Начало
 
 

Челен опит: Как реагират британски журналисти, когато властите си селектират медии

05.02.2020 /16:39 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: The Guardian/СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Репортерите от издания, подбрано поканени на правителствен брифинг на „Даунинг стрийт” 10 в Лондон, си тръгват от срещата, след като разбират, че техни колеги от други медии няма да бъдат допуснати на нея. Това е начинът да се възпитават политиците. Добре е и да им се изключват микрофоните, когато наричат журналистите „мисирки”.

Много световни медии разказват в последните дни за епизод, демонстрирал твърда журналисистическа солидарност сред британските политически репортери и остра реакция срещу опита на властта да дели медиите на удобни и нежелани.

Ситуацията се разиграва на 3 февруари, когато в правителствената резиденция на „Даунинг стрийт” 10 в Лондон трябва да се състои брифинг. На него е предвидено преговарящият за Брекзит висш държавен служител Дейвид Фрост да информира за идеите на управляващите относно бъдещото търговско споразумение с ЕС, което да се гради по модела на договора за свободна търговия с Канада, известен като СЕТА.

Още докато идващите за брифинга журналисти се събират във фоайето на „Даунинг стрийт” 10, служителите подреждат представителите на част от медиите от едната страна на пътеката в помещението, а останалите - от другата.

След това се повявява директорът по комуникацията на премиера Борис Джонсън - Ли Кайн, и нарежда едната група репортери да влезе за брифинга, а другата група - да напусне. Обяснява, че едните били поканени специално, а другите дошли без покана, на своя глава.

Сред изданията, на които се отказва допуск, са The Mirror, Huffington Post, PoliticsHome,  Independent. Срещу тях вече е имало изблици на недоволство от страна на Джонсън и негови съпартийци консерватори за „лошо” отразяване на техни прояви по време на неотдавнашната изборна кампания в Обединеното кралство.

Но в случая с брифинга не става дума за партийно събитие, а за запознаване на обществеността с правителствена позиция, която при това трябва да бъде изразена от държавен служител на бюджетна издръжка. Общественят интерес и свободата на словото изискват всички медии да могат да информират аудиториите си за това.

От опита на властите да селектират медиите по свой вкус се възмущават и репортерите от „одобрените” да присъстват на брифинга издания - известните коментатори от ВВС Лора Куенсбърг и от ITV Робърт Пестън, както и представителите на Sky News, Daily Mail, Telegraph, Sun, Financial Times и Guardian. В знак на солидарност те също напускат „Даунинг стрит” 10 и бойкоторит правителствения брифинг.

Реакцията във всички медии и в британското общество е остра. Джонсън е сравняван с американския президент Доналд Тръмп, който също си има предпочитания сред медиите и не само игнорира онези, които не му харесват, но ги обсипва и с постоянни нападки.

Политиците по цял свят за в сложни отношения с медиите - защото медиите, ако наистина изпълняват присъщите си обществени функции, по презумпция са „неудобни” и държат „под лупа” действията на властите и на всички политически играчи.

Показателното в британския случай, който заслужава широко тиражиране като „челен опит” в гилдията ни, е в достойната и солидарна реакция на всички журналисти. Британските колеги очевидно са съвсем наясно, че ударът по един от нас е удар срещу всички ни, срещу свободата на словото и срещу базовото демократично право на гражданите да бъдат информирани, за да упражняват своя обществен контрол над политиците.

Именно такова поведение от страна на журналистите възпитава и у управляващите респект и осъзнаване, че са длъжни да се отчитат не просто пред нашата професия, а пред цялото общество, което е истинската власт.

Това обаче никога няма да се постигне в отровна среда, в която дерибействащ управник си позволява да нарича журналистите „мисирки”, а те само леко промърморват, колкото да си изпросят още по-долнопробно извинение, вместо да изключат микрофоните, да му обърнат гръб и да обявят медиен бойкот.

Сподели в
 

Както е казал мъдрецът, винаги след черната река идва златната. И при нас е така във време, когато над планетата е размахан бичът на страшна пандемия, каквато е короновирусът, има място и за добри вести. Такава е, че на 10 март известната българска публицистка,поетеса и журналистка Елена Алекова получи най-престижното отличие на СБЖ „Златно перо“.

23.03.2020/15:00

Колегията от СБЖ поздравява „майката” на легенрадното предаване „Минута е много” и прочутия телевизионер с кръглите им годишнини и им пожелава крепко здраве и бодър дух срещу всички изпитания, както и още много покорени творчески върхове

23.03.2020/14:29

Най-големият журналист сред дипломатите и най-големият дипломат сред журналистите закръгля 70 години - колкото и да не е за вярване... Читателите и гилдията нямат търпение за книгата, която пише! По повод юбилея припомняме интервюто, което той даде за сайта на СБЖ преди броени месеци

20.03.2020/17:28

На 21 март, събота, от 12.00 ч. в църквата на Централни софийски гробища ще е сбогуването с големия фотожурналист и човек Кольо Панамски, който ни напусна на 18 март на 91-годишна възраст. Дълбок поклон и безмерна почит!

20.03.2020/06:43

За разлика от ситуацията у нас, правата на испанските читатели за достъп до сигурна информация в печатни медии се отстояват съвместно от правителството и от организациите на издателите и на разпространителите.

19.03.2020/20:19

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020 /18:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020 /17:53 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Миналата седмица вицепрезидентът на МФЖ и секретар на СЖР Тимур Шафир беше гост на СБЖ по повод Международната журналистическа конференция във връзка със 141-годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Русия.

11.03.2020 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Какви истории стоят зад прочутия кадър, заснет на 5 март 1960 г.? Каква драма я предшества и още какви следват? Защо тиражиралият я италиански издател Джанджакомо Фелтринели и изнеслият илюстрирания с нея „Боливийски дневник” Антонио Аргедас загиват еднакво? Крачил ли е Бърни Сандърс до Че и Фидел в Хавана?

09.03.2020 /14:45 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Парадакосите и нелепиците край нямат... И по света, и в България. Защо ли? Ами ето ви пример. Преди няколко години моя колежка, която работеше тогава във в. „Новинар” и поддържаше и рубрика за годишнини на известни личности, подирила снимка на легендарния в гилдията ни проф. Георги Боршуков.

28.03.2020 /13:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Главният уредник в Регионалния исторически музей Милен Вълчев публикува интересно проучване за присъствието на руската емиграция в Харманлийска околия между двете световни войни.

16.03.2020 /12:59 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое специално послание президентът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Юнес Мджахед призовава организациите членки, сред които е и СБЖ, да продължават да бранят правата на журналистите дори и в тежките условия на глобалната здравна криза около коронависура/ Covid-19. Предлагаме текста на обръщението, получено в СБЖ.

23.03.2020 /13:12

Държавният глава е обезпокоен, че предвидените санкции за невярна информация могат да бъдат употребени срещу всяко неудобно свебодомислие и ще останат в сила и след края на сегашната криза с коронавируса. Румен Радев призовава също така за спешни социални мерки за защита на най-пострадалите от настоящата ситуация

22.03.2020 /13:52

Под предлог за борба с дезинформацията около сегашната пандемия, се предлага оспорван от гилдията и обществото орган като СЕМ да цензурира онлайн медии, което е в разрез с конституцията. Недопустимо е това да се прави по принцип, а особено пък в условията на извънредно положение и преди сериозно професионално обсъждане на преструктурирането на СЕМ, смята председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова

20.03.2020 /20:47

 Мнения

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020 /18:04 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020 /14:53 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки