Начало
 
 

"Дневник": 240 000. лв. налива в частни медии община Варна

13.02.2020 /16:52 | Автор : Спас Спасов | Източник: dnevnik.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Сред платените заглавия ще видим "Варна и Индонезия обменят студенти"

Близо 240 000 лв. от бюджета на Варна ще бъдат похарчени и тази година според утвърдената практика за финансиране на частни медии с публични средства.

С гласовете на управляващото прокметско мнозинство в Общинския съвет бяха удовлетворени писмените заявки, с които "Дарик радио", вестниците "24 часа" и "Труд", както и местните сайтове Varna24.bg и NovaVarna.net поискаха да им се плаща за това, че ще информират аудиториите си за дейността на местната администрация и Общинския съвет. Сумата е с 40 000 лв. по-голяма, отколкото през миналата година, въпреки че броят на финансираните медии е с 2 по-малък, уточнява авторът Спас Спасов в dnevnik.bg

Петимата печеливши бяха избрани в безпрецедентна конкуренция, в която 15 медии се надпреварваха да предлагат услугите си на местната власт срещу заплащане.

Привлечени от щедростта й през предходни години, този път писма с добрите си намерения до кмета на града и председателя на Общинския съвет адресираха още сайтовете: culturespace.bg, barometar.com, brat.bg, bgtourism.bg, vsmedia.com, сайтът mediaconsult.bg, онлайн телевизията MU-Vi.tv и информационната агенция "Фокус".

Техните оферти обаче бях отхвърлени още при предварителното им разглеждане. Без изненади най-голям дял от парите за медийния комфорт на управляващите и тази година отива при 

"Медийна група Черно море",  

свързана с бизнес кръга около "Химимпорт" и "Централна кооперативна банка". Със сегашното гласуване тя получи 43 200 лв. с ДДС. Още в края на м.г. обаче с друго свое решение местният Общински съвет прие да плаща на телевизия "Черно море", част от едноименната група, по 960 лв. на ден, за да предава на живо заседанията му.

До тогава същата услуга е струвала 720 лв. с ДДС, показва отчет за усвояването на миналогодишното финансиране. Като се има предвид, че сесиите се провеждат всеки месец (с изключение на август) и продължават по 2 дни, това прави още около 21 000 лв. Така само по тези 2 канала безкритичната кабелна телевизия ще получи над 64 000 лв. от бюджета на Варна. 

На второ място с 51 360 лв. с ДДС тази година изненадващо се нарежда  

местният сайт NovaVarna.net,  

известен с неприкритата си и безрезервна подкрепа за ГЕРБ. Негов собственик е Георги Костов, който през 2013 г. стана известен като областен координатор на ПП "Лидер" във Варна. В края на същата година сайтът "Биволъ" посочи именно Костов като инициатор на мащабна "мулти левъл" схема за купуване на гласове.

Тя бе озаглавена "Стратегия за работа европейски избори 2014 г. - област Варна" и съдържаше подробни обяснение за начина, по който би трябвало да сработи "технологията", както и точен разчет за средствата, необходими за привеждането й в действие.

В момента Георги Костов е член на управителните органи на партия МИР, която бе образувана, след като лидерът й Симеон Славчев напусна "Движение 21" на Татяна Дончева през 2018 г.

Трети по обем на отпуснато финансиране в класацията на община Варна за т.г. e 

традиционният партньор на местната власт "Дарик радио".  

Регионалният офис на медията получава 45 540 лв. с ДДС, за да продължи да излъчва седмичното си предаване "Зала пленарна" и да мултиплицира информацията в сайта си dnews.bg.

След дебюта си сред медиите, финансирани с пари от общинския бюджет във Варна през м.г., дружеството 

"Медиа груп 24" (издател на сайта Varna24.bg)  

този път получи 36 000 лв. с ДДС. Предлагайки услугите си срещу заплащане, то припомня в писмо, адресирано до местната администрация, че акцентите, по които ще работи, "са в синхрон с приоритетите на кмета на града Иван Портних" и неговия екип, както и върху работата на всички постоянни и временни комисии към Общинския съвет". Освен това през сайта си компанията щяла да "мотивира и стимулира младите хора да се развиват и прославят Варна". 

На последно място с по 30 000 лв. общинско финансиране се нареждат 

вестниците "24 часа" и "Труд"  

Независимо от сумата, отпусната сега с решение на Общинския съвет, още по 200 хил. лв. годишно местната администрация харчи за "Публикуване в регионални и централни печатни издания на обяви, съобщения и други текстове, свързани с дейността на община Варна". Това става по договор, сключен след провеждане на процедура за възлагане на обществена поръчка с рекламната компания "АПРА". Неделима част от него обаче е списък с медии, посочени пак от администрацията на Портних. 

Какво са свършили през миналата година медиите, получили пари от бюджета на Варна, за да разказват за постиженията на администрацията й, показват отчетите за изпълнението на договорите им с нея. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

Сега въпросът е как ще излезем от кризата. На никого не му се мисли достатъчно по въпроса със свободата на медиите, смята медийният експерт.

04.04.2020/15:55

Мюзикълът от 1974 г. „Цар и водопроводчик" е с музика от Димитър Вълчев и либрето Георги Ивчев, Георги Христов и Любомир Пеевски. Режисьор е Никола Петков, оператор Иван Райнов.

03.04.2020/16:51

Френският в. "Льо Монд" даде президента Румен Радев за пример, че отстоява тежката битка за демокрацията, която в момента е по-застрашена от всякога заради извънредните мерки срещу коронавируса.

02.04.2020/22:47

Редица страни по света, от Тайланд до Индия, предупредиха да не се правят първоаприлски шеги за коронавируса, защото разпоредбите на извънредното положение предвиждат строги наказания и дори затвор за разпространение на слухове, свързани със заразата, съобщи фондация "Томсън Ройтерс".

02.04.2020/15:25

След като стана ясно, че банкнотите носят опасност от предаване на заразата с COVID-19, много читатели се притесниха дали е безопасно в такъв случай да си купуват вестници.

01.04.2020/16:53

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

„Да бъдеш първи е предизвикателство. На първо място за самите нас, защото не е прието да се страхуваме от предизвикателства. Защото Първи, това за нас е съдба!“ Така огромната армия от журналисти, режисьори, продуценти, водещи, оператори определят работата си в Първи тв канал, или както всичките му казват Главният канал на Русия. На 1април той навъртя четвърт век. 25 години упорит труд и катерене към върха.

03.04.2020 /15:05 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Легендарният антифашист, прочул се със свалянето на нацисткия флаг от Акропола през 1941 г., бе и пламенен журналист, оглавявал вестниците "Ризоспастис" и "Авги". Той си отиде на 97-годишна възраст.

01.04.2020 /20:47 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020 /18:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020 /17:53 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Талантлив журналист, поет, редактор, истински поборник- така остава в историята роденият в Свиленград Александър Кипров, от чието рождение се навършиха 140 години.

02.04.2020 /18:37 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 1927 г. в Хасково киносалоните са затворени за дезинфекция, а учениците са във ваканция.Това са едни от най-сериозните противоепидемични мерки, прилагани в града и документирани от тогавашната преса.

01.04.2020 /14:28 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Генералният секретар на Европейската федерация на журналистите Рикардо Гутиерес подкрепи предложенията на британската организация „ЧЛЕН 19” към медии и журналисти как да действат, за да предоставят само достоверни факти насред пандемията от коронавирус. Но и държавите не бива да злоупотребяват със ситуацията и да я използват като предлог за преследване на свободното слово, настоява още ЕФЖ.

03.04.2020 /16:51

В свое специално послание президентът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Юнес Мджахед призовава организациите членки, сред които е и СБЖ, да продължават да бранят правата на журналистите дори и в тежките условия на глобалната здравна криза около коронависура/ Covid-19. Предлагаме текста на обръщението, получено в СБЖ.

23.03.2020 /13:12

Държавният глава е обезпокоен, че предвидените санкции за невярна информация могат да бъдат употребени срещу всяко неудобно свебодомислие и ще останат в сила и след края на сегашната криза с коронавируса. Румен Радев призовава също така за спешни социални мерки за защита на най-пострадалите от настоящата ситуация

22.03.2020 /13:52

 Мнения

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020 /18:04 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020 /14:53 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки