Начало
 
 

БНТ отваря Академия за млади журналисти

07.03.2020 /12:16 | Източник: БНТ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


"ТВ академия" ще обучава бъдещите кадри на БНТ

БНТ стартира Телевизионна академия за млади журналисти. Журналистката и водеща на "Референдум" Добрина Чешмеджиева и генералният директор на БНТ Емил Кошлуков споделят подробности:

"Това, което е различно, е, че за първи път това се прави толкова организирано, отнася се до всички висши учебни заведения в София, до студенти, чиято специалност е близка до работата, с която се сблъскваме всекидневно и от моите срещи виждам, че действително има голям интерес. Студентите се вълнуват как се прави телевизия, а ние се вълнуваме как изглеждаме в очите на младите хора", каза Добрина Чешмеджиева.

"Трудно е, защото ние сме слабо платени, просто частните медии ни крадат от сутрин до вечер. Затова искам да благодаря на всички, които работят в БНТ, защото знам какви пари дават другите национални медии", сподели Емил Кошлуков, цитиран от БНТ:

"И това трябва да се промени. Трудно е да се създават тези кадри, защото ако ние не инвестираме в тази Академия, няма как да стане. Трябва да изграждаме", допълни Кошлуков:  

При нас най-тежкият въпрос е за застаряването на аудиторията ни. Ако сме честни, трябва да кажем, че нас младите не ни гледат. Начинът да се отворим към тях е този - да ги докарат при нас да видят кои сме, и да излезем на платформите през таблети и телефони. Работим и в двете посоки и Академията е голяма част от това", обясни Кошлуков.

Академията е първата, която пускаме. Това е истинско училище - има и теория, и практика. Вярвам, че през есента ще направим много по-масирана Академия, допълни генералният директор на БНТ.

Сайтът на "По света и у нас" е готов. Приложенията в двете платформи за мобилни телефони ги чакаме да ги одобрят, може би другата седмица ще се появят на пазара, каза още Кошлуков и уточни:

Ще направим кампания за популяризация, моля зрителите да влязат в сайта news.bnt. bg. Новините са най-качественият, най-добрият, най-гледаният продукт, така че от другия месец ще може да имате новината в джоба си, преди да я видите на екран.

Добрина Чешмеджиева допълни: "Да бъдеш журналист днес означава непрекъснато да учиш, да се развиваш. Нашите колеги имат това любопитство и желание". 


 

Сподели в
 

Анкара ще предприеме нужните съдебни и дипломатически действия в отговор на карикатурата на турския президент Реджеп Ердоган, публикувана от френското сатирично сп. "Шарли ебдо", заяви дирекцията по комуникациите на турското президентство, предаде Ройтерс.

29.10.2020/12:00

Под половината британци имат доверие на медиите като източник на информация за Ковид-19, съобщи институтът за изследване на журналистиката "Ройтерс" към университета в Оксфорд.

28.10.2020/12:00

Пол Погба заяви в социалните мрежи, че ще заведе дело срещу британски таблоид, след като отрече категорично появилата се информация, че ще се оттегли от националния отбор на Франция след коментарите на президента Еманюел Макрон за ислямския тероризъм.

27.10.2020/12:00

Издателят на сайта за разследваща журналистика „Биволъ” гостува в предаването „ЕвроДикоФ” по ТВ „Евроком", което наред с още две опозиционни предавания по същия канал в момента е подложено на натиск чрез проверки от НАП и ДАНС.

25.10.2020/12:27

Британският принц Хари и съпругата му Меган говориха в онлайн дискусия за кампанията си срещу негативизма в социалните медии, като Хари предупреди за "глобална криза на омразата", която засяга психичното здраве на хората, предаде Ройтерс.

22.10.2020/16:10

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Какво по-хубаво може да има от това в предверието на един от най-възрожденските и духовни български празници да си припомним за наши съвременници, които също оставят светла диря в българската култура идуховност. Които са посветили целия си живот на великите имена от нашата история и литература. Които са дали немалко и за българската журналистика. Такива са Петко Тотев и Петрана Колева, за които си припомнихме в клуб „Журналист“ на СБЖ по време на вечерта, посветена на тяхното дело и излязлата книга за тях „Цветословия. Думи за Петко Тотев и Петрана Колева“.

29.10.2020 /15:52 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Той написва най-популярната си книга - „Приключенията на Лукчо”, когато е едва на 31 години и работи в детското приложение „Пионер” на вестника на ИКП „Унита”. Успехът ѝ е феноменален най-вече в тогавашния СССР и в соцстраните, включително и в България. Така тръгва и световната му слава. Навръх 100-годишнината от рождението на Родари на 23 октомври дори „Гугъл” излезе със специален дизайн на „главата” си в негова чест.

23.10.2020 /19:08 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Книгата „Главните прокурори. От Татарчев до Гешев” е майсторски журналистически разказ на един дългогодишен съдебен репортер за институцията Главен прокурор в България, написан въз основа на многобройни факти и събития, с много емоции и изповедност, пише в рецензията си проф. Маргарита Пешева

22.10.2020 /15:36 | Автор: Проф. Маргарита Пешева | Източник: newmedia21.eu

Проф. Лилия Райчева е уважаван журналист и университетски преподавател. Разговорите с нея зареждат не само с информация, но и обогатяват, защото е ерудиран и интересен събеседник. Тя е преподавател във ФЖМК в СУ „Св. Климент Охридски” и в много наши и чужди авторитетни университети.

21.10.2020 /18:57 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Гостуваща изложба на Народна библиотека „Иван Вазов”, Пловдив, се открива утре в Хасково. Домакин е Регионалната библиотека „Христо Смирненски“, а поводът - Денят на будителите.

29.10.2020 /12:41 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Във Военния клуб на Плевен бе представена нова книга по повод 143 години от боевете за освобождението на село Горни Дъбник, които са били важа част от битката за Плевен по време на Руско-турската освободителна война.

24.10.2020 /12:05 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ще бъде проведен избор за попълване на съставите на Управителния съвет, Контролния съвет и Етичната комисия на СБЖ при спазване на противоепидемиологичните мерки.

29.10.2020 /13:21

Всички решения и финансови отчети на УС на СБЖ са публикувани и са достъпни за всекиго, а разпространяваните недобронамерени писма са манипулативни, заблуждаващи и целят злепоставяне работата на колективния ръководен орган на СБЖ – Управителния съвет, отбелязва в свое изявление председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова.

27.10.2020 /17:03

Европейската федерация на журналистите и Международната федерация на журналистите се присъединиха към Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) и 22 други организации от целия свят в общо обръщение до правителството на САЩ по повод негови планове за промяна в издаването на американски визи от категория I. Тази промяна удря по чуждестранните журналисти, посочва се в изявлението.

27.10.2020 /16:44

 Мнения

За да получим нормално общество и управление, са ни необходими и нормални - критични! - медии, както и законови гаранции за труда на журналистите, за да не бъдат те смазвани от олигарси и правителства. Това бе един от акцентите в дискусията на конференцията „Свобода на медиите в България”, включила онлайн участници от Брюксел и София.

16.10.2020 /19:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 32 гости

Бързи връзки