Начало
 
 

Посланикът на Словакия разказа за страната си пред журналисти

26.02.2020 /15:03 | Автор : Гергина Дворецка | Източник: Европа и светът Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Н.Пр. Мануел Корчек по време на пресконференцията. Вляво от него е Снежана Тодорова. Снимка: Мари Къналян

Н.Пр. Мануел Корчек се срещна с журналисти на 25 февруари в посолството на Словакия в София. Поводът беше втората година от мандата му в нашата страна. Такава среща с представители на медиите посланикът направи и миналата година.

Темата на срещата беше „Актуални новини от Словакия. Развитие на сътрудничеството между Словакия и България“. Участваха председателят на СБЖ .Снежана Тодорова, членове на журналистическия съюз и на Българското дипломатическо дружество, съобщава "Европа и светът"..

През 2019 г. Словашката република беше председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Н.Пр. Мануел Корчек изтъкна успехите й по време на това председателство за постигане на договорености между държавите членки относно бюджета на Организацията, бюджета на Специалната наблюдателна мисия на ОССЕ в Украина и др. 

Представйки успехите на словашката икономика, посланикът открои автомобилната промишленост – в Словакия се намират 4 автомобилни завода, тя е най-големият производител на автомобили на глава от населението в света.

В страната ни работят около 10 словашки фирми. Засилва се оборотът във външната търговия между Словакия и България (2018 г. – 745 млн. евро годишно, 2019 г. – над 800 млн. евро). Българското Черноморие е традиционно една от най-популярните дестинации за словашките туристи (102 хиляди през 2018 г.) Отбелязан е ръст и на българските туристи в Словакия – през 2018 г. са достигнали 35 хиляди. 

Н.Пр. Мануел Корчек постави акцент и върху връзките между двете държави в образованието и културата, като припомни, че в Братислава има българско училище, в два словашки университета се изучава бълграски език, а в Софийския и Великотърновския университет – словашки.

От предстоящите събития, организирани от посолството, той  обърна внимание на предвидената за 24 март международна конференция за замъка-музей „Свети Антон“край Банска Щявница, на около 200 км. източно от Братислава, където живее дълги години цар Фердинанд след абдикирането на българския престол на 3 октомври 1918 г.

След експозето на посланика бяха зададени въпроси, свързани с цивилизования „развод“ между Чехия и Словакия, развитието на автомобилостроенето, заменило оръжейната индустрия, пенсионното осигуряване.

Имаше запитване и за членството на страната в еврозоната в контекста на предстоящото присъединяване на България към нея, което предизвиква противоречиви мнения. Н.Пр. Корчек обясни, че Словакия е приела еврото преди 11 години, защото е преценила, че това ще бъде изгодно за нея от икономическа гледна точка, въпреки че съседните страни Чехия, Полша и Унгария имат различна гледна точка.

Позитивен момент е била разяснителната кампания за предимствата на еврото, започнала още преди влизането в еврозоната и продължила след това. Имало е възможност за подаване на сигнали при злоупотреба с цените при смяната на местната валута с евро.   

По повод интереса към предстоящата междуранодна конференция за замъка, обитаван от абдикиралия български монарх, посланикът поясни, че в Словакия бившият цар е оставил добри спомени. Не се е занимавал с политика, а с природо-научни изследвания. Самата конференция няма да има никакъв политически оттенък, а ще помогне да се научи повече за слабо познатия период от живота на цар Фердинанд след напускането на България.   

Сподели в
 

И Софийската филхармония се присъедини към инициативата на Младежкия театър „Николай Бинев“ артистичната гилдия и зрителите да обединяват усилията си с цел закупуване на медицинска техника за лечение на COVID-19

31.03.2020/20:23

„Надявам се, че успяваме да разведрим читателите, а и себе си. Словото е лечебно и дано даде резултат. Ще продължим с рецитала”, заяви поетесата Христина Комаревска, инициатор на „Извънреден рецитал” във Фейсбук.

29.03.2020/15:32

В Културен център „Морско казино“ в Бургас на 30 март от 18.00 часа журналистът Слави Томов трябваше да представи „5-те случая“ на Зигмунд Фройд, което очевидно няма да стане заради извънредните мерки поради пандемията от коронавирус

29.03.2020/15:30

Плевенчанинът Димитър Петров, председател на Сдружение „Приятели в приключенията“, създаде най-богатата туристическа виртуална библиотека в България.

28.03.2020/13:49

Covid-19 е жестоко изпитание за всички, но кога ще говорим за короната на глада в света, пита в интервю посланичката на Куба у нас Каридад Ямира Куето Милиан. Тя разказва са медицинските бригади от родината й, които в момента работат в 37 държави в света.

27.03.2020/21:06

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Легендарният антифашист, прочул се със свалянето на нацисткия флаг от Акропола през 1941 г., бе и пламенен журналист, оглавявал вестниците "Ризоспастис" и "Авги". Той си отиде на 97-годишна възраст.

01.04.2020 /20:47 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020 /18:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020 /17:53 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Миналата седмица вицепрезидентът на МФЖ и секретар на СЖР Тимур Шафир беше гост на СБЖ по повод Международната журналистическа конференция във връзка със 141-годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Русия.

11.03.2020 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 1927 г. в Хасково киносалоните са затворени за дезинфекция, а учениците са във ваканция.Това са едни от най-сериозните противоепидемични мерки, прилагани в града и документирани от тогавашната преса.

01.04.2020 /14:28 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Парадакосите и нелепиците край нямат... И по света, и в България. Защо ли? Ами ето ви пример. Преди няколко години моя колежка, която работеше тогава във в. „Новинар” и поддържаше и рубрика за годишнини на известни личности, подирила снимка на легендарния в гилдията ни проф. Георги Боршуков.

28.03.2020 /13:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое специално послание президентът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Юнес Мджахед призовава организациите членки, сред които е и СБЖ, да продължават да бранят правата на журналистите дори и в тежките условия на глобалната здравна криза около коронависура/ Covid-19. Предлагаме текста на обръщението, получено в СБЖ.

23.03.2020 /13:12

Държавният глава е обезпокоен, че предвидените санкции за невярна информация могат да бъдат употребени срещу всяко неудобно свебодомислие и ще останат в сила и след края на сегашната криза с коронавируса. Румен Радев призовава също така за спешни социални мерки за защита на най-пострадалите от настоящата ситуация

22.03.2020 /13:52

Под предлог за борба с дезинформацията около сегашната пандемия, се предлага оспорван от гилдията и обществото орган като СЕМ да цензурира онлайн медии, което е в разрез с конституцията. Недопустимо е това да се прави по принцип, а особено пък в условията на извънредно положение и преди сериозно професионално обсъждане на преструктурирането на СЕМ, смята председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова

20.03.2020 /20:47

 Мнения

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020 /18:04 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020 /14:53 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 12 гости

Бързи връзки