Начало
 
 

Радио България и след 84 години следва своята мисия

17.02.2020 /12:00 | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Старата сграда на Радио София

В своя първообраз Радио България се появява на 16 февруари 1936 г. – само 13 месеца след като радиоразпръскването у нас става държавна собственост, а българското радио, тогава – Радио София, официално стартира своята дейност.

Денят бил неделен и с помощта на късите вълни цялата утринна програма прозвучала за първи път в Европа, Северна Африка и Северна Америка, уточнява БНР

Документите свидетелстват, че преди 84 години предаванията за чужбина на националното радио са въведени първо на есперанто, а след 1 май 1937 г. – системно, 5 пъти седмично, на френски, немски, английски и на италиански език.

През 1938 г. е създадена и нова форма, наречена “Специални предавания за определени евро страни”. Особеното на тези програми е в предварителната им разгласа в страните, за които са предназначени. Разгласяването ставало чрез легациите и стопанските ни представителства в чужбина, с помощта на чуждестранни радиостанции и вестници.  

От 2004 г. има страница в интернет  

В тези първи години на предаванията за чужбина, като автори и водещи са привличани нещатни сътрудници. Такъв е случаят с редактора от в. “Ла пароль булгар” (”Българско слово”) Жорж Милчев, който прави седмичните предавания на френски, както и с работещия в Дирекцията на печата Петър Уаалиев, който подготвял програмите на италиански език. 

Друг любопитен факт от историята на Радио България е, че след смяната на режима на 9.09.1944 г. предаванията на български език за чужбина са спрени. Излъчването им е възстановено едва в края на 50-те години на ХХ век, а емисиите са насочени основно към българската емиграция в Северна и Южна Америка, наричана от социалистическия режим „икономическа“.  

В периода 1945 - 1950 г., в националната си програма Радио София излъчва 10-минутни новинарски емисии на румънски, сърбохърватски, гръцки и турски, а след това, вече и в чужбина, зазвучават предаванията на турски, сърбохърватски, гръцки, албански, испански, португалски, арабски, испански, руски.

От 1992 г. предаванията за чужбина на БНР се наричат „Радио България“, а от месец май 2004 г. екипът им поддържа и многоезичната страница на БНР в интернет – с текст, картина и звук, на 11 езика.

Привлича сътрудници от чужбина  

Наред с положителните промени, новото хилядолетие изправя екипа на Радио България пред редица перипетии, каквито са: спирането на излъчванията на къси и средни вълни през 2012 г.; закриването на арабската секция през 2016 г., прекратяването на 24-часовия онлайн аудио поток (streaming) на български, английски, испански, немски, френски, руски, сръбски, гръцки, турски и албански език през 2017 г.; предложението за преструктуриране на Радио България и „редуциране“ на езиковите редакции до 3, срещнало мощната съпротива на журналистите и подкрепа от партньорите на медията, в лицето на международни организации, държавни институции, дипломатически мисии, европейски депутати, български медии в чужбина. 

Устояло на превратностите на времето, Радио България продължава и днес да следва своята мисия – всекидневно да предоставя надеждна и прецизно поднесена информация от и за България, съдействайки за формирането на имиджа на страната ни по света и подпомагайки с информация българските общности зад граница и нашите сънародници, които са с майчин език, различен от българския.

Пред екипа на медията стои амбициозната задача да задълбочи градените с години връзки с наши сънародници в различни точки на света, като поддържа жива връзката им с родната култура и език и привличайки техни представители за свои сътрудници. В програмните намерения на Радио България са залегнали и много нови форми на поднасяне на информация, които, вярваме, много скоро ще можем да ви представим.  


 

Сподели в
 

В зората на съсипващия ни и до днес преход към демокрация, в ерата на българския феномен масово политическо пребоядисване бе приет Закон за конфискация на имуществото на тоталитарните партии и организации.

06.04.2020/12:00

Сега всичко е коронавирус. А тогава, когато поех „Дума” от Стефан Продев, беше повече от вирус. Короната му беше много тежка. Първо, "другарите" от ЦК (ВС на БСП) не знаеха какво да правят и не ме харесваха.

05.04.2020/12:17

Комисарката на Съвета на Европа за човешките права Дуня Миятович публикува декларация, в която изрази опасенията си относно подкопаването на свободата на медиите в резултат на непропорционалните ограничения, налагани като извънредни мерки в борбата срещу пандемията в редица страни от Европа.

04.04.2020/12:16

"Новият брой на сп. „Спринт” е капка добро настроение в сложното време – заяви главният редактор Николай Кръстев и подчерта. - Този брой е изключително специален за нас".

03.04.2020/18:51

Сръбската полиция е задържала журналистка, която написала критичен текст за справянето с епидемията от коронавирус, съобщи нейният адвокат, цитиран от ДПА.

03.04.2020/12:00

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

„Да бъдеш първи е предизвикателство. На първо място за самите нас, защото не е прието да се страхуваме от предизвикателства. Защото Първи, това за нас е съдба!“ Така огромната армия от журналисти, режисьори, продуценти, водещи, оператори определят работата си в Първи тв канал, или както всичките му казват Главният канал на Русия. На 1април той навъртя четвърт век. 25 години упорит труд и катерене към върха.

03.04.2020 /15:05 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Легендарният антифашист, прочул се със свалянето на нацисткия флаг от Акропола през 1941 г., бе и пламенен журналист, оглавявал вестниците "Ризоспастис" и "Авги". Той си отиде на 97-годишна възраст.

01.04.2020 /20:47 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020 /18:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020 /17:53 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Талантлив журналист, поет, редактор, истински поборник- така остава в историята роденият в Свиленград Александър Кипров, от чието рождение се навършиха 140 години.

02.04.2020 /18:37 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 1927 г. в Хасково киносалоните са затворени за дезинфекция, а учениците са във ваканция.Това са едни от най-сериозните противоепидемични мерки, прилагани в града и документирани от тогавашната преса.

01.04.2020 /14:28 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Генералният секретар на Европейската федерация на журналистите Рикардо Гутиерес подкрепи предложенията на британската организация „ЧЛЕН 19” към медии и журналисти как да действат, за да предоставят само достоверни факти насред пандемията от коронавирус. Но и държавите не бива да злоупотребяват със ситуацията и да я използват като предлог за преследване на свободното слово, настоява още ЕФЖ.

03.04.2020 /16:51

В свое специално послание президентът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Юнес Мджахед призовава организациите членки, сред които е и СБЖ, да продължават да бранят правата на журналистите дори и в тежките условия на глобалната здравна криза около коронависура/ Covid-19. Предлагаме текста на обръщението, получено в СБЖ.

23.03.2020 /13:12

Държавният глава е обезпокоен, че предвидените санкции за невярна информация могат да бъдат употребени срещу всяко неудобно свебодомислие и ще останат в сила и след края на сегашната криза с коронавируса. Румен Радев призовава също така за спешни социални мерки за защита на най-пострадалите от настоящата ситуация

22.03.2020 /13:52

 Мнения

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020 /18:04 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020 /14:53 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 88 гости

Бързи връзки