предпазване от коронавируса...

15.11.2020 /07:05 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

С предложените поправки ЗРТ заприличва отново на многократно кърпен и с петна асфалт от медийната мрежа.

14.11.2020 /11:08 | Автор: Проф. д-р Петко Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки