Начало
 
 

Над 7000 вестника съхранява журналистът Ангел Ганцаров

05.02.2020 /12:00 | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Бр. I от 8 октомври 1884 г. на търновския вестник "Драка"

Великотърновският колекционер Ангел Ганцаров притежава над 7000 вестника, издавани у нас и по света. Колекцията му обхваща издания от Европа, Азия, Южна и Северна Америка, Океания, Карибския басейн, Австралия, Нова Зеландия, екзотични острови като Тринидад и Тобаго, Сейнт Винсент, Кабо Верде, Барбадос и др.

Изданията на български и други общности зад граница, юбилейни листи, броеве на местни и регионални печатни медии от цялата страна са акцент в колекцията на Ангел Ганцаров.

Най-старият екземпляр, който колекционерът пази, е пловдивският в. "Народний глас" от 1879 г. От великотърновските вестници, излизали в този период, са няколко броя от вестник "Драка" от 1884 г.

Едно списание, забелязано на вестникарска будка в Минск, събужда колекционерската му страст . То е от 1978 г. и в него се разказва за първия чехословашки космонавт Владимир Ремек.

Колекционерът е на 68 години   

Завършил е НВУ "Васил Левски", след което е специализирал профил "Военно радиоразузнаване" във Военната академия "Г. С. Раковски". По-късно завършва Мениджмънт и маркетинг в Стопанския факултет на Великотърновския университет.

В родния си град Велико Търново Ангел Ганцаров е известен като спортен журналист, автор на 4 книги, посветени на спортната слава на Велико Търново.

Той е страстен любител на музиката от 60-70-те години, с група съмишленици създава неформален клуб, свързан с Бийтълс, и е автор на няколко юбилейни вестника, посветени на годишнини от смъртта на музикалната легенда Джон Ленън.

През последните години излизат все по-малко вестници, което е причината и колекцията да не нараства, смята той. Творчески планове на Ангел Ганцаров са фокусирани върху историята на великотърновската журналистика. Той смята да обособи изследването си в книга, която ще включва изданията и личностите, проследявали историята на Велико Търново през годините.

Свързани:   Търново ще нагаради журналиста Ангел Ганцаров

Регионалната народна библиотека „Петко Р. Славейков” и спортният деятел и журналист Ангел Ганцаров са номинирани за наградата „Велико Търново”.
Дата: 19.03.2015


 

Сподели в
 

В зората на съсипващия ни и до днес преход към демокрация, в ерата на българския феномен масово политическо пребоядисване бе приет Закон за конфискация на имуществото на тоталитарните партии и организации.

06.04.2020/12:00

Сега всичко е коронавирус. А тогава, когато поех „Дума” от Стефан Продев, беше повече от вирус. Короната му беше много тежка. Първо, "другарите" от ЦК (ВС на БСП) не знаеха какво да правят и не ме харесваха.

05.04.2020/12:17

Комисарката на Съвета на Европа за човешките права Дуня Миятович публикува декларация, в която изрази опасенията си относно подкопаването на свободата на медиите в резултат на непропорционалните ограничения, налагани като извънредни мерки в борбата срещу пандемията в редица страни от Европа.

04.04.2020/12:16

"Новият брой на сп. „Спринт” е капка добро настроение в сложното време – заяви главният редактор Николай Кръстев и подчерта. - Този брой е изключително специален за нас".

03.04.2020/18:51

Сръбската полиция е задържала журналистка, която написала критичен текст за справянето с епидемията от коронавирус, съобщи нейният адвокат, цитиран от ДПА.

03.04.2020/12:00

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

„Да бъдеш първи е предизвикателство. На първо място за самите нас, защото не е прието да се страхуваме от предизвикателства. Защото Първи, това за нас е съдба!“ Така огромната армия от журналисти, режисьори, продуценти, водещи, оператори определят работата си в Първи тв канал, или както всичките му казват Главният канал на Русия. На 1април той навъртя четвърт век. 25 години упорит труд и катерене към върха.

03.04.2020 /15:05 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Легендарният антифашист, прочул се със свалянето на нацисткия флаг от Акропола през 1941 г., бе и пламенен журналист, оглавявал вестниците "Ризоспастис" и "Авги". Той си отиде на 97-годишна възраст.

01.04.2020 /20:47 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020 /18:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020 /17:53 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Талантлив журналист, поет, редактор, истински поборник- така остава в историята роденият в Свиленград Александър Кипров, от чието рождение се навършиха 140 години.

02.04.2020 /18:37 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 1927 г. в Хасково киносалоните са затворени за дезинфекция, а учениците са във ваканция.Това са едни от най-сериозните противоепидемични мерки, прилагани в града и документирани от тогавашната преса.

01.04.2020 /14:28 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Генералният секретар на Европейската федерация на журналистите Рикардо Гутиерес подкрепи предложенията на британската организация „ЧЛЕН 19” към медии и журналисти как да действат, за да предоставят само достоверни факти насред пандемията от коронавирус. Но и държавите не бива да злоупотребяват със ситуацията и да я използват като предлог за преследване на свободното слово, настоява още ЕФЖ.

03.04.2020 /16:51

В свое специално послание президентът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Юнес Мджахед призовава организациите членки, сред които е и СБЖ, да продължават да бранят правата на журналистите дори и в тежките условия на глобалната здравна криза около коронависура/ Covid-19. Предлагаме текста на обръщението, получено в СБЖ.

23.03.2020 /13:12

Държавният глава е обезпокоен, че предвидените санкции за невярна информация могат да бъдат употребени срещу всяко неудобно свебодомислие и ще останат в сила и след края на сегашната криза с коронавируса. Румен Радев призовава също така за спешни социални мерки за защита на най-пострадалите от настоящата ситуация

22.03.2020 /13:52

 Мнения

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020 /18:04 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020 /14:53 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 72 гости

Бързи връзки