Начало
 
 

Как отговори El Periódico на „медиите на Борисов”

23.02.2020 /20:18 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: Барикада Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Луис Маури (вдясно) от El Periódico говори по испанската телевизия Sexta през 2017 г. по повод тогавашни обвинения към вестника във връзки с испанското и американското разузнаване

„Преди ни плащаше испанското разузнаване, сега ни плащат руснаците. Кой дава повече?” Така Луис Маури, заместник-главният редактор на базирания в Каталуня испански вестник, се подигра на пропремиерските твърдения на БНТ и други издания у нас за „руска следа” в разследванията за „къщата в Барселона”. В коментара си, озаглавен „Повей от България”, той припомня, че вестникът му е бил обвиняван през 2017 г. и за „американска връзка”

Базираният в Каталуня, но с общоиспанско покритие вестник El Periódico, който на 21 февруари излезе с пет публикации относно започнатото от каталунската полиция и испанската антикорупционна прокуратура разследване за пране на пари срещу премиера на България Бойко Борисов, даде своя подигравателен отговор на тенденциозните твърдения за него, тиражирани у нас от лоялни към правителството медии, включително и от БНТ. Впрочем, именно по БНТ дори външната министърка Екатерина Захариева си позволи да повтаря непроверени твърдения на услужливи тукашни медии, уронващи престижа на авторитетния испански вестник с недоказани подмятанияза за „руска следа” в публикациите му.

Отговорът от Испания дойде с коментара „Повей от България” на известния журналист и зам.-главен редактор на в. El Periódico от 2017 г. насам Луис Маури.

Ето малко полезна информация за съчинителите на конспиративни теории у нас, преди да обявят Маури за главен руски разведчик в иберийското кралство. Той е роден през 1959 г. в Барселона и се утвържава в журналистиката първо като репортер на най-големия испански вестник El Pais, а по-късно работи и като редактор във вече спрелите да излизат El Correo Catalán и El Noticiero Universal. В El Periódico се проявява като много добър разследващ журналист.

През 2017 г. е назначен от тогавашното ръководство на El Periódico за зам.-главен редактор на изданието заедно с друга негова колежка от вестника, издигната също на такава позиция - родената през 1976 г. в Барселона Олга Грау.

Тук спираме за момент, за да могат нашенските  конспиратолози да си поемат щастливо дъх - да, да, представяте ли си, красивата млада жена се казва Олга!!! Хайде сега се хвърлете бързо да издирите родословното й дърво - сред фамилията й няма начин да не изскочи ако не руски роднина, то поне някой почитател на Пушкин и „Евгений Онегин”, или най-малкото на Чайковски, нали... Иначе тази хубава Олга е завършила Cuny Graduate School of Journalism в Ню Йорк, ама то е сигурно само за отклоняване на вниманието, за прикритие...

Е, няма как, сега идва ред на студения душ. Тази благодатна Олга напуска El Periódico миналата година, когато вестникът преминава от притежавалата го дотогава медийна група Zeta към дрруга голяма медийна империя - Prensa Ibérica. Новите собственици обявяват, че ще назначат и нов главен редактор, по възможност жена. И всички очакват, че това ще е експертката в икономческата журналистника Олга Грау. Но оглавяваната от медийния магнат Франсиско Хавиер Мой де Мигел Prensa Ibérica предпочита да покани ръководителка отвън - натрупалата опит в конкурентния вестник La Vanguardia и в агенция Europa Press настояща главна редакторка на El Periódico Ана Кристето Масанеда. Затова Олга Грау си тръгва обидено и става PR на голяма банка. Като единствен зам.-главен редактор остава Луис Маури, който продължава да е такъв и днес.

А сега повишено внимание, моля! В своя коментар, чийто пълен превод следва по-надолу, Луис Маури сравнява по абсурдност ненаучната фантастика откъм България с друго обвинение, отправено към El Periódico от каталунските сепаратистки среди през септември 2017 г., след жестокия джихадистки атентат в Барселона. Тогава вестникът известява за съществуването на изпратено още преди месеци от американското ЦРУ предупреждение, че има риск от осъществяване на такъв атентат тъкмо в Барселона - но мерки от каталунските власти не са били взети. Изданието незабавно е атакувано от просепаратисткото правителство и подчинената му полиция, че щом разполага с такава информация, значи е свързано със спецслужбите и в Мадрид, и във Вашингтон. Лично Луис Маури отвръща на нападките по телевизии и радиа, възмутено определяйки ги като посегателство над свободата на медиите.

Интересно, само нивото на интелигентност на домораслите ни конспиратолози ли е причина да не са информирани за тези подробности и да лансират „руска връзка” точно в издание като El Periódico, или просто бързат да създадат шумова завеса, за да не възникнат подорзения за интереси на друга свръхсила, силно дразнеща се от една тръба?

Но да оставим конспиратолозите от всички оттенъци да се лутат на воля из лабиринтите си и да видим едно към едно коментара на Луис Маури, за който го вдъхнови обслужващата правителството медийна кохорта у нас. Ето:

 

Повей от България

 

Луис Маури

Историята има много лица, но оригиналността не е сред тях. Знаем го от доста векове насам. Разбира се, че го знаем, прекалено добре. Историята се повтаря неуморно. По-точно казано - уморяващо. Каквото и да казват новите технократи, всичко вече е измислено.

Журналистиката не е чужда на тази аксиома. Преди две години и половина по повод публикацията, че разузнаването на САЩ е предупредило за риск от предстоящ джихадистки атентат в Барселона, сепаратисткият блок  (който точно в онзи момент поемаше по финалната права към провала на своя курс за едностранно обявяване на независимост) и неговите многобройни случайни сателити обвиниха El Periódico, че е на заплата към испанското разузнаване. Днес глашатаите на българския министър-председател Бойко Борисов, разследван от каталунската полиция и  антикорупционната прокуратура за предполагаема мрежа за пране на пари в Барселона, за което съобщи нашият всекидневник, обвиняват El Periódico, че пише под диктовката на руския шпионаж.

Кой дава повече?

Преди две години и половина с неописуема ярост ни атакуваха радиото и телевизията на каталунското правителство, както и безброй изданийца, захранени с парите на данъкоплатците, част от обичайната дигитална глутница. Днес със същия плам ни бичува българската телевизия. Медиите на Борисов твърдят, че El Periódico е агент на сепаратизма в Каталуня и го поставят в центъра на заговор, дирижиран и финансиран от Русия, за да бъде свален българският премиер. Кой дава повече?

На историята й липсва всякаква оригиналност. В тоталитарните общества свободната информация е смазана. В демократичните, особено ако през тях е пуснато електричеството на национализма, властта се старае да реагира на жалби за корупция, пазейки достойнството на нацията. Узурпирайки го. Отдавна ни е познато всичко това. Само трябва да се надникне в книгите и старите вестници. Пужол и Каталунската банка. (Жорди Пужол е емблематичен каталунски политик, многократен премиер на автономната област, отлично сътрудничил си с централната власт в Мадрид, но по негово време Каталунската банка стига до фалит, а по-късно са му повдигнати и обвинения за мащабна корупция - б.пр.)  Мас и 3%. (Артур Мас, който бе каталунски премиер от 2010 до 2016 г., е разследван за злоупотреби при възлагане на обществени поръчки с прибиране на 3% комисионни - б. пр.) Испанската социалистическа работническа партия и скандалът „Филеса” (ИСРП е уличена в незаконно финансиране на изборната си кампания през 1989 г. - б.пр.) Народната партия и най-голямото корупционно тресавище в Испания. (НП стана пословична с многобройни шумни дела за корупция на най-високо ниво, заради което през 2018 г. от власт падна и премиерът Мариано Рахой - б.пр.) А сега идва и повей от България.

Свързани:

Що за вестник е El Periódico, известил за разследването срещу Бойко Борисов в Испания?

Дата: 21.02.2020

Сподели в
 

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020/18:19

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020/17:53

Миналата седмица вицепрезидентът на МФЖ и секретар на СЖР Тимур Шафир беше гост на СБЖ по повод Международната журналистическа конференция във връзка със 141-годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Русия.

11.03.2020/18:16

Какви истории стоят зад прочутия кадър, заснет на 5 март 1960 г.? Каква драма я предшества и още какви следват? Защо тиражиралият я италиански издател Джанджакомо Фелтринели и изнеслият илюстрирания с нея „Боливийски дневник” Антонио Аргедас загиват еднакво? Крачил ли е Бърни Сандърс до Че и Фидел в Хавана?

09.03.2020/14:45

Преди дни, и в навечерието на 3 март, в Дома на киното се състоя премиерната прожекция на документалната лента Breaking news на режисьора Асен Владимиров. В него авторът разказва как пресата на ХІХ век отразява Руско-турската война 1877-1878 година. Това е може би най-отразяваното събитие за онова време. Едни от най-известните военни кореспонденти и художници от цял свят отразяват двете страни на сражаващите се.

27.02.2020/15:48

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020 /18:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020 /17:53 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Миналата седмица вицепрезидентът на МФЖ и секретар на СЖР Тимур Шафир беше гост на СБЖ по повод Международната журналистическа конференция във връзка със 141-годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Русия.

11.03.2020 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Какви истории стоят зад прочутия кадър, заснет на 5 март 1960 г.? Каква драма я предшества и още какви следват? Защо тиражиралият я италиански издател Джанджакомо Фелтринели и изнеслият илюстрирания с нея „Боливийски дневник” Антонио Аргедас загиват еднакво? Крачил ли е Бърни Сандърс до Че и Фидел в Хавана?

09.03.2020 /14:45 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Парадакосите и нелепиците край нямат... И по света, и в България. Защо ли? Ами ето ви пример. Преди няколко години моя колежка, която работеше тогава във в. „Новинар” и поддържаше и рубрика за годишнини на известни личности, подирила снимка на легендарния в гилдията ни проф. Георги Боршуков.

28.03.2020 /13:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Главният уредник в Регионалния исторически музей Милен Вълчев публикува интересно проучване за присъствието на руската емиграция в Харманлийска околия между двете световни войни.

16.03.2020 /12:59 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое специално послание президентът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Юнес Мджахед призовава организациите членки, сред които е и СБЖ, да продължават да бранят правата на журналистите дори и в тежките условия на глобалната здравна криза около коронависура/ Covid-19. Предлагаме текста на обръщението, получено в СБЖ.

23.03.2020 /13:12

Държавният глава е обезпокоен, че предвидените санкции за невярна информация могат да бъдат употребени срещу всяко неудобно свебодомислие и ще останат в сила и след края на сегашната криза с коронавируса. Румен Радев призовава също така за спешни социални мерки за защита на най-пострадалите от настоящата ситуация

22.03.2020 /13:52

Под предлог за борба с дезинформацията около сегашната пандемия, се предлага оспорван от гилдията и обществото орган като СЕМ да цензурира онлайн медии, което е в разрез с конституцията. Недопустимо е това да се прави по принцип, а особено пък в условията на извънредно положение и преди сериозно професионално обсъждане на преструктурирането на СЕМ, смята председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова

20.03.2020 /20:47

 Мнения

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020 /18:04 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020 /14:53 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки