Начало
 
 

8 дружества на СБЖ в БНТ подкрепиха Становище на работещите в БНТ

03.03.2020 /09:32 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


"Бихме могли да отделим няколко дни, за да си спомним какво точно сме вършили на определена дата и час, но обхваналото ни усещане е за отнемане на свободата на работа и изразяване, и за насаждане на страх," пише в подкрепящата декларация. По искане на ръководството на БНТ работещите там изготвят нов вариант на т. нар. снимки на работното място, за да се изясни уплътняването на работното време.

В сайта на СБЖ беше получена декларация на 9 дружества на СБЖ в БНТ, като текстът е подкрепен от представителите на 8 дружества, а представителят на едно дружество - 11-то - се е въздържал. Декларацията, приета на 27 февруари, е по повод Становище на работещите в БНТ относно технологията на изработване на снимка на работното място също от 27 февруари. Публикуваме и декларацията, и становището:

ДЕКЛАРАЦИЯ

НА ДРУЖЕСТВАТА НА СБЖ В БНТ

                   Подкрепяме Становището на работещите в БНТ.

                   Считаме, че не се уеднаквява нещо, което е несравнимо по същество с друго. Характеристиката на творческото явление е именно протичане на мисловен процес.

                   Бихме могли да отделим няколко дни, за да си спомним какво точно сме вършили на определена дата и час, но обхваналото ни усещане е за отнемане на свободата на работа и изразяване, и за насаждане на страх.

27 февруари 2020                 

За 11. дружество - Цветaна Лозанова –  въздържал се               

За 12. дружество - Емил Розов                             

За 48. дружество - Адриана Димитрова          

За 60. дружество - Диана Висонова

За 66. дружество – Веселина Пършорова

За 13. дружество - Д. Кънчев

За 75. дружество -  Весела Петрова                 

За 104. дружество - Светла Каменова                  

За 113. дружество - Недялка Арнаудова

................................................................................................

ДО ГЕНЕРАЛНИЯ ДИРЕКТОР НА БНТ

с копие до ЧЛЕНОВЕТЕ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА БНТ

с копие до ДИРЕКТОР ПРОГРАМА БНТ1

с копие до ДИРЕКТОР ПРОГРАМА БНТ2

с копие до ФУНКЦИОНИРАЩИТЕ В БНТ СИНДИКАЛНИ ОРГАНИЗАЦИИ

 

СТАНОВИЩЕ

НА РАБОТЕЩИ В БНТ

относно

ТЕХНОЛОГИЯТА НА ИЗРАБОТВАНЕ НА СНИМКА НА РАБОТНОТО МЯСТО

Уважаеми господин Кошлуков,

В изпълнение на Ваша заповед за изработване на т.нар. снимки на работното място от работещите в БНТ от 6.02, изготвихме и предадохме поисканите от Вас данни без никакво съмнение в необходимостта от събирането им. Поради неизяснени критерии как точно да бъдат попълнени, от някои бе поискана втора и трета снимка на работното място с подробна разбивка на дейностите ни по часове и дни.

От вечерта на 26.02 от нас чрез мейл се изисква да попълваме нова версия на снимката на работното място със съвсем нови критерии в таблица, в която всеки ден е разбит по час.

Напълно съгласни сме, че това е начин за изясняване на натовареността ни през месеците и дава възможност за по-добра организация на бъдещата ни работа.

В процедурата и принципа на оценяване ни притеснява следното:

1. Подобен вид проследяване на заетостта по дни и часове се извършва от специализирани и компетентни звена. А в случаите, в които ги изготвя всеки служител за себе си, това заляга в длъжностната му характеристика и същият е уведомен за процедурата от самото си назначаване. Съгласете се, че на 26 февруари е невъзможно да си спомним час по час каква дейност сме извършвали на 3 януари например…

2. За нас е проблем уточняването на критериите за оценяване „в движение“.

3. От различните звена в телевизията се изисква да отчитат дейността си по едни и същи критерии. Това показва непознаване на спецификата на работа в БНТ, приравнявайки до количествено-времево измерване на работата на работещите в „Реализация“, „Новини“, програма, администрация. Резултатите от подобно приравняване са некоректни и контрапродуктивни.

4. Как се регулира присъствието в сградата на БНТ на работещи, които не са на смени и с графици, и чието работно време се води нерегламентирано?

5. Как снимките на работното място се съотнасят с месечните ни атестации?

Предлагаме да се диференцират и прецизират критериите, които да бъдат съобразени със спецификата на работа на отделните звена в БНТ, което да доведе до реална картина на процеса на работа и нивото на заетост и компетентност на служителите. След изработването на такава таблица тя да ни бъде предоставена за попълване за текущ месец, а не със задна дата.

Благодарим за разбирането!                                      

27.02.2020

 

Сподели в
 

Както е казал мъдрецът, винаги след черната река идва златната. И при нас е така във време, когато над планетата е размахан бичът на страшна пандемия, каквато е короновирусът, има място и за добри вести. Такава е, че на 10 март известната българска публицистка,поетеса и журналистка Елена Алекова получи най-престижното отличие на СБЖ „Златно перо“.

23.03.2020/15:00

Колегията от СБЖ поздравява „майката” на легенрадното предаване „Минута е много” и прочутия телевизионер с кръглите им годишнини и им пожелава крепко здраве и бодър дух срещу всички изпитания, както и още много покорени творчески върхове

23.03.2020/14:29

Най-големият журналист сред дипломатите и най-големият дипломат сред журналистите закръгля 70 години - колкото и да не е за вярване... Читателите и гилдията нямат търпение за книгата, която пише! По повод юбилея припомняме интервюто, което той даде за сайта на СБЖ преди броени месеци

20.03.2020/17:28

На 21 март, събота, от 12.00 ч. в църквата на Централни софийски гробища ще е сбогуването с големия фотожурналист и човек Кольо Панамски, който ни напусна на 18 март на 91-годишна възраст. Дълбок поклон и безмерна почит!

20.03.2020/06:43

За разлика от ситуацията у нас, правата на испанските читатели за достъп до сигурна информация в печатни медии се отстояват съвместно от правителството и от организациите на издателите и на разпространителите.

19.03.2020/20:19

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020 /18:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020 /17:53 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Миналата седмица вицепрезидентът на МФЖ и секретар на СЖР Тимур Шафир беше гост на СБЖ по повод Международната журналистическа конференция във връзка със 141-годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Русия.

11.03.2020 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Какви истории стоят зад прочутия кадър, заснет на 5 март 1960 г.? Каква драма я предшества и още какви следват? Защо тиражиралият я италиански издател Джанджакомо Фелтринели и изнеслият илюстрирания с нея „Боливийски дневник” Антонио Аргедас загиват еднакво? Крачил ли е Бърни Сандърс до Че и Фидел в Хавана?

09.03.2020 /14:45 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Парадакосите и нелепиците край нямат... И по света, и в България. Защо ли? Ами ето ви пример. Преди няколко години моя колежка, която работеше тогава във в. „Новинар” и поддържаше и рубрика за годишнини на известни личности, подирила снимка на легендарния в гилдията ни проф. Георги Боршуков.

28.03.2020 /13:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Главният уредник в Регионалния исторически музей Милен Вълчев публикува интересно проучване за присъствието на руската емиграция в Харманлийска околия между двете световни войни.

16.03.2020 /12:59 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое специално послание президентът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Юнес Мджахед призовава организациите членки, сред които е и СБЖ, да продължават да бранят правата на журналистите дори и в тежките условия на глобалната здравна криза около коронависура/ Covid-19. Предлагаме текста на обръщението, получено в СБЖ.

23.03.2020 /13:12

Държавният глава е обезпокоен, че предвидените санкции за невярна информация могат да бъдат употребени срещу всяко неудобно свебодомислие и ще останат в сила и след края на сегашната криза с коронавируса. Румен Радев призовава също така за спешни социални мерки за защита на най-пострадалите от настоящата ситуация

22.03.2020 /13:52

Под предлог за борба с дезинформацията около сегашната пандемия, се предлага оспорван от гилдията и обществото орган като СЕМ да цензурира онлайн медии, което е в разрез с конституцията. Недопустимо е това да се прави по принцип, а особено пък в условията на извънредно положение и преди сериозно професионално обсъждане на преструктурирането на СЕМ, смята председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова

20.03.2020 /20:47

 Мнения

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020 /18:04 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020 /14:53 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 7 гости

Бързи връзки