22-годишни студенти правят сп. „Драфт”, подготвят 3-ти брой

16.02.2020 /14:33 | Автор : Катрин Миладинова | Източник: dnevnik.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


3-тият брой на "Драфт" се очаква да излезе през февруари 2020 г.

Огнян Цветков, Георги Александров и Константин Николов са студенти IV курс по журналистика в СУ. На по 22 г. са. Вече са издали 2 броя на списанието "Драфт" - "Чакам" и "Не. Бързам". Георги и Огнян работят по третия брой.

Огнян определя себе си като "учтив човек, който изразява себе си чрез думите". Георги се смята за "приятен човек, който обича да слуша във всеки смисъл на думата", пише dnevnik.bg

Броят на списанието, озаглавен "Чакам", те не определят като начало, а като "естествено продължение на недовършеното". С него започва техният "експеримент" в писането.

И тримата използват псевдоними, защото не отдават твърде голямо внимание на себе си. "Важен е текстът, а не авторът", гласи обяснението на Огнян.

Във втория брой - "Не.Бързам" (снимка: Огнян Цветков) проличава, че са събрали опит. В него са включени и интервюта, и чужди публикации. 

Определят медията като "трибуна" 

Идеята им е да съберат интелигентни пишещи хора, които още не са публикувани, и да им предоставят поле за изява. "Това става отвъд теб. Всъщност да стане отвъд теб е големият експеримент - да направиш нещо, което да не е само за теб. Да не публикуваш своите текстове, а тези на друг, защото има думи, които трябва да бъдат написани, за да бъдат прочетени - а не, за да бъдат казани", изтъква Огнян.

Идеята за "Драфт" се поражда спонтанно. Името на списанието определя основната му същност - "експеримент". Пилотният брой е финансиран изцяло от тримата създатели. Той е с тираж от 1000 броя, които се предлагат безплатно на читателите. Вторият брой е в същия тираж, но на цена 5 лв., а събраните средства влагат изцяло за следващи "експерименти".

Един от техните експерименти е "текст без правила", в който един от двамата започва да пише и когато спре - защото не може да продължи или защото решава да прекъсне в този момент, другият го довършва. Единият продължава мисълта на другия. Последният текст във втория брой на "Драфт" е такъв.

Посланието, което целят да оставят на читатели си, е свобода. За Георги е важно хората да се чувстват независими, "да имат свободата да правят това, което наистина желаят".

Сега приятелите работят върху следващия брой на "Драфт". Вълнуват се, защото третият брой е нов експеримент, нова тема и откриване на непознати хоризонти с различни стилове, фотографии и текстове. Те нямат намерение да спират да търсят себе и и другите чрез писането. Нали все пак именно това означава да си "търсач на пишещи хора"?


 

Сподели в
 

Словакия осъди на 23 години затвор Мирослав Марчек, признал си, че е извършил убийството на журналиста Ян Куцяк и годеницата му Мартина Кушнирова през 2018 г.

06.04.2020/18:39

Мюзикълът от 1974 г. „Цар и водопроводчик" е с музика от Димитър Вълчев и либрето Георги Ивчев, Георги Христов и Любомир Пеевски. Режисьор е Никола Петков, оператор Иван Райнов.

06.04.2020/14:03

Имах честта да бъда главен редактор на „Дума”. Моята одисея с вестника започна на 11.09.2001 г. - деня, в който терористи от "Ал Кайда" се разбиха със самолети в кулите-близнаци в Ню Йорк.

05.04.2020/18:56

12 общообразователни и професионални училища от цялата страна изявиха желание да проведат срещи с популярни журналисти в рамките на инициативата „Журналисти в училище“ на фондация „Работилница за граждански инициативи“.

05.04.2020/14:35

"Освободете журналистите. Нека веригите вестници, които се издържат само от реклами, да загинат. И правителството не трябва да инвестира в спасяването на такива медии," зове +Ню Йорк Таймс", цитиран от БГНЕС.

04.04.2020/19:01

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

„Да бъдеш първи е предизвикателство. На първо място за самите нас, защото не е прието да се страхуваме от предизвикателства. Защото Първи, това за нас е съдба!“ Така огромната армия от журналисти, режисьори, продуценти, водещи, оператори определят работата си в Първи тв канал, или както всичките му казват Главният канал на Русия. На 1април той навъртя четвърт век. 25 години упорит труд и катерене към върха.

03.04.2020 /15:05 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Легендарният антифашист, прочул се със свалянето на нацисткия флаг от Акропола през 1941 г., бе и пламенен журналист, оглавявал вестниците "Ризоспастис" и "Авги". Той си отиде на 97-годишна възраст.

01.04.2020 /20:47 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020 /18:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020 /17:53 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Талантлив журналист, поет, редактор, истински поборник- така остава в историята роденият в Свиленград Александър Кипров, от чието рождение се навършиха 140 години.

02.04.2020 /18:37 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 1927 г. в Хасково киносалоните са затворени за дезинфекция, а учениците са във ваканция.Това са едни от най-сериозните противоепидемични мерки, прилагани в града и документирани от тогавашната преса.

01.04.2020 /14:28 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Генералният секретар на Европейската федерация на журналистите Рикардо Гутиерес подкрепи предложенията на британската организация „ЧЛЕН 19” към медии и журналисти как да действат, за да предоставят само достоверни факти насред пандемията от коронавирус. Но и държавите не бива да злоупотребяват със ситуацията и да я използват като предлог за преследване на свободното слово, настоява още ЕФЖ.

03.04.2020 /16:51

В свое специално послание президентът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Юнес Мджахед призовава организациите членки, сред които е и СБЖ, да продължават да бранят правата на журналистите дори и в тежките условия на глобалната здравна криза около коронависура/ Covid-19. Предлагаме текста на обръщението, получено в СБЖ.

23.03.2020 /13:12

Държавният глава е обезпокоен, че предвидените санкции за невярна информация могат да бъдат употребени срещу всяко неудобно свебодомислие и ще останат в сила и след края на сегашната криза с коронавируса. Румен Радев призовава също така за спешни социални мерки за защита на най-пострадалите от настоящата ситуация

22.03.2020 /13:52

 Мнения

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020 /18:04 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020 /14:53 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 46 гости

Бързи връзки