Начало
 
 

Според доц. Лозанов премиерът Борисов е направил гаф с мисирките

09.02.2020 /15:45 | Автор : Слав Механджийски | Източник: Радио „Фокус“ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Доц. Георги Лозанов говори за предаването „Метроном“

Доц. Георги Лозанов, бившият председател на Съвета за електронни медии и преподавател във Факултета по журналистика и масови комуникации на СУ „Св, Климент Охридски“, дава интервю за на Радио „Фокус“.

Вие сте преподавател във ФЖКМ. Как бихте обяснили изказването на премиера Борисов относно „мисирките“, насочено към български репортери? 

Действително мисля, че това беше гаф от страна на премиера. И той опита да се извини, обаче извиненията действат слабо, след като човек си изпусне нервите и каже такова нещо, казва Лозанов пред Радио „Фокус“

Премиерът има една лексика, която в повечето случаи му върши много работа в политическата комуникация, близка до всекидневното говорене, и до масовия избирател. Това е негов стил, за който човек не може да има претенции. Той сам си избира стила на политическа комуникация.

Въпросът е да няма обиден елемент в използването на тази всекидневна реч, а сравняването с тези животни, птици – мисирки, които съвсем фолклорно не са нещо с позитивен образ, е, разбира се, форма на оскърбление. Понеже гледах самия брифинг, на който премиерът беше подложен, той в следващия момент си даде сметка за това, обаче край – казана дума, хвърлен камък.

И това започна да му тежи вече върху него тази фактически езикова грешка, която той допусна. И тя е дълбока, защото показва въобще отношението към една професионална среда.

Това щеше да бъде и въпросът ми към вас – дали е залегнал този образ, спрямо българските журналисти?   

Явно това е един двустранен процес. Голяма част от българските журналисти, особено около премиера, са готови да се приведат в един хор, който по-скоро приглася или най-малкото като хор в Античен театър, повтаря непрекъснато едно и също. Много е важно за професията, за да могат да отстояват журналистите авторитет, е гласовете да бъдат индивидуални.

И освен това, да имат много повече критически рефлекс по отношение на властта. Трябва да питаш, нужни са остри въпроси и то отчетливи, ясни, защото по този начин властта, когато е поставена под критика, се ограничават лошите й практики. Така да се каже – това е в полза на добрата власт.

Друг въпрос е, че у нас представителите на властта: политиците имат абсолютно сбъркана чувствителност по отношение на медиите. Те едва ли не се чувстват лично оскърбени, ако журналистите им задават неудобни въпроси.

А фактически журналистите, особено на представители на властта, чисто професионално нямат право да задават други, освен неудобни. Другото е загуба на времето на аудиторията.

Как може да се обърне този процес?    

С поведението на журналистите, разбира се. Такива случаи като това с „мисирките“ е подтик, за да те подсети да помислиш за себе си, да изгради една вътрешна солидарност в обратна посока. Не по пътя на подобието – всички да вървят думите на властта и да говорят и питат едно и също, а по пътя на това всеки да държи на своята идентичност и да иска да зададе най-острия въпрос и да се отличи на този фон.  (Със съклащения)

Свързани:   На Борисов не му и пука какво е казал

„Вие като някакви мисирки тичате след мен да ме питате… тръ-тръ-тръ-тръ…“ Така каза българският премиер Бойко Борисов на наобиколилите го репортерки преди дни.
Дата: 08.02.2020


 

Сподели в
 

Националната библиотека "Св.св. Кирил и Методий" (НБКМ) показва възрожденски хумористични вестници във виртуална заради извънредното положение изложба.

30.03.2020/16:51

Във Фейсбук видната журналистка Кристина Патрашкова изрази възмущението си от шоумена Слави Трифонов. Той се изгаври с двама от най- видните професори в страната, които в момента са на първа линия в борбата с COVID-19.

29.03.2020/17:15

Знаете ли, че "Раннобудното петленце" все още пее в ефира на БНР? Рубриката за приказки, с която се събуждаха поколения деца, радва малките и днес.

28.03.2020/21:10

Седмото поредно издание на Международния фотосалон Пловдив (МФС) е отворено за участие. Фотосалонът е традиционно събитие от Културния календар на Община Пловдив.

28.03.2020/17:15

„Моето впечатление е, че журналистите в тази ситуация си припомниха правила, които бяха забравяни. Върнахме се към някакви основни правила като това да не показваме например жертвите".

27.03.2020/15:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020 /18:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020 /17:53 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Миналата седмица вицепрезидентът на МФЖ и секретар на СЖР Тимур Шафир беше гост на СБЖ по повод Международната журналистическа конференция във връзка със 141-годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Русия.

11.03.2020 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Какви истории стоят зад прочутия кадър, заснет на 5 март 1960 г.? Каква драма я предшества и още какви следват? Защо тиражиралият я италиански издател Джанджакомо Фелтринели и изнеслият илюстрирания с нея „Боливийски дневник” Антонио Аргедас загиват еднакво? Крачил ли е Бърни Сандърс до Че и Фидел в Хавана?

09.03.2020 /14:45 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Парадакосите и нелепиците край нямат... И по света, и в България. Защо ли? Ами ето ви пример. Преди няколко години моя колежка, която работеше тогава във в. „Новинар” и поддържаше и рубрика за годишнини на известни личности, подирила снимка на легендарния в гилдията ни проф. Георги Боршуков.

28.03.2020 /13:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Главният уредник в Регионалния исторически музей Милен Вълчев публикува интересно проучване за присъствието на руската емиграция в Харманлийска околия между двете световни войни.

16.03.2020 /12:59 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое специално послание президентът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Юнес Мджахед призовава организациите членки, сред които е и СБЖ, да продължават да бранят правата на журналистите дори и в тежките условия на глобалната здравна криза около коронависура/ Covid-19. Предлагаме текста на обръщението, получено в СБЖ.

23.03.2020 /13:12

Държавният глава е обезпокоен, че предвидените санкции за невярна информация могат да бъдат употребени срещу всяко неудобно свебодомислие и ще останат в сила и след края на сегашната криза с коронавируса. Румен Радев призовава също така за спешни социални мерки за защита на най-пострадалите от настоящата ситуация

22.03.2020 /13:52

Под предлог за борба с дезинформацията около сегашната пандемия, се предлага оспорван от гилдията и обществото орган като СЕМ да цензурира онлайн медии, което е в разрез с конституцията. Недопустимо е това да се прави по принцип, а особено пък в условията на извънредно положение и преди сериозно професионално обсъждане на преструктурирането на СЕМ, смята председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова

20.03.2020 /20:47

 Мнения

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020 /18:04 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020 /14:53 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки